De buxusmot bestrijden is sinds een aantal jaar broodnodig als je je buxussen tenminste wilt redden van de veelvraten. In dit artikel lees je hoe je de buxusmot kunt bestrijden (met een buxusmotval), hoe het spinsel én de vlinder van de buxusmot eruit ziet, maar ook hoe je buxusmot kunt voorkomen.
Welke methode je ook wilt inzetten om de buxusmot te bestrijden, pak de plaag aan op het moment dat er rupsen in de planten zitten. Dit is in april en mei, als de rupsen uit hun overwinteringsplek komen en zich volvreten om zich vervolgens te verpoppen tot mooie vlinders. Wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze heel wat buxussen kaal. Een tweede golf rupsen kun je in de zomermaanden vanaf juli verwachten, als een nieuwe generatie hongerige jonge rupsen uit hun eitjes komen.
Een buxusmotval is een relatief milieuvriendelijke en effectieve methode om de buxusmot te bestrijden. Een buxusmotval werkt op basis van feromonen, ofwel stofjes die de mannelijke buxusmotten aantrekken en wegvangen.
Er bestaan verschillende effectieve middelen die je kunt sproeien tegen de buxusmot, maar let wel op dat veel van deze middelen schadelijk zijn voor het milieu. Ook is het zo dat ieder middel heel consequent om de twee weken opnieuw aangebracht moet worden.
Heb je wel eens een vlinder van de buxusmot mogen aanschouwen? Het is eigenlijk geen vlinder maar een mot, ofwel: een nachtvlinder. Je ziet ze met name ’s nachts vliegen maar het is ook heel goed mogelijk dat je er overdag eentje spot. Zonde eigenlijk hè, om die prachtige buxusmot te bestrijden?
Je kunt rupsen van de buxusmot ook met de hand verwijderen om ze te bestrijden. Controleer je buxus dan wel elke week op rupsen. Is je buxus al deels kaalgevreten? Verwijder aangetaste takken zo snel mogelijk en voer ze direct af naar de groenstort. Gooi ze niet in de groenbak want daar kruipen de rupsen zo weer uit.
Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem ook dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen.
Blijf ook na de zomer de buxusmot voorkomen door je planten geregeld te controleren. Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Controleer je buxussen dus regelmatig!
Vogels zijn de natuurlijke vijanden van de rups dus door vogels naar je tuin te lokken kun je de buxusmot voorkomen. Eén koolmeesje eet al snel zeshonderd rupsen per dag. Maak je tuin aantrekkelijk door een vogelvriendelijke tuin te creëren met een diversiteit aan bomen, heesters, veel bloemen en verschillende ‘rommelhoekjes’.
Zwaar aangetaste planten zijn helaas niet meer te redden. Haal ze uit de grond, doe ze in een afgesloten plastic zak en breng ze direct naar de gemeentelijke groenstort.
Lees ook: Alternatieven voor buxus
We kregen veel tips van lezers voor het bestrijden van de buxusmot. Bijvoorbeeld:
Lees ook: Help, buxusschimmel!
De grens van Brabant en Zeeland is helaas al lang gepasseerd. In West-Utrecht is het momenteel echt rampzalig. Wat een (onherstelbare) schade wordt er aangericht.
In mijn tuin vrees ik voor al mijn buxus, w.o. de buxuswolken, vollen op stam en ca 35 meter haagjes.
Er lijkt geen kruid tegen gewassen omdat de ene tuineigenaar wel bestrijdt en de andere niets onderneemt…
Bestrijdingsmiddelen pakken helaas ook allerlei inheemse insecten aan. Zelfs kleine residuen zijn al zeer schadelijk. Laat dan de ene exoot (buxusmot) liever de andere exoot (buxus) uitroeien en plant een liguster of haagbeuk.
