Wil je ook een heerlijk gazon in je tuin maar wil je niet te lang wachten op het resultaat? Kies dan voor graszoden. Het voorjaar is een prima moment om graszoden te leggen. Hier vind je drie stappen om snel het perfecte gazon aan te leggen.

1. Voorbereiding

Omdat je graszoden binnen twee dagen na het bezorgen moet leggen, moet je eerst het voorbereidend werk doen. Spit de grond om en verwijder daarbij meteen het onkruid. Trap de aarde daarna aan en hark de toplaag kruimelig. Wacht dan enkele dagen zodat omhoog gewoeld onkruidzaad kan kiemen en schoffel het weg. Egaliseer het perceel, strooi er wat gazonmest over en laat dat een paar dagen inwerken.

2. Graszoden leggen

Na de voorbereiding is het tijd om de zoden te laten komen. Begin langs een rechte kant (of span een lijntje) en leg de eerste zode daar netjes langs. Ga op een plank staan als je verder werkt, zodat je geen kuilen in het gras trapt. Leg de volgende zode strak tegen de vorige; laat kopse naden verspringen. Klop de zoden aan met de platte kant van een hark en veeg wat potgrond in de naden.

3. Sproeien

Sproei na het leggen de zoden royaal met water. Het is belangrijk dat het water de wortels bereikt en dat het gazon de dagen erna niet uitdroogt. Na ongeveer twee weken is het gras beworteld en dan mag je er al voorzichtig overheen lopen.

4. Onderhoud

Nu je je graszoden hebt gelegd, wil je natuurlijk wel dat je gazon mooi blijft. Lees daarom hier alles over het onderhouden van je gazon.

Lees meer  Let op je gazon in de zomer

Twijfel je nog tussen graszoden leggen of gras zaaien? Bekijk hier de voor- en nadelen.

Lees ook: Gras zaaien