De laurier is bekend als keukenkruid, maar is ook een verdienstelijke tuinplant. Vooral in pot komt het laurierboompje goed tot zijn recht. Laurier is niet zo winterhard, dus laat je niet verrassen door een plotselinge nachtvorst en breng de plant op tijd naar de winterberging.
Beste standplaats
Laurier komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten (Iran/Irak) en houdt van warme temperaturen. Een plek in de zon is dus prima. Zet jonge planten in rijke aarde die goed draineert en probeer schrale wind te vermijden. Omdat laurier niet winterhard is, kun je de plant het beste in een pot zetten. Jonge planten zijn gevoeliger voor vorst dan oudere exemplaren.
Zaaien
Laurier is tweehuizig, je hebt dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig voor zaadvorming. Ons klimaat is eigenlijk te koel voor laurier dus je ziet de bessen maar zelden verschijnen. Ook is het vrij moeilijk om de planten uit zaad op te kweken. Het kan binnen 10 tot 20 dagen, maar het kan ook zomaar een half jaar duren.
Stekken
Ook het stekken van laurier is lastig. Belangrijk is een relatief hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Snijd kopstekken van ongeveer 10 cm in de nazomer of het begin van de herfst, doop ze in stekpoeder en pot de stekken op in stekgrond. Geef voldoende water. Trek er een plastic zakje overheen zodat het lekker vochtig blijft. Zodra de stek echt wortels heeft gevormd, mag je de zak verwijderen. Je kunt met bodemwarmte (18-20 °C) stekken of de stekken in de warme kas houden.
Vormsnoei
Laurier is uitstekend geschikt voor vormsnoei. Je kunt het boompje bijvoorbeeld in bol-, kegel-, spiraal- of piramidevorm snoeien.
Gebruik
Laurier kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. Vers hebben de blaadjes een sterkere smaak dus pas ze met mate toe. Eén laurierblad is vaak al genoeg als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, stoofpot of saus. Laurier moet je meekoken. Verwijder het blad vlak voor het opdienen van het gerecht. Laurier maakt deel uit van het befaamde bouquet garni (een bundeltje tijm, peterselie en laurier dat je laat meetrekken in een gerecht).
Kun je de bessen ook ergens voor gebruiken ? Ik heb een struik vol bessen die er al de hele winter in zitten.
Hallo , fijne uiteenzetting allereerst !
Zelf heb ik nu reeds jaren al een laurier’boompje’ , deze blijft wel altijd maar pover in de aanmaak van blaadjes in tegenstelling tot de afbeeldingen die ik dan overal op ’t net zie . Nu omwille daarvan geopteerd voor vermeerdering dmv stekken . Het voordeel dat ik heb is dat ik reeds beschik over allerhande glazen bakken van vroeger ( daarmee doelende dat mensen die een oud aquarium(pje) of terrarium in het bezit hebben hier perfect gebruik kunnen van maken om zijn gunstige warmte&luchtvochtigheid alsook dat de verluchting toch nog optimaal blijft en deze zowel buiten als binnen kan benut worden , hetzij met warmtelamp , hetzij zonder ) , ik gebruik nu een oud terrarium met het bovengedeelte ervan gedeeltelijk verwijderd zodoende de plant ook mooi rechtop hier doorheen kan groeien en de stekken het warm genoeg zullen hebben . Zonder warmtelamp maar indien het de eerste dagen niet zo vlot lijkt te gaan wortelen zet ik er kortstondig een warmtelamp op en een ventilator extra om meer warmte binnen de bak te blazen , deze komt bij mij binnen te staan vlak voor een grote ruit 🙂 . Wat denkt U van dit idee ? Mvg , Vicky Iliaens
Dit lijkt ons een heel goed idee en we zijn benieuwd naar het resultaat, Vicky!