Hibiscus ofwel de altheastruik kan tot in oktober prachtige bloemen geven. Daarvoor moet je je hibiscus snoeien op de juiste manier. Wij leggen je uit hoe en wanneer je dat het best doet!
Wanneer snoei je je hibiscus het best?
Het beste moment om je Hibiscus syriacus (altheastruik) te snoeien is in het vroege voorjaar, rond maart. Knip om te beginnen dode en zwakke takken weg en snoei naar binnen groeiende takken helemaal weg. Hiermee voorkom je dat deze takken uiteindelijk andere takken kruisen; als deze langs elkaar gaan schuren, beschadigt dit de bast. Knip daarom bij kruisende takken er altijd één weg, uiteraard de zwakste tak of de tak die het minst bijdraagt aan een mooie groeivorm.
Hibiscus snoeien om de groei te beperken
Wanneer je hibiscus te groot wordt, is het prima om hem bij de jaarlijkse snoei in maart eens stevig terug te knippen tot de gewenste hoogte. Omdat de struik op eenjarig hout bloeit, zal hij diezelfde zomer alsnog prachtige bloemen geven.
Hibiscus bloeit niet goed meer, wat nu?
Valt je op dat je hibiscus veel minder bloemen produceert dan de afgelopen jaren? Dan is het tijd voor een verjongingssnoei:
- Snoei de hibiscus tot zo’n 30 cm boven de grond.
- Knip zijtakken terug tot twee à drie knoppen.
- Bemest de struik na het snoeien.
- Zorg dat hij in het voorjaar voldoende water krijgt zodat je hibiscus weer mooi uitgroeit.
Eind februari is de beste periode om dit te doen, zodat de plant in het groeiseizoen direct weer mooi uit kan groeien. Vriest het eind februari nog? Stel dan het snoeien liever uit; bij vorst bestaat de kans dat snoeiwonden bevriezen en daardoor niet helen.
Zorg voor een scherpe, schone snoeischaar
Gladde snoeiwonden helen beter dan wonden met rafelige randen. Slijp daarom regelmatig de bladen van je snoeigereedschap en ontsmet deze iedere keer vóór gebruik, bijvoorbeeld met brandspiritus of met een sopje van warm water en soda.
Onze selectie snoeischaren h1 { font-size: 25px; } Onze selectie snoeischaren: var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542375599", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000027739287","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20ExpertCut%20-%20Snoeischaar%20-%2022%20diamete...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542310004", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011669913","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fiskars%20Snoeischaar%20Pro%20P90%20-%2023%20cm","linkSubId":""};Snoei eind maart ook rozen en eind maart/begin april hortensia’s.
Bekijk hier meer tuinklusjes voor maart! Tip: lees meer over de verzorging en soorten hibiscus.
Ik heb een prachtige hibiscus grande van vorige jaar met uitzonderlijk grote bloemen in grote bloembak overgehouden. Wanneer en hoe moet ik die snoeien nu ik hem in de volle grond wil zetten in het voorjaar?
Kan ik een hibiscushaag snoeien zoals een ligusterhaag,ongeveer 1m50 hoog,en heel smal.
Hoe vaak dan per jaar?En hoe dan juist?
Alvast bedankt.
Luc
Ik kom er nu pas achter dat ik de hibiscus in maart had moeten snoeien, maar de struik wordt echt te groot voor de voortuin. Kan het kwaad als ik hem nu nog snoei?
In 2021 kreeg ik een prachtig bloeiende hibiscus in pot. In de herfst heb ik haar in volle grond geplant. Ze verloor haar bladeren, doorstond de stormen en nu kijk ik naar wat dood hout is. Er zit geen enkel groen knopje aan. Niets. Alle andere planten ontspruiten. De hibiscus niet. Ze is zo kaal als wat. Wat nu?
Hibiscus komt later dan meeste andere struiken.
Nog beetje geduld hebben 😁
Wij hebben afgelopen zomer twee Hibiscus extreme gekocht op het tuincentrum en al vrij snel gingen aangezette knoppen verdorren , de knoppen die al open waren zijn uitgebloeid en daarna viel ook al snel het blad er af , ze staan in potten op het balkon en daarom heb ik ze nu op een vorstvrije plaats gezet , moet ik nu water blijven geven of moeten ze eerst in rust.
Hibiscus ‘Extreme’ is een halfheester die in de winter vaak gedeeltelijk afsterft. Hij is dan in winterrust en heeft nauwelijks water nodig. Zorg dat de grond niet volledig uitdroogt maar geef ook vooral niet teveel water om wegrotten van de wortelstok te voorkomen.
Onze hybiscus is ruim 45 jaar oud. In de winter altijd binnen en in het voorjaar gaat de plant naar buiten. Nu zit te plant regelmatig onder de luis en tot nu helpt niets. Wie weet raad.
