Net als elfenbloemen ogen de bloemen van akeleien alsof ze afkomstig zijn uit een sprookje. De elegante bloemvormen, de vaak zachte tinten en de bloemen die aan de ranke stengels lijken te dansen, maken deze vaste plant tot een feest voor het oog. En dan zijn er ook nog tal van akeleien met vrolijke tweekleurige bloemen!

Handige akeleien
Een makkelijkere vaste plant dan akelei bestaat haast niet. Het is een plant die zijn eigen gang gaat, want heb je hem in je tuin staan dan zal hij zichzelf makkelijk vermeerderen. Als je tenminste niet alle uitgebloeide bloemen eruit knipt. Want dat wordt vaak geadviseerd om te zorgen dat de plant langer bloeit en geen energie verspilt aan het vormen van zaad. Juist omdat akelei zichzelf uitzaait – zonder direct de hele tuin te veroveren – is deze plant geknipt voor in een cottagetuin waar planten immers nonchalant door elkaar mogen groeien. Ook in een romantische tuin passen akeleien prima.

Gestuurde akeleien of niet
Kies je ervoor elke zaailing uit te laten groeien of wil je de boel toch liever enigszins ‘sturen’. Ongewenste zaailingen kun je makkelijk verwijderen, in het vroege voorjaar verplanten of weggeven aan een andere tuinliefhebber.

Zaaien in april
Heb je nog geen akeleien in de tuin dan is april een ideale maand om ze te planten of te zaaien in de volle grond. Het beste doe je dat in goed doorlatende, humusrijke grond, op een plek in de halfschaduw of in de zon. Deze situatie komt het meest overeen met de oorspronkelijke standplaats van de gewone akelei; deze kwam vroeger onder meer voor in open bossen op enigszins vochthoudende grond. Is de grond in je tuin te zwaar of zakt water er snel in weg, werk dan vooraf goed verteerde compost door de grond om deze luchtiger te maken of te zorgen dat water langer in de bodem wordt vastgehouden. Het voordeel van aanplanten is, dat je dan al snel kunt genieten van de sprookjesachtige bloemen; akeleien bloeien in mei-juni, soms zelfs al eind april. Bij zelf gezaaide planten is meer geduld nodig; deze zullen pas volgend jaar bloemen geven.

Opvallende sporen
Het geslacht akeleien is enorm; er bestaan alleen al zo’n 120 wilde soorten en daaruit zijn door veredeling talloze cultivars en kruisingen voortgekomen. Het meest bekend is Aquilegia vulgaris en zijn cultivars. Veel hiervan hebben bloemen die opvallen door vijf gekromde sporen – zoals de bekroonde ’Nivea’ (sneeuwwit) – wat zo karakteristiek is voor akeleien

 Ware beauty’s zijn de blauw met witte Aquilegia vulgaris ’Adelaide Addison’ en Aquilegia ’Nora Barlow’, waarvan de elegante, gevulde bloempjes opvallen door de subtiele kleurencombinatie van lichtrood, wit en een zweem van groen.

Veel akeleien worden zo’n 60-80 cm hoog maar er zijn ook lagere types, zoals de alpenakelei (Aquilegia alpina) die niet veel hoger wordt dan 35 cm en de slechts 20 cm hoge Aquilegia flabellata ’Ministar’; mooi voor in een rotstuin of trog. Wat alle akeleien gemeen hebben zijn hun elegante bloemen én hun fraaie blauwgroene, gelobde bladeren. Een pluspunt want ook als de plant niet bloeit, zijn ze zeer decoratief.

Bekijk hier handige tips voor het zaaien of planten van akeleien!