Tijdens de koude en donkere wintermaanden zijn we liever binnen dan buiten. Toch zijn er ook in deze periode klusjes in de tuin die de aandacht vragen. We zetten zeventien tips voor de wintertuin voor je op een rij.

Tip 1: Sneeuwklokjes vermeerderen zich gemakkelijk. Staan de sneeuwklokjes in je tuin erg dicht op elkaar, dan is het tijd om ze te delen. Haal de pollen tijdens de bloei – als het niet vriest – uit de grond en deel ze in een paar kleinere pollen. Plant ze op enige afstand van elkaar weer terug.

Tip 2: Knip de oude, lelijke bladeren van Helleborus af zodat de bloemen beter zichtbaar zijn. Na de bloei zullen zich snel nieuwe bladeren ontwikkelen.

Tip 3: Heeft je Helleborus last van zwarte-bladvlekkenziekte? Ontsmet dan de snoeischaar na het afknippen van het zieke blad met brandspiritus of alcohol. Dit voorkomt dat je deze schimmelziekte via de snoeischaar verder verspreid.

Tip 4: Het is nu de ideale planttijd voor rozen, hagen en bomen met kale wortels. Plant ze echter niet aan bij vorst. Rozen planten? Kijk hier voor tips!

Tip 5: Heb je vorstgevoelige planten nog niet afgedekt of ingepakt? Gebruik bij voorkeur luchtig materiaal zoals dennen- of coniferentakken, stro of jute.

Tip 6: Heb je oudere bomen in de tuin staan? Vergeet niet deze regelmatig te controleren op dode takken. Deze takken breken vroeg of laat uit de boom en kunnen dan gevaar opleveren. In de winter is de takkenstructuur goed zichtbaar, daarom is dit een ideale tijd om (oude) bomen te snoeien.

Tip 7: Vergeet niet de vogels regelmatig bij te voeren. Vooral bij sneeuw en vorst kunnen ze wel wat extra’s gebruiken om in goede conditie te blijven. Wil je dubbel genieten van vogels in je wintertuin? Maak zelf het vogelvoer!

Tip 8: Bestel groente- en bloemenzaden voor het komend tuinseizoen.

Tips voor je wintertuin bij vorst en sneeuw

Tip 9 Schud bij flinke sneeuwval de sneeuw van coniferen en wintergroene heesters. Onder het gewicht van de sneeuw zouden de takken namelijk kunnen afbreken. Bamboe heeft geen last van de sneeuw; de bamboestengels buigen na de dooi gewoon weer terug.

Tip 10 Een dikke laag sneeuw beschermt kwetsbare vaste planten in je wintertuin perfect tegen vorst. Ligt er geen sneeuw meer, leg dan een deken van (langzaam verterend) eiken- of beukenblad over vorstgevoelige vaste planten. Leg er een paar takken over om wegwaaien te voorkomen. Na de kerst zijn ook takken van de afgedankte kerstboom goed te gebruiken om planten tegen vorst te beschermen.

Tip 11 Heb je de rozen al aangeaard? Sneeuw vormt een goede bescherming maar na de dooi is het tijd om rond de voet van rozen een circa 15 cm dikke laag aarde of compost aan te brengen.

Tip 12 Pak de entplaats van stamrozen in met vliesdoek, jute of stro dat je goed vastbindt.

Tip 13 Loop met vorst niet over het gazon, dit voorkomt schade aan het gras.

roodborstje in de wintertuin

Tip 14 Gladde paden? Strooi liever niet met zout want dat is slecht voor aangrenzende planten. Gebruik scherp zand, of – als je het voorhanden hebt – zaagsel of houtas. Beperk ook het strooien met houtas; dit bevat allerlei voedingsstoffen dus voorkom een overdosis.

Tip 15 Heb je de buitenkraan in je wintertuin al afgesloten en de pomp uit de vijver gehaald? Dat wordt nu echt tijd!

Tip 16 Staat je regenton nog vol met water? Leg er een plastic voetbal in, dit voorkomt dat de regenton kapotvriest.

Tip 17 Bij strenge vorst is een wak in het ijs nodig voor de vissen. Plaats tijdig een ijsvrijhouder of een bundeltje riet in het water. Hak nooit een wak in het ijs want door de schokgolven kunnen de vissen overlijden.