Een appelboom snoei je jaarlijks in januari of februari. Snoei niet eerder, de bomen  zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker.

jonge appelboom
Jaar 1
Het voelt misschien een beetje hard om de snoeischaar te zetten in je net aangeplante, nog wat iele hoogstamfruitboom, maar daar kun je je beter overheen zetten. De boom wordt er alleen maar mooier en sterker van.
1. Kies drie tot vier gezonde, sterke en mooi verdeelde takken die het gestel gaan vormen van de kroon (de gesteltakken). De overige takken snoei je weg. Snoei hierbij zo dicht mogelijk bij de aanhechting. De snoeiwond sluit zich dan het snelst.
2. De gesteltakken kort je vervolgens met ongeveer 1/3 in. Snoei steeds tot net boven een naar buiten gericht oog. Dikkere takken kort je iets verder in dan dunne, en opgaande takken iets meer dan horizontaal groeiende. Datzelfde geldt voor takken die iets hoger aan de stam groeien.
3. Je streeft in dit stadium naar een enigszins afgeplatte vorm. Het zijn namelijk de horizontaal groeiende zijtakken die straks de vruchten zullen dragen. Om die horizontale takstand nog verder te stimuleren, buig je de – nog flexibele – gesteltakken licht naar beneden en fixeert ze met behulp van een koord en een paaltje of tentharing (niet te strak). Deze kun je eind zomer weer verwijderen.

jonge appelboom snoeien

Jaar 2
Snoei alle naar binnen gerichte of sterk opgaande, nieuwe uitlopers helemaal weg. Snoei van de overige uitlopers zoveel weg dat een mooie verdeling langs een tak ontstaat. Top alle resterende uitlopers. Je stimuleert dan diktegroei. Het zijn deze getopte uitlopers die later de meeste vruchten dragen. Korte uitlopers top je helemaal niet, dit wordt vruchthout.

Lees meer  Hoe snoei ik... Veel gestelde vragen over snoeien beantwoord

appelboom
Jaar 3
Je herhaalt de stappen van het voorgaande jaar, maar beperkt je nu tot het toppen van de steil opgaande uitlopers. De horizontaal groeiende uitlopers laat je ongemoeid. Vanaf het vierde jaar pas je alleen nog maar onderhoudssnoei toe, wat inhoudt dat je naar binnen groeiende, kruisende of verticaal groeiende uitlopers wegsnoeit.

Toppen
Om nieuwe uitlopers te stimuleren is het belangrijk dat je ze op de juiste manier topt. Snoei altijd net boven een naar buiten gerichte knop (ongeveer 2-5 mm erboven). Deze knop zal de nieuwe uitloper gaan vormen. Deze richt zich naar buiten, zodat de kroon mooi open blijft. Het is het beste als je de snoeisnede een beetje laat afhellen (van de knop af). Regenwater vloeit dan snel weg. Een mooie, droge snoeiwond geneest het snelst.

Bang dat je niet goed snoeit? Bekijk hier de tips!

Leibomen snoei je in februari-maart, klik hier voor meer informatie.

Perenbomen snoei je bijna op dezelfde manier, kijk maar(klik)!