Wie aan de slag gaat met zijn rozen snoeien, zal beloond worden met een gezonde struik vol mooie, grote bloemen. In dit artikel lees je alles over rozen snoeien. Bekijk welk soort roos jij hebt en bepaal hoe je deze het best kunt snoeien. Plus: een bonustip voor extra weelderige bloei! 

In dit artikel vertellen we je alles over rozen snoeien en behandelen we de volgende onderwerpen:

Wanneer rozen snoeien?

Alle her- en doorbloeiende rozen snoei je tussen begin en eind maart. Voor eenmalig bloeiende ‘oude’ rozen en ramblerrozen is maart niet de beste snoeitijd; deze rozen snoei je in de zomer direct na de bloei. Het beste snoeimoment voor her- en doorbloeiende rozen is vlak voordat de roos gaat uitlopen. Je kunt dit zien aan de ogen die al wat opzwellen.

Het juiste snoeimoment voor rozen is wat vroeger na een zachte winter, maar wat later als het lang koud blijft. Voor half maart snoeien is niet aan te raden, want de roos is dan nog in rust. De sapstroom is nog niet op gang gekomen, waardoor het voor de roos lastiger is om de snoeiwond te sluiten. Vocht kan in de wond dringen en als dit vocht tijdens vorst bevriest, sterft een deel van de plant af.

Rozen snoeien in de zomer

Voor eenmalig bloeiende ‘oude’ rozen en ramblerrozen is maart niet de beste snoeitijd; deze rozen snoei je in de zomer direct na de bloei. Het gaat hier om oude heesterrozen die eenmalig bloeien op het oude hout (Alba-, Gallica-, Damascener-, Centifolia- en mosrozen) en de ramblers of liaanrozen, ofwel, krachtige klimrozen. Deze groepen snoei je in de zomer, direct na de bloei.

Vijf basisregels voor rozen snoeien

      • 1. Bepaal welk soort roos je hebt en stem de juiste snoeimethode precies af op jouw roos.
      • 2. Knip bij het rozen snoeien eerst al het dode, zieke en beschadigde hout uit de struik. Knip ook dunne en spichtige takjes weg; die geven geen bloemen.
      • 3. Bij takken die elkaar kruisen, beschadigt de bast snel; haal ze weg of knip ze zover terug dat ze elkaar niet raken.
      • 4. De ‘ogen’ zijn kleine rode puntjes op de stengel, die uitgroeien tot scheutjes. Snoei rozen altijd boven een oog of scheutje dat naar de buitenkant van de struik wijst; zo groeit de nieuwe tak in de goede richting en blijft het hart van de struik open. Knip ± 1 cm boven het oog en iets schuin, zodat water snel wegloopt.
      • 5. Geef je rozen na het snoeien organische rozenmest of gedroogde koemest.
Lees meer  Wilgen knotten

Waarom snoeien niet altijd nodig is

Een roos snoeien is niet noodzakelijk, maar de struik wordt er wel mooier van. Laat je het snoeien achterwege, dan wordt de struik steeds groter, terwijl de bloemen  juist kleiner worden en dat willen we meestal niet. Daarom halen we elk jaar de kleine, iele takjes weg en dunnen we de struik uit. De roos stopt vervolgens alle energie in de overblijvende takken die flink zullen groeien en mooie, grote bloemen gaan vormen.

Oude rozen versus jonge rozen snoeien

Jonge rozenstruiken snoei je altijd sterk voor een krachtige groei. Het is voldoende om drie takken over te houden. Oudere struiken hebben een groter en sterker wortelgestel en daarom mag je vijf takken laten staan, die ook wat langer mogen zijn. Over het algemeen geldt: hoe dieper je snoeit, hoe groter de bloemen worden. Snoei je wat minder diep, dan krijg je meer, maar kleinere bloemen.

Knip alleen in het groene hout, de bruine takken lopen niet meer uit. Haal ook altijd alle zieke, zwakke, beschadigde en kruisende takken weg zodat de struik gezond blijft. Door kruisende takken weg te knippen hou je het hart van de struik open, zodat de wind er lekker doorheen kan waaien. Na regen droogt het blad dan sneller op en dat maakt de kans op schimmelziekten kleiner.

Rozenstruik, roos, snoeien,

Tot wanneer kun je een roos snoeien?

In principe kun je begin april ook nog je rozen snoeien. Later zou ook kunnen, als de struik al wat uitloopt, maar dat is eigenlijk zonde. De roos steekt energie in het vormen van twijgen die je vervolgens weer weghaalt. De roos zal ook later gaan bloeien; in principe mag je zo’n 6 tot 8 weken na de snoei de eerste bloemen verwachten.

Nieuwsgierig hoe je je andere tuinplanten, bomen of hagen kunt snoeien? Bij snoeien lees je alles hierover!

Boven een oog snoeien: zo doe je dat

Rozenogen zijn een handige leidraad bij het rozen snoeien, maar voor beginners is het vaak een raadsel. Een ‘oog’ is niets anders dan een kleine zijknop. Bij rozen worden de zijknoppen aangelegd in de oksel van een blad – of op de plek waar een al afgevallen blad vroeger aan de stengel vastzat. Die plekken herken je aan de dwarsstreepjes, die de stengel in segmenten verdelen. Op die dwarsstreepjes kun je een klein rood puntje vinden: dat is een ‘oog’ of slapende knop.

