Zelf kruiden kweken geeft enorm veel voldoening. Kruiden zijn vrij gemakkelijk, zien er vaak mooi uit en zijn uiteraard heerlijk om mee te koken.Vijf tips voor kruiden kweken:

Tip 1 Kruiden kweken: juiste plek

Het succes van kruiden kweken is voor een belangrijk deel afhankelijk van de ligging en de bodem van de kruidentuin. Geef de kruidentuin een plekje in de zon en verbeter de grond indien nodig. Gunstig is een doorlatende, humusrijke, actieve bodemgesteldheid. Op zware leemgrond die is dichtgeslagen, kun je eerst een groenbemester zaaien. Humusarme zandgrond kun je verbeteren met bijvoorbeeld goed verteerde stalmest of compostaarde. De pH-waarde zou tussen de 5,5 en 6,5 moeten liggen.

Tip 2 Kruiden kweken: bemesten

Geef niet te veel mest. Een kleine overdosis aan stikstof zorgt er al voor dat de planten flink uitlopen wat ten koste gaat van smaak en aroma. Voor de voeding volstaat over het algemeen een flinke gift compost of goed verteerde, en met aarde vermengde, stalmest. Kleuren de bladeren lichtgroen en vormt de plant weinig scheuten, dan kan dat wijzen op een gebrek aan stikstof. Geef dan bijvoorbeeld extra bloedmeel of maak zelf compostwater door zuivere compost met een schop goed door een emmer water te roeren. Bekijk deze meststof h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze meststof Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686233702524", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000129706247","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Dcm%20Meststof%20Vloeibaar%20Groenten%20-%20Siertuinmest...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686233795584", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000108595933","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Dcm%20Meststofstaaf%20Groente%20%26%20Kruiden%20-%20Moestuin...","linkSubId":""};

Tip 3 Kruiden kweken: plagen

Kruiden bezitten nog in hoge mate een wild karakter en daardoor een groot weerstandsvermogen tegen ziekten. Zelf kun je ook veel doen. Sterk terugsnoeien zet bijvoorbeeld door roest en meeldauw aangetaste munt en melisse aan tot het vormen van gezonde, nieuwe scheuten. Schadelijke dieren zoals rupsen en slakken kun je wegvangen.

Lees meer  Bladcompost als bodemverbeteraar

Er zijn ook nuttige insecten die het gemunt hebben op schadelijke soorten. De bekendste nuttige dieren in de kruidentuin zijn lieveheersbeestjes en gaasvliegen en de larven daarvan, sluipwespen, zweefvliegen en ook oorwurmen (tegen bladluis), evenals roofmijten en roofwantsen (tegen rode spint).

kruiden kweken

Tip 4 Kruiden kweken: oogstmoment

Groene keukenkruiden worden over het algemeen vóór de bloei geplukt of afgeknipt, aangezien je zachte blaadjes en stelen wilt hebben (bijvoorbeeld bij bernagie, pimpernel en dragon). Uiteraard hebben bloeiende planten ook hun waarde, alleen wordt het blad dan wat ‘draderiger’ en wordt de smaak vaak bitter. Soms kun je de bloemen ook eten, zoals van Oost-Indische kers, tuinkers, bieslook, kervel, bernagie en bonenkruid.
Verse kruiden was je voor gebruik snel onder stromend water; daarna schud je ze uit en laat je ze uitdruipen.

Tip 5 Kruiden kweken: bewaren

Kruiden kun je het beste direct na de oogst gebruiken. Door ze in een glas schoon water te zetten, kun je ze nog enkele dagen vers houden. Daarbij mogen alleen de stelen in het water staan; blaadjes gaan in het water al snel rotten. In een koeltas, aluminiumfolie of in een kunststof bakje in de koelkast blijven kruiden ongeveer een week goed.

Deze kruiden kun je gemakkelijk kweken in eigen tuin.

Kruiden kweken

Meer lezen over kruiden? Het Praktisch handboek Kruiden kweken van Paul Seitz ligt nu in de winkel. Het boek is uitgegeven door Deltas en kost € 12,95. ISBN 978 90 447 3332 7.  https://www.facebook.com/UitgeverijDeltas