De herfst is de perfecte tijd om heesters of (fruit)struiken in je tuin te planten. Of je nu een nieuwe haag wilt aanleggen of op zoek bent naar kleurrijke accenten, deze planten brengen niet alleen leven in je tuin, maar bieden ook beschutting en voedsel voor dieren.

Verschuil achter je haag

Grote heesters kun je goed planten in het najaar, als de natuur zich klaarmaakt voor de winter met stevige takken en wortels.  In de herfst kunnen ze zich daardoor goed vestigen en in het voorjaar al vroeg krachtig uitlopen. Wil je een haag planten? Voor haagheesters zoals liguster en meidoorn is november de ideale maand. Planten voor hagen, vaak “bos- en haagplantsoen” genoemd, worden in het najaar vers van het veld gerooid en met schoongespoelde wortels in bundels verkocht. Dit type plantmateriaal is niet alleen ideaal om in de herfst te planten, maar het scheelt je ook flink in de portemonnee – soms wel de helft in vergelijking met planten uit potten!

Heesters die schitteren

De herfst is het moment om heesters uit te kiezen, want als veel bloemen uitgebloeid zijn stelen zij de show. Wil je een mooie herfstkleur toevoegen aan je tuin? Of een sierheester met mooie bessen, of wat dacht je van fruit, zoals bramen? Bezoek een tuincentrum juist ook eens in het najaar om te zien welke planten jij er mooi vindt uitzien. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw tuin.

Een echte parel is toch wel de volwassen vorm van klimop, ook wel de struikklimop genoemd. Deze Nederlandse inheemse plant wordt zo’n anderhalve meter hoog en breed en is wintergroen. De klimop bloeit in oktober, een tijd waarin er weinig andere bloemen zijn. Dit helpt om insecten, zoals bijen en vlinders, goed gevoed de winter in te laten gaan. In de late winter rijpen de bessen, wat ook zorgt voor een gezellige drukte aan vogels in je tuin.

Lees meer  Heesters verplanten in de herfst

Wintergroen moet je doen

Heesters en struiken bieden niet alleen kleur, maar ook beschutting voor dieren, vooral in de winter. Wintergroene planten zoals taxus blijven ook in de koude maanden groen en vormen veilige schuilplaatsen voor vogels. Planten met stekels, zoals hulst, zijn ook ideaal om vogels te beschermen tegen roofdieren. Dus op naar het tuincentrum om die kleur, bes of dierenlokkers toe te voegen aan jouw tuin.

Benieuwd welke tuinschatten er nog meer zijn? Ga naar plantmee.nl.