Weekend weg geweest naar Elzas in Frankrijk 570 km gereden . En aan het hotel in Colmar alle Buxus kaal gevreten . Ook de omliggende dorpen overal Buxusrups te vinden . Ik denk dat dit een onbegonnen oorlog is .
Verwijderen van de struik is niet nodig, want deze loopt gewoon weer uit als je geduld hebt!
Onbegonnen strijd !
Ik ben al een 10-tal jaren aan het tuinieren (siertuin) zonder chemische producten te gebruiken… Ook nu ga ik me er niet toe laten verleiden, enige alternatief is alle buxus-planten (en ook bij mij zijn het er heel veel) uit doen en mogelijk vervangen.
Voordeel voor mij is dat er minder (laag) zal moeten gesnoeid worden… Mijn rug zal er wel bij varen… Dankjewel buxus-mot
In mijn tuin in Rijswijk (Zuid-Holland) zijn ze ook gevonden. Ik probeer ze te vangen en hoop dat dit wat oplevert.
Vorig jaar was de aantasting nog binnen de perken maar dit jaar is het een echte ravage. Ik heb momenteel twee nestkastjes met jonge koolmezen in de tuin maar de ouders zijn blijkbaar niet geïnteresseerd in de buxusrupsen die nochtans open en bloot op de planten te zien zijn.
Onze tuin is super vogelvriendelijk. Mezen in overvloed maar die rupsen lusten ze niet. Ik zie de meesjes nooit op de buxusstruiken. Andere vogels ook niet…
Sinds een paar weken heb ik in de tuin twee nestkastjes met jonge koolmezen. Oorspronkelijk lieten de ouders de buxusrupsen ongemoeid maar de laatste dagen, nu de jongen groter worden, merk ik dat de mezen regelmatig op de buxusplanten zitten en af en toe met een rups naar hun jongen vliegen.
Onze tuin is heel vriendelijk voor vogels maar die lusten die felle gekleurde rupsen niet die zijn giftig voor hen want alles wat fel gekleurd is zal een vogeltje niet opeten. Dus maar bruine zeep gebruikt zoals de oma zou doen en veelvuldig herhaald en nu is het terug ok:)
Bij ons doen de huismussen het werk. Die weten de rupsen inmiddels te vinden.
Ik hoop niet dat de rupsen van de buxusmot giftig zijn voor de koolmeesjes, want die zit bij mij in de tuin regelmatig een rups uit de buxus te vissen. Ik zal ze helpen door de spinsels los te knippen.
Nadat ook wij de buxus rups in onze tuin ontdekten, hebben we zoveel mogelijk de rupsen met de hand uit de struikjes verwijderd. Daarna met spruzit gespoten, maar ook de rozen en de stokrozen, wat bleek geen roest op de bladeren van de stokrozen en mooie groene blaadjes van de rozen en de buxus rups is weer voorlopig verdwenen
als het schemerig wordt kun je de buxusmot heel goed vangen met een electrische vliegenmepper. Op hoogtij avonden vangen we er wel eens ca 50!! Daarna gelijk nog even doodtrappen met je schoen!
Jaaa, dat werkt geweldig. Zojuist gedaan!
Ik woon in Utrecht en daar zijn de buxusrupsen/motten in vele getallen aanwezig, het is nu voor het derde jaar dat ik ze hebt maar dit jaar(2018) is het zeer heftig de vorige 2 jaar heb ik het kunnen redden maar dit jaar lukt het mij echt niet , dus zal ik ze eerdaags gaan verwijderen maar het is wel veel wat er uit moet 4 piramides,12 grote bollen ,2 vierkanten van 1.50 x 1.50 en 2 hagen van ieder 8 meter, zonde en nog eens zonde.
maar wat nu ik heb gehoord dat je de Japanse Hulst er voor in de plaats kan zetten klopt dat en zo ja wanneer kan je die poten is dat in het voor of najaar?
Gisteren met elektrische vliegenmepper motten gevangen. Wachten tot het donker is en dan lamp erbij dan komen ze bij de vleet.
