Deze planten kun je vermeerderen door middel van wortelstek.

1. Papaver orientale
De wortels van oosterse papavers zijn minder dik en stug dan die van Acanthus, maar toch vlezig en sterk. Maak de stekken 6-7 cm lang en gebruik een pootstokje om eerst een gaatje in de aarde te prikken. Zorg ervoor dat ze met de juiste kant boven geplant worden.

anemoon  - wortelstek

2. Anemone x hybrida
Snijd horizontale wortelstekken van ongeveer 7 cm. De wortels zijn niet zo vlezig en drogen snel uit; wacht dus niet te lang met ze in de grond te zetten. Bescherm ze ’s winters tegen vorst. Het best zet je ze in een koude bak of dicht tegen een muur die ’s winters warmte uitstraalt.

3. Acanthus spinosa
Acanthus heeft dikke, vlezige wortels die zich uitstekend lenen om (verticale) wortelstekken van te snijden. Zoek een gezonde, dikke wortel uit en snijd deze in 5 cm lange stekken. Plant ze exact zoals ze groeiden, dus met de bovenkant naar boven, anders werkt het niet.

geranium - wortelstek

4. Geranium sanguineum
Geraniums die horizontale wortelstokken vormen, herken je gemakkelijk. Meestal kruipen de wortelstokken dicht aan het oppervlak en de planten groeien uit tot dichte tapijten. Je hoeft zo’n plant niet helemaal op te graven. Woel de bovengrond een beetje los en snijd enkele gezonde wortels af.

5. Verbascum
Toortsen hebben hele dikke wortels die diep de grond in gaan. Graaf ze op en snijd enkele zijwortels van de lange penwortel. Dit is je stekmateriaal. Lange scheuten kun je verdelen in 5-10 cm lange stekken. Plant ze verticaal, met de juiste kant boven, in voorgeprikte plantgaten in de aarde.

phlox  - wortelstek

6. Phlox paniculata
Floxen zijn extreem gemakkelijk te stekken, zowel uit topstekken in de zomer, als uit wortelstekken. De wortels zijn niet zo heel dik. Het beste kun je de plant helemaal opgraven. Spoel de wortels schoon en snijd of knip enkele sterke wortels af. Laat het stekmateriaal niet te lang liggen, want het droogt snel uit.

Bekijk hier hoe je een wortelstek neemt.