Brandnetelgier met wat groene zeep…houden de luisjes echt niet van
uitzetten van lieveheersbeestjeslarfjes biologisch en werkt heel goed
Op het moment dat er in het voorjaar net jonge scheuten beginnen te groeien is een hibiscus erg gevoelig voor zwarte luis. Ik gebruik dan zelf een luizenbestrijdingsmiddel met systemische werking, dwz een middel dat door de plant wordt opgenomen en daardoor een aantal weken actief blijft. Een enkele behandeling volstaat dan voor het hele seizoen. Wanneer er in de buurt van de hibiscus veel mierennesten aanwezig zijn wil het verwijderen van de mieren ook nog wel eens helpen om een luizenplaag tegen te gaan.
Ik snoei mijn hibiscus altijd na de bloei in het najaar en gaat prima. Ieder jaar weer een mooie struik met veel bloemen.
Ik heb een Hibiscus en die is meer dan 50 jaar oud. Deze heeft een stam die bestaat uit verschillende stammen die samen tegen en in elkaar gegroeid zijn, ik heb reeds een stam gemarcotteerd en dat is goed gelukt. Ik wil nu die dikke stam splitsen en er drie van maken voor bonsai. kan dit? Hij staat nu al twee jaar in een grote kuip.
Ik heb 2 Hibiscussen op stam, beiden in een redelijk grote pot. De ene wordt niet echt voller met de jaren, de andere alleen aan de top, waar ik deze al een paar keer iets bijgeknipt heb om op dezelfde hoogte te blijven als de andere.
Het blad gedeelte (wat boven de stam zit) is ongeveer 60 cm hoog. Ik durf dit niet weg te knippen omdat ik bang ben dat er dan helemaal niks meer over blijft. Moet ik deze wel of niet terugsnoeien? En zo ja, hoever?
mijn hibiscus is zoooo groot dat hij helemaal voorover valt.. moet ik echt wachten tot maart om hem terug te snoeien tot normale grote of kan ik er mu al wat takken afknippen..hij bloeit overigens supermooi
Nu wat takken afknippen kan geen kwaad hoor! Wellicht kun je ook proberen je hibiscus een stevige steun te geven zodat hij wat minder voorover helt.
Wanneer is het de beste tijd om te verplanten?
Die van ons zijn al zo groot, dat we ze een ander plekje willen geven. (We hebben er twee)
Ook bloeien ze twee keer per jaar!!
Nu helemaal groen en de eerste bloei.
De beste tijd om struiken te verplanten is in oktober-november, als het blad net van de plant is gevallen. De herfst is over het algemeen een vochtige periode en de grond is dan nog relatief warm waardoor een verplante struik snel weer nieuwe haarwortels zal maken. Om de grote hibiscus voor te bereiden op het verplanten is het aan te raden om de struik nu al rond te steken. Steek met een scherpe spade de wortels op 30-40 cm rondom de struik door; zo ontstaan er deze zomer nieuwe haarwortels en een compactere kluit waardoor de struik na het verplanten beter aan zal slaan.
Mijn Hibiscus is best groot geworden en breed, hoe kan ik dit best terug inperken en wanneer?
Hibiscus kan inderdaad op een gegeven moment erg groot worden. Flink terugsnoeien is gelukkig geen probleem. Doe dit in de eerste helft van maart maar snoei niet als er nachtvorst wordt voorspeld. Snoei de Hibiscus terug tot de gewenste hoogte en breedte, zorg hierbij dat de struik een mooie vorm behoudt. Geef na het snoeien meteen wat organische mest.
Ik heb een nieuwe hibiscus van het tuincentrum. Deze geeft mooie bloemen en er zitten nog genoeg knoppen in. Maar nu zie ik ook uitlopers in de oksels van de stammen. Is het aan te raden deze te ‘dieven’? Net zoals bij tomatenplanten. Of kan ik deze laten groeien?
Mijn idee is dat wanneer ik de uitlopers weghaal de plant meer energie gaat stoppen in het maken van nieuwe bloemknoppen… i.p.v. groei
Wij hebben nog nooit gehoord van ‘dieven’ bij hibiscus… Deze nieuwe uitlopers kunnen dan ook gewoon blijven zitten, hoor!
Vele van mijn Hibiscus rosa sinensis krijgen steeds geel blad.
Wat kan de oorzaak zijn?
Wellicht is er sprake van ijzergebrek. Door Magnesiummest kun je dit oplossen, Magnesium stimuleert namelijk de aanmaak van bladgroen.
Ik las ergens dat dit komt door een gebrek aan kalium. Er is kaliumrijke meststof te koop voor tomatenplanten. Misschien help je daar ook je hibiscus mee.
Overigens ook goed voor je dahliaplanten en vruchtbomen, dus altijd het geld waard.
Voor kaliumtekort: bananen en (zoete) aardappelen bevatten heel veel kalium. Laat de schillen 48u weken en giet dat vocht daarna bij je planten – ook ideaal voor binnenplanten
De knoppen komen niet meer uit de struik is erg groot kan ik nu wel snoeien
Ze zeggen in maart, wanneer het niet meer vriest. Blij dat ik dat dit jaar gedaan heb, een compactere struik en veel bloemen gekregen.
Zeer nuttige info