Wij hebben met de elektrische vliegenmepper tientallen moties gevangen.
Als het donker is komen ze.
Wij hebben een feromonenval met een lampje ernaast.
De buxus leeft nog steeds en loopt ook uit.
gebruik lavameel tegen de rupsen .
gewoon instrooien gruis blijft op de bladeren de rupsen gaan er aan dood.
Laatst was ik bij een tuinder die vertelde dat een klant van hem (oude vrouw) mottenballen in de struiken hing. Zelf heb ik al heel veel gerooid. Maar ga deze oplossing dit jaar ook eens proberen. Ben benieuwd.
Beste mensen koop in een paardengeriefzaak een grote pot lookschilfers ,38 Euro ongeveer,en strooi dit rijkelijk over je buxussen .Regen en dauw lossen ze op en komen zo bij de wortels terecht die de look opnemen in de sapstroom.De mot legt haar eitjes, de rupsjes komen uit en eten NIET aan de blaadjes .Een insect of larf ruikt 1000 maal meer dan een mens.De rupsjes sterven gewoon van de honger .Een paar keer herhalen per jaar. Poepsimpel,spotgoedkoop en uiterst ecologisch. Uitgeprobeerd met 100 percent resultaat. Succes er mee!
Wat is de hoeveelheid voor 38 euro? In welke zaak hebt u dit gekocht? Ik neem aan dat het ook via de webshop te bestellen is? En voor hoeveel buxussen is dit toereikend?
Zou dit middel ook kunnen helpen tegen slakken?
Wellicht schrikt het slakken ook af, je zou het kunnen proberen. Wat in ieder geval goed werkt, zijn slakkenvallen. Graaf een potje tot de rand in de grond en vul dit met bier; de slakken komen hier massaal op af en verdrinken in het bier…
Geachte heer Jacobs, Waar kan ik dit middel kopen bij veel mensen is dit onbekend.
Graag een adres waar dit te bestellen is.
Gekocht bij een dierenspeciaalzaak met een groot assortiment paardenvoer en -voedingssupplementen.
Spotgoedkoop is erg betrekkelijk; schilfers kosten 16,50 per kg en dat rijkelijk strooien kost dus klauwen vol geld. Ik heb gemalen schilfers (=meel) gekocht. Iets goedkoper en wellicht helpt dat ook goed (hopelijk). Gekocht bij een dierenspeciaalzaak met een groot assortiment paardenvoer en -voedingssupplementen.
hoe kun je de buxusmot te bestrijden,tevens een vraag hoe zijn de emelten te bestrijden.
Om de buxusmot te bestrijden kun je de tips uit het artikel toepassen. Je kunt ook de lezerstips proberen. Voor emelten zijn in het tuincentrum allerlei middelen verkrijgbaar. Kies bij voorkeur voor een milieuvriendelijk middel, bijvoorbeeld door aaltjes op te lossen in water en dit over de door emelten aangetaste plekken in het gazon te gieten. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van emelten. Ze zijn online of via een tuincentrum te bestellen.
Heb ook de strijd tegen deze buxuxmot opgegeven en vervangen door een Japanse soort en dat reeds twee jaar ,ben heel tevreden er is geen verschil met onze buxussen en de motten blijven er af .
Welke Japanse soort heb je geplant? Ga ik dat ook doen, gooi ik de Buxus eruit .
Gr.
ik heb de buxus met brandnetelgier overgoten. Stinkt even, maar mijn volledig kale buxus kreeg weer blad. Is meteen voeding voor de buxus.
Meldingen
De Buxusmot is inmiddels ook zeer actief in Zuid-Holland. Wij hebben besloten om te stoppen met onze buxuskwekerij omdat het niet te bestrijden is. Ondanks de vele vogels in onze tuin worden de planten volledig kaal gegeten. Ook bestrijdinsmiddelen zijn niet afdoende.