Een gezond, groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Toch kunnen er na verloop van tijd kale, gele of dun begroeide plekken ontstaan door intensief gebruik, ongunstige weersomstandigheden of bodemproblemen. Gelukkig is gras bijzaaien niet moeilijk én een effectieve manier om jouw gazon te herstellen en weer in topconditie te brengen.
Het is voor veel mensen een doorn in het oog: een gazon met ongelijk groeiend gras en zelfs kale of gele plekken. Mijn moeder heeft ook zo’n gazon in de voortuin, waar heel goed haar gebrek aan groene vingers en niet bestaande interesse in tuinieren in naar voren komt. Want hoewel ze het zelf ook niet het allermooiste uitzicht vindt, maakt het haar ook weer niet genoeg uit om in de tuin aan de slag te gaan. Ik probeer haar wel eens te overtuigen dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om dat zielig uitziende stuk gras weer te laten schitteren, maar helaas tot nu toe zonder resultaat. Stoor jij je wel aan zo’n imperfect gazon? Dan help ik jou graag met wat tips en tricks om jouw gazon weer mooi groen en gezond te maken.
Ten eerste is het belangrijk om te weten wanneer je het beste aan de slag kan gaan met het bijzaaien van jouw grasmat. De ideale periodes hiervoor zijn het voorjaar (maart tot mei) en het najaar (half augustus tot eind oktober). Tijdens deze maanden is de bodemtemperatuur meestal minimaal 10 °C, wat essentieel is voor een goede kieming van het graszaad. Bij lagere temperaturen ontkiemen de zaden niet optimaal, terwijl de zomermaanden te warm kunnen zijn, waardoor de jonge sprieten kunnen uitdrogen.
Volg onderstaande stappen om jouw gazon succesvol bij te zaaien:
Nu kan je natuurlijk die kale of gele plekken in je gazon steeds gaan bijzaaien, maar het is goed om te weten waar deze problemen door ontstaan. Wellicht kan je ze dan helemaal of gedeeltelijk voorkomen. Gele of kale plekken in het gazon kunnen ontstaan door verschillende factoren:
Zowel te weinig als te veel water geven kan leiden tot gele plekken. Bij onvoldoende water droogt het gras uit, terwijl overtollig water de wortels kan verstikken. Zorg voor een evenwichtige bewatering, afgestemd op de weersomstandigheden en het type bodem.
Wanneer het gras te kort wordt gemaaid, verliest het zijn beschermende bladlaag, waardoor het kwetsbaarder wordt voor zonlicht en uitdroging. Stel de maaihoogte in op ongeveer 3 tot 4 centimeter en verhoog deze tijdens warme periodes.
Een tekort aan voedingsstoffen kan het gras verzwakken, maar overbemesting kan het verbranden. Volg de aanbevolen bemestingsrichtlijnen en gebruik de juiste hoeveelheid meststof om een gezonde groei te bevorderen.
Urine van huisdieren bevat hoge concentraties stikstof, wat brandplekken in het gras kan veroorzaken. Spoel de betreffende plekken direct met water om de stikstof te verdunnen en schade te minimaliseren.
Schimmels, zoals de zogenaamde ‘patch diseases’, en insectenplagen kunnen gele of bruine plekken veroorzaken. Identificeer de specifieke ziekte of plaag en pas de juiste behandeling toe, zoals het verbeteren van de drainage of het toepassen van geschikte bestrijdingsmiddelen.
1. Wanneer kan ik gras bijzaaien?
Gras bijzaaien kan het beste in het voorjaar (maart-mei) of in het najaar (half augustus-eind oktober). Tijdens deze perioden is de bodemtemperatuur ideaal voor een snelle kieming van het graszaad. Vermijd bijzaaien in de zomer, omdat het graszaad dan sneller uitdroogt.
2. Hoe moet ik gras bijzaaien?
Om gras succesvol bij te zaaien, maai je eerst het gazon kort en verwijder je mos en onkruid door te verticuteren. Daarna strooi je het graszaad gelijkmatig over de kale plekken en hark je het licht in. Houd de grond vervolgens goed vochtig tot het gras stevig is geworteld. Kies eventueel voor biologisch gras voor een biodivers gazon.
3. Waarom ontstaan er kale of gele plekken in mijn gazon?
Gele of kale plekken kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals te kort maaien, verkeerde bemesting, te veel of te weinig water, schade door huisdieren of grasziekten. Door goed onderhoud en tijdig bijzaaien blijft jouw gazon gezond.
4. Hoe lang duurt het voordat het ingezaaide gras opkomt?
Afhankelijk van de temperatuur en de grassoort ontkiemen de zaden meestal binnen 7 tot 14 dagen. In koudere omstandigheden kan het iets langer duren. Zorg ervoor dat de ingezaaide plekken continu vochtig blijven voor een optimale kieming.
5. Wanneer mag ik het nieuwe gras voor het eerst maaien na het bijzaaien?
Maai het nieuwe gras pas wanneer het een hoogte van ongeveer 8 cm heeft bereikt. Stel de maaier in op een hoge stand en maai niet meer dan een derde van de grasspriet af om de jonge wortels niet te beschadigen.
Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.
Meldingen
Laat een reactie achter