De druilerige winter heeft nu wel lang genoeg geduurd, kom maar op met het mooie voorjaarsweer! Zodra de temperaturen in maart aangenamer worden, zorgt dat ineens voor allerlei kleurige verrassingen in tuin, park en natuur. Soms subtiel maar even vaak uitbundig. En daar worden we blij van!
Ontwaakt uit een winterslaap
Maandenlang hebben ze zich gedeisd gehouden om ogenschijnlijk ineens weer tot leven te komen. Deze drie vroege bloeiers zorgen voor een heerlijk voorjaarsgevoel.
Salix caprea (boswilg)
Zo’n wilg vol met katjes levert vooral bij zonnige weer een fantastisch plaatje op! Wist je dat deze boom of forse struik zowel mannelijke als vrouwelijke katjes heeft? De mannelijke katjes zijn goudgeel, de vrouwelijke katjes zilvergrijs. Op vaas blijven de takken zeker zo’n drie weken mooi.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 6-10 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Corylopsis sinensis (Chinese schijnhazelaar)
De talloze hangende bloemtrosjes geven deze bossige struik – verwant aan de toverhazelaar – een betoverende bloei. Voorkeur voor humeuze, goed doorlatende en lichtzure grond.
- Bloei: maart
- Hoogte: 2,5 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Narcissus ‘Tête-à-Tête’ (kleinbloemige narcis)
Wie kent deze vrolijke, vroege bloeier niet? Bij de supermarkt wordt dit narcisje vanaf januari massaal aangeboden als potplant voor binnen. Zijn de bolletjes daar uitgebloeid, plant ze dan in de tuin en laat het loof langzaam afsterven voordat je dit weghaalt. Zo kun je jaar in, jaar uit in het prille voorjaar van deze kleinbloemige narcis genieten! Zorg – zoals bij vrijwel alle bloembollen – voor goed doorlatende grond.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 25 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Onverwachte cadeautjes
Bij vroege bloeiers weet je nooit precies wanneer de bloemen zich laten zien. Dit is immers sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en je weet, maart roert zijn staart. Hun bloemen zijn als onverwachte cadeautjes!
Scilla siberica (Oosterse sterhyacint)
Waar deze sterhyacint het naar zijn zin heeft, zie je vroeg in het voorjaar een blauwe waas van bloempjes net boven de grond. Plant ze (in de herfst) in het gazon of onder bladverliezende, grote struiken of bomen, waar ze zich ongestoord kunnen vermeerderen.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 15 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Magnolia stellata (stermagnolia)
Van alle magnolia’s komt deze als eerste in bloei, en hóe! De 10 cm grote, spierwitte sterren bedekken soms vrijwel de hele struik of boomkruin. Geef hem een beschutte plek, late nachtvorst kan anders roet in het eten gooien. Magnolia stellata ‘Royal Star’ heeft daar minder last van.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 3 m
- Standplaats: zon
Helleborus foetidus (stinkend nieskruid)
Deze architectonische plant met zijn ingesneden bladeren geeft een prachtig winterbeeld. En dan hebben we het nog niet over de maandenlange, uitbundige bloei! Prima bijenplant.
- Bloei: januari-april
- Hoogte: 40 cm
- Standplaats: halfschaduw
Clematis armandii ‘Apple Blossum’ (bosrank)
Het duurt nog even voordat de appelbomen hun bloesem laten zien. Wil je al eerder het idee van appelbloesem in je tuin, plant dan deze bosrank aan. Behalve decoratief, wintergroen blad heeft deze klimmer ook een uitbundige roze met witte bloei, die zeker kan tippen aan die van appels.
- Bloei: maart-mei
- Hoogte: tot 6 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Hellborus argutifolius (Corsicaans nieskruid)
Deze botanische soort vraagt de ruimte want hij is forser van postuur dan de meeste helleborussen. Al in februari verschijnen de grote trossen met lichtgroene bloemen die mooi afsteken tegen de donkergroene, getande bladeren.
