Zodra de lente in aantocht is, verschijnen ze weer op de markt: raapstelen. Deze jonge bladgroente, ook wel bekend als keeltjes of snijmoes, is een van de eerste lentegroenten van Nederlandse bodem. Net als bijvoorbeeld pastinaak, behoren raapstelen tegenwoordig tot de zogenaamde vergeten groenten. Met hun frisse, pittige smaak vormen ze een heerlijke tegenhanger voor stevige winterkost.

Een klassiek voorbeeld waarin raapstelen schitteren, is de raapstelen stamppot. Dit is een traditioneel gerecht dat licht, voedzaam en verrassend snel klaar is. In dit raapstelen recept combineren we de zachte structuur van aardappelpuree met de knapperige, peperige frisheid van raapstelen. Of je nu op zoek bent naar een snel doordeweeks diner of een voedzame lunch, deze stamppot raapstelen is altijd een goed idee.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 600 g kruimige aardappelen
  • 200-250 g verse raapstelen
  • 100 ml melk
  • 1 el roomboter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: mosterd, spekjes of een gekookt eitje voor extra smaak

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar in licht gezouten water.
  2. Terwijl de aardappelen koken, was je de raapstelen grondig en snijd je ze grof. Verwijder eventueel dikke stelen.
  3. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk en boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Roer de rauwe raapstelen door de hete puree. De warmte van de aardappelen zorgt ervoor dat de raapstelen licht slinken, maar hun bite behouden.
  5. Serveer direct. Voor wat extra pit kun je een lepel grove mosterd toevoegen. Ook lekker met krokant gebakken spekjes of een gekookt eitje erbij.

Tip:
Raapstelen zijn slechts kort in het seizoen (meestal maart tot mei), dus sla je slag wanneer je ze ziet liggen! Deze raapstelen stamppot is ideaal om snel van de lente te genieten.

Opzoek naar een recept met andere vergeten groentes? Probeer dan dit recept voor een frisse salade met winterpostelein!

Sabien

Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *