Narcissen horen bij het voorjaar! De vrolijke gele bloemen sieren je gazon en border al vroeg in het voorjaar en gaan daar wekenlang mee door.  Groenredacteur Annemarie Görts geeft een ode aan de botanische narcisjes!

Annemarie: ,,Nadat de krokussen in mijn voortuin de show hebben gestolen, is het de beurt aan de kleinbloemige narcisjes. Vanaf maart zorgen de vrolijke gele en witte bloempjes voor een feestelijk aanblik die wekenlang aanhoudt.’’
Wanneer de narcissen precies bloeien is ook afhankelijk van de temperatuur en de soort.

deze narcis bloeit in februari

February gold

De vroege cultivar ’February gold’ doet in de regel zijn naam eer aan en schittert al vroeg in het jaar. Doordat hij al zo vroeg bloeit, valt hij extra op in de wintertuin. Het is een klassieke citroengele narcis met een gekrulde kroon en naar achter geslagen bloemblaadjes.

narcis Tête-à-Tête

Tête-à-Tête

’Tête-à-Tête’ is een van de bekendste botanische narcissen. Het narcisje is maar 15 cm hoog, maar geeft wel een bijzonder effect. Dit komt omdat hij meerdere bloemen per stengel geeft.

Heerlijk geurend!

Wanneer ’Tête-à-Tête’ is uitgebloeid is het feest gelukkig nog niet afgelopen! Dan verschijnen de bloemen van Narcissus poeticus var. recurvus. De bloempjes van deze dichtersnarcis zijn wit met een geel-oranje kroontje. Hij ruikt heerlijk en bloeit lang door.

narcissen

Narcissen in huis

In januari is de narcis ’Tête-à-Tête’ volop verkrijgbaar voor bloei in huis. Gooi de uitgebloeide bollen niet weg, maar plant ze in de border, je hebt er dan ieder voorjaar plezier van!

dubbele narcis

Verschillende soorten narcissen


Er bestaan veel verschillende soorten narcissen. De bekendste soorten zijn de trompetnarcissen die herkenbaar zijn aan de lange, trompetvormige kroon.  Daarnaast heb je ook de kleinkronige- en grootkronige narcissen, waarbij de eerste soort grote bloemen heeft en een kleine, korte kroon en de tweede groep narcissen hebben grote bloemen en grotere kronen, maar niet zo groot als bij de trompetnarcis.
En dat is nog niet alles! Zo bestaan er ook nog dubbele narcissen met dikke gevulde bloemen en spleetkronige narcissen waarbij de kroon niet uitsteekt maar gespleten is en plat op de bloemblaadjes ligt.
En als klap op de vuurpijl zijn daar ook nog de botanische narcissen; deze hebben kleinere bloemen, zien er wat natuurlijker uit en zijn geschikt zijn voor verwildering.

Lees meer  Leer de mooiste kerststukken van natuurlijke materialen maken