Wintergroene heesters zijn in een tuin onmisbaar, maar veel van deze planten zijn nogal saai. Behalve vingerplant ofwel Fatsia japonica. Deze exotisch ogende bladplant heeft grote, handvormige bladeren, bloeit in de herfst en geeft daarna bovendien mooie, zwarte bessen. Het is deze maand de favoriet van Groenredacteur Annemarie Görts.

Lees het hele artikel in Tuinseizoen november-december 2018 

Vingerplant (Fatsia japonica) als kamerplant

‘Vingerplant is toch een kamerplant?’, hoor ik je denken. Dat klopt, sinds jaar en dag wordt hij binnenshuis toegepast en als je er voldoende ruimte voor hebt, kan dat ook prima. Maar deze schitterende bladplant doet het echter ook goed op een beschutte plek in de tuin. Hier kan hij uitgroeien tot een flinke heester van zo’n 2 à 3 m hoog.

Vorstgevoelige wintergroene heester?

Waarom de vingerplant dan toch zo weinig wordt toegepast in onze tuinen, is mij een raadsel of het moet zijn dat hij in strenge winters vorstschade kan oplopen. Op een beschutte plek in de halfschaduw heeft mijn Fatsia daar echter geen last van, terwijl ik hem nog nooit tegen de kou heb afgedekt. Zelfs afgelopen winter niet, toen het half februari plotseling ging vriezen en de gevoelstemperatuur door de aanhoudende, forse oostenwind daalde tot -20 °C.

Vingerplant (Fatsia japonica) nog mooier na koude periode

Tijdens die koude periode zag mijn Fatsia er overigens wel armzalig uit. Want om zich te beschermen tegen de vorst liet hij zijn bladeren hangen, net zoals veel andere wintergroene heesters. Na de kou richtte hij zijn bladeren gewoon weer op, niks aan de hand! Toch werden in maart-april onder in de struik vrij veel bladeren geel om vervolgens af te vallen. Ik ben er nog niet achter of dat normaal is – ik kan me dat niet herinneren van eerdere jaren – of dat het met de extreme weersomstandigheden te maken heeft. Maar door die bladval is mijn Fatsia er eigenlijk nóg mooier op geworden. Zijn zes stammetjes zijn nu mooi in het zicht gekomen, waardoor de inmiddels 1,5 m hoge struik minder massief oogt.

Het hele jaar aantrekkelijk!

Deze uit Japan afkomstige plant is een waardevolle toevoeging aan het sortiment wintergroene heesters. Maar ook in het voorjaar als de nieuwe bladeren verschijnen is het een heel aantrekkelijke plant. En dan heb ik het nog niet gehad over de bloei die in oktober-november plaatsvindt, als er in de tuin niet veel bloemen meer zijn. Fatsia geeft dan bolronde, roomwitte bloeiwijzen met tal van bloempjes, net zoals de struikklimop (Hedera helix ’Arborescens’) aan wie hij is verwant. Dit staat ook schitterend in  boeketten!

Makkelijke plant

Fatsia is niet alleen erg decoratief maar ook heel gemakkelijk. De eerste tijd na aanplant heeft hij uiteraard voldoende water nodig om aan te slaan, maar daarna overleeft hij moeiteloos op de droogste grond.

Foto: iVerde/Maayke de Ridder