Wist je dat spelen in én met de natuur hartstikke goed is voor kinderen? Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Effect van de natuur
Onderzoekster Agnes van den Berg heeft voor het Nederlandse IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) de positieve effecten van contact met natuur op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen op een rijtje gezet. Hieruit komt naar voren dat de natuur kinderen onder andere helpt heerlijk te kunnen fantaseren, een betere motoriek te ontwikkelen en meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. Et voilà! Hoe effectief is dat? Als klap op de vuurpijl is het ook nog eens leuk om samen met je kind in de aarde te wroeten.

bloembollen planten met kinderen
Aan de slag met bloembollen
Hoe begin je nu met ‘samen bloembollen planten’? Goede voorbereiding is het halve werk. Kijk eerst op welke plek in de tuin je graag kleur wilt hebben in het voorjaar. Dit kan in een border zijn, maar ook in een pot of plantenbak. Vraag je kind(eren) om advies over de kleur bloemen die jullie gaan planten. Je zult zien dat je kroost heel trots is als de bloembollen gaan bloeien in de kleur die zij hebben uitgekozen, ook al past dat niet helemaal in het gewenste kleurenpalet.
Als de kleur bekend is gaan jullie samen op zoek naar de leukste bloembollen die in die kleur te koop zijn. Dat kan in een tuincentrum, bouwmarkt of online. De bekendste soorten zijn de tulp (Tulipa), narcis (Narcissus) en krokus (Crocus). Andere soorten zijn sneeuwroem (Chionodoxa), kievietsbloem (Fritillaria meleagris) en winterakoniet (Eranthis).

bloembollen

De tuin in en planten maar!
Wanneer de bloembollen in huis zijn is het tijd om met de handen in de aarde te wroeten. Omdat de bloem al in de bol zit, zijn ‘groene vingers’ niet nodig. Iedereen kan bloembollen planten, ook jij en je kind(eren).

– Kies een dag uit waarop het najaarszonnetje schijnt. Zo krijgen jullie tijdens het tuinieren ook nog wat vitamine D, en daar word je vrolijk van!
– Hark de aarde op de plek waar de bloembollen komen lekker los.
– Maak een gat in de grond, ongeveer driemaal zo diep als de dikte van de bloembol.
– Plant de bloembollen in dit gat, met de punt omhoog.
– Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.
– Geef na het planten gelijk water. Hierdoor krijgen bloembollen een seintje om wortel te schieten. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, des te beter de bloembollen tegen vorst kunnen.

In het voorjaar bloeien de bloembollen en kun je samen met je kinderen nagenieten van het leuke plantmoment.

Lees hier meer handige informatie over bloembollen.