Tijdens hun uitbundige bloei bedekken winterakonieten (Eranthis) de grond met hun goudgele bloemen. Een schaduwborder en een bostuin veranderen hierdoor in een schitterend plaatje.
Winterakonieten bloeien van de winter tot het prille voorjaar (januari-maart). Het is heerlijk om zo’n schitterende en gemakkelijke plant in de tuin te hebben. Hij geeft in de kale maanden namelijk veel plezier!
Winterakonieten planten
Leg de bollen eerst een dag in lauw water. Plant ze dan ongeveer 5 cm diep en minimaal 3 cm van elkaar af. Maak de aarde goed los voor je het bolletje in de aarde plant. Plant ze in het najaar zo snel mogelijk in de volle grond of pot, of bewaar ze in een vorstvrije omgeving.
Grond
Akonieten houden van een vochtige, schaduwrijke plek in vruchtbare grond.
Verzorging
De bollen kunnen jaren op dezelfde plek blijven staan. Waarschijnlijk worden het er steeds meer. Knip het blad pas af als het geel wordt.
Akonieten delen
Akonieten breiden zich royaal uit. Januari/februari is de juiste tijd om kluiten van deze plant uit te graven om elders weer uit te planten of aan vrienden te geven. Ze zaaien zich ook rijkelijk uit en kunnen zo snel kale plekken koloniseren. Kijk hier hoe je de bollen het best splitst.
Akonietjes zaaien zich ook spontaan uit zegt u. Maar kun je van dat zaad ook zelf op andere plaatsen uitzaaien?
Ook in mijn tuin bloeien de winterakonietjes op drie plaatsen. Ik houd eigenlijk niet van gele bloemen in de tuin, maar voor deze maak ik graag een uitzondering. Zo vrolijk!
Dag S. Berculo. Met enige verbazing lees ik dat u niet van gele bloemen houdt. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat persoonlijke voorkeur natuurlijk heel normaal is. Daarom wat ik van gele bloemen vindt. Als de natuur in het voorjaar zijn eerste voortekenen van groei en bloei laat zien zijn het meestal (hoofdzakelijk) gele bloemen.En dat is ieder jaar weer een prachtig moment waar ik persoonlijk erg blij van wordt. Waarom de natuur juist overdadig met gele bloemen begint is mij niet geheel duidelijk, maar wel leuk om eens uit te zoeken. Het geel van de winterakonieten is inderdaad werkelijk prachtig. Welk effect het heeft op de mens geeft u eigenlijk treffend weer: “Zo vrolijk”.