Als je in het voorjaar een voorraadje compost wilt hebben, is het tijd om in september-oktober de wormen aan het werk te zetten. 

Voedingsstoffen in compost

Wormen scheiden een fijne compost uit, die zeer rijk is aan voedingsstoffen. Dat bleek uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de universiteit van New Mexico, Hierin werd GFT-compost vergeleken met wormencompost. De rode compostworm en de tijgerworm zijn het meest geschikt voor het maken van wormencompost.

Perfecte bodemverbeteraar

Vooral wat betreft voedingsstoffen die direct op te nemen zijn door de plant, blinkt wormencompost uit. Het bevat bijna zes keer zoveel stikstof, dubbel zoveel kalium en calcium en ruim meer fosfor als gewone compost. Ook is wormencompost doorgaans veel beter bedeeld met alle sporenelementen en zouten. Een perfecte meststof en bodemverbeteraar dus.

compost

Composteren in de winter

Zodra de bodemtemperatuur onder de 10 graden daalt, gaan wormen in een soort winterpauzestand. Ze trekken dieper de bodem in en worden inactief tot de bodem weer warm genoeg is. Het is daarom beter om de wormencomposttoren of wormenbak ‘s winters binnen in huis of in een vorstvrije schuur neer te zetten. Het composteringsproces gaat dan gewoon door. Zo’n composttoren stinkt niet en je hoeft ook niet bang te zijn dat er wormen ontsnappen, want daarvoor zitten ze daar veel te goed. Je voert de wormen steeds vers groente- en fruitafval uit de keuken en als het voorjaar wordt, heb je fantastisch mooie compost. Je kunt je composttoren dan eventueel ook verplaatsen naar buiten.

Bekijk hier hoe je zelf een wormenbak maakt.

Lees meer  Klaar voor vertrek