Het is nu echt winter! De tuin wordt steeds kaler, maar ook dit seizoen heeft zijn charme. De ingedroogde bloemknoppen zorgen voor een prachtig winterbeeld, de vrolijke vogels voor gezelligheid én de winterbloeiers voor sfeer! Maar naast genieten, kun je nu ook aan de slag in de tuin met de laatste tuinklussen van dit jaar.

haag planten

Plant een haag

Zie je door het kaler worden van je tuin opeens die lelijke schutting tevoorschijn komen? Denk er dan eens over na om deze te vervangen door een levende schutting, zoals bijvoorbeeld een beukenhaag. En plant deze nu de planten in rust zijn. Een keer wat anders? Ga voor esdoorns, hazelaars, meidoorns, wilde rozen, kornoeljes of vuilboompjes! Overleg bij het vervangen van een schutting uiteraard wel eerst met de buren en kom samen tot een plan(t)!

toverhazelaar

Winterbloeiers

Gelukkig is de tuin niet helemaal kaal, er zijn genoeg planten die zich juist in de winter van hun mooiste kant laten zien. Bloeit er deze maand geen enkele  plant? Bedenk dan eens met welke winterbloeiers je volgend jaar je tuin kunt opfleuren. Denk aan winterjasmijn, winterbloeiende kamperfoelie, Viburnum of toverhazelaar. Deze geven kleur én geur aan de winter!

kruiden in de winter

Potplanten naar binnen

Haal kwetsbare potplanten en kruiden als citroenverbena, rozemarijn en tijm naar binnen, voordat de vorst zijn intrede doet. Zet de planten op een koele vorstvrije plek. Geef ze af en toe een beetje water, zodat de wortels niet uitdrogen. Maar niet te veel, anders is er kans op wortelrot.

amaryllis voortrekken

Amaryllis voortrekken

Amaryllissen zijn schitterende bollen! En wanneer je nu (of eigenlijk al in november) aan de slag gaat met het voortrekken, geniet je met kerst van een schitterende vensterbank vol amaryllissen. Neem meerdere bollen voor een feestelijk, bijna tropisch effect. Kies mooie potten, bij voorkeur dezelfde als je verschillende amaryllissen gebruikt. Vul de pot met goede potgrond, zet de bol erin, maar zo dat de bovenste bolhelft uitsteekt. Druk de aarde rondom de bol goed aan en geef water. Zet de potten boven de verwarming op de vensterbank. Houd de aarde vochtig. Echt water geven doe je pas zodra de eerste spruit tevoorschijn piept.

Lees meer  Hij is er!!! De TuinSeizoen Agenda 2025

Tulpenbollen

Tulpen planten

Vergeten je tulpenbollen te planten, doe dit nu nog! De hele maand december is dit nog goed mogelijk, zolang het maar niet vriest.

mispels

Lekkere mispels

Mispels zijn het lekkerst na een lichte vorst. Een klein boompje kan een waanzinnige oogst van kilo’s vruchten opleveren, die je bij voorkeur meteen verwerkt. Mispels – die niet rot moeten zijn maar wel rijp, dus meegeven als je in het vruchtvlees drukt – zijn enorm gezond maar wat flauw van smaak. Verhoog die smaak voor je mispelgelei, -compote, -jam of -saus met appeldiksap, citroensap, specerijen (vooral kaneel, vanille en kardamom), met een beetje zout en eventueel een scheutje kruidenlikeur. Vries je mispelmoes in en je hebt de hele winter een geurige begeleider in huis. Begeleider van wat? Van ongeveer alles: van een boterham met oude kaas tot een fatsoenlijke vegaburger, wild en gevogelte. Ja, dus ook met kerst!

pastinaak

Oogsten in december

Mispels al geoogst, oogst dan nog wat lekkere wintergroenten uit de moestuin: koolsoorten, prei, pastinaak en aardpeer verkeren nu in topvorm.

vijver in de winter
Vijver in de winter

Zet een bos riet of holle bamboestengels in de vijver om dichtvriezen te voorkomen. Is je vijver toch dichtgevroren, maak er dan voorzichtig een wak in. Ga nooit in het ijs hakken, dat is heel slecht voor de vissen. Beter maak je een wak met een ketel heet water.

Meer wintertips

Bekijk ook: Tuingrond in de winter