Stokrozen passen in een boerentuin. Maar ook in moderne tuinen staan ze hun mannetje als ze torenhoog boven de andere beplanting uitsteken.

Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt.

stokrozen

Weinig ruimte
Veel ruimte hebben stokrozen niet nodig, ze gaan immers vooral de hoogte in, dus ook langs het pad naast de schuur kunnen ze prima staan.

Geschikte grond voor stokrozen
Stokrozen gedijen het best in een kalkhoudende bodem die rijk aan voedingsstoffen en goed doorlatend is, zodat de penwortels diep de grond in kunnen. Vanwege de stevige penwortel kun je stokrozen maar moeilijk verplanten. Dus als je eenmaal een geschikte plek hebt gevonden, laat ze dan hun gang gaan.

stokrozen verzorgen

Stokrozen planten of zaaien
Stokrozen kun je als plantje kopen of zelf zaaien. Zaaien doe je in het voorjaar of in de vroege herfst. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. Omdat de stokroos een tweejarige plant is, moet je bij zaaien een jaartje geduld hebben – planten die je in het voorjaar in het tuincentrum koopt, bloeien doorgaans in hetzelfde jaar. In het eerste jaar vormt de gezaaide plant een bladrozet, zijn bloemen verschijnen pas in het tweede jaar.

stokrozen verzorgen

Voeding
Tijdens de groei is de plant heel blij met wat stikstofbemesting; laat de plant ook beslist niet uitdrogen. Verder stelt de plant weinig eisen.

Roest
Stokrozen zijn wel gevoelig voor roest, die heel moeilijk te bestrijden is. Het best haal je alle aangetaste delen onmiddellijk weg. Gooi ze in de vuilnisbak, niet op de composthoop. Je kunt dit verschijnsel wel tot een minimum beperken door te kiezen voor een zonnige plek en de stokrozen niet te dicht naast elkaar te planten. Houd een onderlinge afstand van circa 50 centimeter aan.

Lees meer  Snoeien in mei voor meer bloemen

stokrozen in straat

Afknippen of zijn gang laten gaan?
Laat in de herfst is het gedaan met de bloemenpracht. De stokroos is eigenlijk meerjarig en kan door afknippen na de bloei langer meegaan dan de gebruikelijke twee jaar. Dit gaat helaas wel ten koste van zijn kracht en schoonheid. In plaats van de stengel afknippen kun je deze ook laten staan en de zaden oogsten. Of je laat de stokroos zijn gang gaan en zichzelf uitzaaien. Dun dan wel het teveel aan zaailingen uit.