Lees meer  Goed snoeien

Zo’n oog kan uitgroeien tot een nieuwe zijtak. De richting waarin het oog wijst, geeft aan naar welke kant de nieuwe scheut zal groeien. Een oog dat aan de binnenzijde van de tak zit, groeit uit tot een scheut in de richting van het hart van de plant. Dat is ongunstig want takken kunnen dan kruisen en schuren en het hart van de plant groeit vol blad. Snoei daarom altijd boven een oog of scheutje dat naar de buitenkant van de struik wijst; zo groeit de nieuwe tak in de goede richting en blijft het hart van de struik open.

Knip ± 1 cm boven het oog en iets schuin, zodat water snel wegloopt.

Perkrozen snoeien

Doorbloeiende rozen zoals grootbloemige rozen, theehybriden en trosrozen (polyantha, floribunda) staan vaak te pronken in perken maar ook in de border kunnen ze toegepast worden. Deze rozen kun je diep terugsnoeien, dus wees niet bang om te knippen. Snoei eerst dood, ziek en beschadigd hout en dunne takjes weg. Verwijder takken die elkaar kruisen. Het aantal takken dat je per struik overhoudt, hangt af van de groeikracht: bij een jonge struik of zwakke groeier zijn drie takken genoeg, een krachtige oudere struik mag er vijf à zeven hebben. Knip de takken terug tot op 3 à 5 ogen vanaf de basis; knip net boven een oog dat naar buiten wijst.

Engelse rozen (David Austinrozen) snoeien

De Engelse rozen of David Austinrozen zijn zeer geliefd, omdat hun weelderige, geurende bloemen op oude rozen lijken, terwijl ze wel her- of doorbloeiend zijn zoals veel nieuwere rassen. Vaak zijn het brede struiken met lange, doorbuigende takken, waardoor de bloemen snel de grond raken. Om dit te voorkomen kun je de struiken beter wat hoger laten: snoei ze bijvoorbeeld terug tot 30 à 50 cm van de grond. Zo vormen na een paar jaar een houtig gestel, waardoor de nieuwe scheuten verder van de grond worden opgetild.

Doorbloeiende heesterrozen snoeien

Een groep die zowel lage als hoge struiken omvat en vaak even breed als hoog wordt. Snoei de lage heesterrozen net als perkrozen. De hogere vormen, waaronder muskusrozen (moschatahybriden) en parkrozen, snoei je wat minder diep. Verwijder dood hout, dun de struik eventueel uit tot op 4 à 7 krachtige (liefst jonge) takken. Snoei bij de overgebleven oudere takken de bloemtrossen van vorig jaar weg en kort deze takken met eenderde in.

Rozen, snoeien, zomer, TuinSeizoen

Rozen snoeien zorgt voor extra weelderige bloei

Bodembedekkende rozen snoeien

Deze sterke rozen hebben een spreidende groeiwijze en zijn heel gemakkelijk terug te snoeien. Dit hoeft slechts eens in de drie jaar en kan prima met een heggenschaar.

Lees meer  Bomen snoeien

Botanische rozen snoeien

Veel ‘wilde’ rozen en afstammelingen hiervan, zoals ’Canary Bird’ en ’Geranium’, verdragen snoei minder goed, al kunnen de Rugosa-rozen weer wat meer hebben. Verwijder wel dood en beschadigd hout en dun de struik wat uit als hij te dicht wordt. Bij oude struiken kun je een oude, sterk verhouten tak laag bij de grond wegsnoeien om de struik te verjongen, dat stimuleert de vorming van nieuwe basisscheuten.

Stamrozen snoeien

Een stamroos is simpelweg een trosroos die op een onderstam is geënt. Daarom snoei je de kroon op dezelfde manier als perkrozen: op 4 à 5 ogen, dus 10 tot 15 centimeter boven de entplaats. Door zijn hoogte is een stamroos wel gevoeliger voor wind. Steun de stam met een stevige stok en laat de kroon de eerste jaren niet te breed worden, zodat er geen takken uitwaaien.

Een treurroos is een op een onderstam geënte klimroos, waarvan de takken naar beneden afhangen. Wordt de kroon na een paar jaar erg vol, knip dan de helft van de takken (om en om) terug tot op 3 à 4 ogen. Het jaar erop snoei je dan de andere helft.

Klimrozen, leirozen en ramblerrozen snoeien

Klim- en leirozen snoeien doe je in het voorjaar, ramblerrozen daarentegen snoei je direct na de bloei. Tijdens het snoeien van klimrozen mag je de zijtakken flink onder handen nemen. Knip deze terug tot twee knoppen, geteld vanaf de hoofdtak. Geef je klimroos ook om de paar jaar een verjongingssnoei. Dit doe je door de oudste takken vlak boven de grond af te knippen. Wees gerust: nieuwe uitlopers zullen snel hun plaats innemen.

En dan nog de bonustip…

Na het snoeien van je roos, dacht je vast dat je er al was. Maar we willen een weelderige bloei en tenslotte had je nog een bonustip van ons tegoed! Kort gezegd komt het hierop neer: door het snoeien heb je materialen afgevoerd en dit moet aangevuld worden met een goede rozenmest. Doe je dit niet, dan gaat dit geheid ten koste van de bloei! Een roos is een veelvraat, zowel op het gebied van vocht als op het gebied van voeding. Geef je roos daarom in maart en in juni een afgepaste dosering organische mest. Kunstmest is minder geschikt omdat die niet die onmisbare sporenelementen bevat die organische mest wel bevat. Meer hierover lees je bij onderhoud rozen.

Bij De Bierkreek kun je mest op maat bestellen: helemaal afgestemd op jouw grondsoort, voor een optimale, weelderige bloei!