Ben je een fan van lekkere verse groente en kruiden? Maak dan een mini-moestuintje op je balkon met smakelijke kruiden in potten. Je hebt er het hele jaar plezier van: je knipt af wat je nodig hebt en verwerkt het direct in je gerechten. Hieronder vind je 6 kruiden die niet mogen ontbreken in jouw kruidentuintje. Het zijn stuk voor stuk heerlijke smaakmakers!
Kruid 1: Munt
Van groene munt (Mentha spicata) kun je zelf thee zetten! Of gebruik het blad bij lamsvlees, vruchtenbowl of toetjes met aardbei. Munt is een vaste plant die woekert: geef hem zijn eigen pot en knip hem terug als hij te wild wordt. Plek: zonnig, voedzame grond.
Kruid 2: Basilicum
Gebruik de topjes van basilicum vers bij tomaten en pasta of kook ze kort mee. Meestal zie je de groene vorm, maar Ocimum basilicum ’Magic Blue’ heeft mooi purper blad en verdraagt bovendien meer kou (tot net boven nul).Plek: zonnig en warm.
Kruid 3: Majoraan
Origanum majorana is een halfwinterhard kruid verwant aan oregano, waarmee je pizza’s op smaak kunt brengen. Ook heerlijk bij Italiaanse gerechten of geroosterd vlees op de barbecue. Oogst blad en topjes, laat ze meegaren. Plek: zonnig en warm, niet te nat.
Kruid 4: Rozemarijn
Met de naaldachtige blaadjes van Rosmarinus officinalis geef je geroosterde aardappeltjes, lams en varkensvlees een kruidig smaakje (bak ze mee). Dit wintergroene struikje kan zo’n 1 m hoog worden, snoei het begin voorjaar terug. Plek: zonnig, beschut, niet te nat.
Kruid 5: Salie
Salvia officinalis ’Purpurascens’ is een vaste plant met purper getint blad, dat ’s winters deels aanblijft. Een beetje salieblad maakt vette vlees- en visgerechten beter verteerbaar, voeg het aan het eind van de kooktijd toe. Plek: zonnig en warm.
Kruid 6: Peterselie
Een universeel kruid is peterselie (Petroselinum crispum): lekker in soepen en sauzen, bij visgerechten, worteltjes, gebakken krieltjes en asperges. De platte heeft meer smaak dan gekroesde. Gebruik het vers, fijngehakt. Plek: zon of lichte schaduw, koel.
Op een balkon hoef je je niet te beperken tot het kweken van kruiden. Ook tomaten groeien prima in potten: kun je straks je eigen tomaatjes met basilicum plukken voor een smakelijke salade!
Lees ook: 5x genezende planten en kruiden
Ik kweek mijn eigen munt en basilicum, maar de oogst viel dit jaar tegen. Hoe kan ik volgend jaar weer een mooie volle bos krijgen? Helemaal terugsnoeien? Of de planten wegdoen en volgend voorjaar opnieuw beginnen?
Munt is een heel sterke plant die steeds bossiger wordt naarmate je er meer van knipt. Staat hij wel op een zonnige plek op goed doorlatende grond? Je kunt hem zo nodig nu nog verplanten. Plant munt bij voorkeur in een ingegraven pot (met gaten onderin) in de grond want anders kan hij erg gaan woekeren. Basilicum is wat lastiger te kweken; heb je de grootbladige soort (die je als plantje bij de supermarkt kunt kopen) dan heeft deze relatief veel vocht nodig en een plek in de halfschaduw. Of heb je een zonminnende soort zoals Basilicum ‘Magic Mountain’? Deze hebben een plek nodig in de volle zon op goed doorlatende grond. Basilicum is bij ons niet winterhard; je kunt proberen hem binnenshuis op een lichte plek over te houden. Lukt dat niet, dan kun je in het voorjaar alsnog nieuwe zaaien!