- Bloei: februari-april
- Hoogte: 50-70 cm
- Standplaats: halfschaduw-schaduw
Tulipa humilis (dwergtulp)
Dit botanische tulpje wordt slechts 10 cm hoog, maar steelt op zonnige dagen de show in de prille voorjaarstuin. Dan openen de bloemen zich tot stralende sterren, mauve of lila – de bloemkleur is variabel – met een vrolijk geel hart. Op een warme plek zal deze dwergtulp zich spontaan vermeerderen.
- Bloei: maart
- Hoogte: 10 cm
- Standplaats: zon
Soldanella ‘Spring Symphony’ (kwastjesbloem)
Dit rotsplantje is een echte voorjaarsbode; zodra het in maart wat aangenamer weer wordt, komen de fraaie, gefranjerde klokjes tevoorschijn. De kwastjesbloem komt van nature voor in de Alpen. De kruising ‘Spring Symphony’ is sterker en robuuster dan de wilde soort. Gedijt het beste op een vochtige, zonnige plek.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 25 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Ipheion uniflorum ‘Alberto Castillo’ (oude wijfjes)
Jammer dat oude wijfjes niet wat bekender zijn. Zoals alle verwilderingsbollen heb je er, eenmaal geplant, weinig omkijken naar, terwijl ze heel mooi zijn. Deze ‘Alberto Castillo’ heeft wat grotere bloemen dan de ‘gewone’ Ipheion uniflorum. Plant de bolletjes in het najaar op een droge, warme plek voor een optimale voorjaarsbloei.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 15 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Helleborus orientalis ‘Picotee Strain’ (Oosters nieskruid)
Vooral door Helleborus orientalis onderling en met andere soorten te kruisen, is er een eindeloze variatie aan bloemvormen en -kleuren ontstaan. De subtiele paarse aders en het dito randje rondom de bloembladen, maakt deze kruising bijzonder charmant.
- Bloei: fabruari-april
- Hoogte: 35 cm
- Standplaats: halfschaduw
Helleborus’ charmeoffensief
Als er één plant is die zijn charmes deze maand in de strijd gooit, dan is het wel Helleborus, ofwel nieskruid.
Tot ver in april kun je genieten van de bloemen, in een enorme variatie aan kleuren en vormen!
Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ (peperboompje)
Houd je van planten met een zwaar parfum en tuinier je op kleigrond? Dan is dit compacte, wintergroene peperboompje een aanrader. De wit-roze trosjes met bloemen zien er niet alleen schattig uit, ze verspreiden een zoet aroma.
- Bloei: februari-april
- Hoogte: 1 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Helleborus orientalis ‘Double Ellen Red’ (Oosters nieskruid)
Wist je dat er van Helleborus ook kruisingen zijn met dubbele bloemen? Zoals deze beauty met gemêleerde, purperrode bloembladen. De wit-roze meeldraden maken de bloemen extra aansprekend.
- Bloei: februari-april
- Hoogte 30 cm
- Standplaats: halfschaduw
Helleborus orientalis ‘White Lady Spotted’ (Oosters nieskruid)
Het lijkt alsof hier een kunstenaar met een penseel aan het werk is geweest. Prachtig, die tekening op de bloembladen!
- Bloei: februari-april
- Hoogte: 40 cm
- Standplaats: halfschaduw
Pulsatilla vulgaris ‘Rubra’ (wildemanskruid)
Voor zo’n klein plantje heeft het wildemanskruid relatief grote bloemen, ze springen dan ook direct in het oog. De bloembladen zijn aan de buitenkant fluweelzacht behaard, net zoals de stengels en het jonge blad.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 25 cm
- Standplaats: zon
Camellia japonica ‘Giardino Schmitz’ (camelia)
De grote, vaak gevulde bloemen van camelia’s ogen heel exotisch, zoals bij deze cultivar. Zet ze voor een goede bloei wel op de juiste plek: in de halfschaduw én beschut om vorstschade te voorkomen. Daarnaast houden ze van voedzame, humeuze en ietwat zure grond.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 2 m
- Standplaats: halfschaduw
Foto’s: Iverde/Perennial Power, iBulb, Shutterstock
Geweldig over zicht!