De wintertuin saai? In januari – februari niet met deze vrolijke planten!
Toverhazelaar
Afhankelijk van de soort bloeit de toverhazelaar (Hamamelis) tussen december en maart, maar zeker wel ergens in januari-februari. En het leuke is: hoe kouder het is, hoe rijker hij bloeit. En hoe meer bloemen, hoe meer geur, want de meeste toverhazelaars geuren ook nog eens heerlijk.
Inhaalslag bollen
Ben je in het najaar vergeten om voorjaarsbloeiers te poten? Geen nood, want in de winkel kun je in januari-februari volop bloeiende bolgewassen op pot kopen: blauwe druifjes, vroege narcissen, krokussen, hyacinten… Leuk voor op het terras, en na de bloei kun je ze alsnog in de tuin planten. Je kunt de bloeiende bollen ook binnen neerzetten. Bekijk hier leuke combinaties met bollen.
Sneeuwklokjes als decoratie
Heb je sneeuwklokjes in je tuin en kun je het over je hart verkrijgen er een bosje van te plukken? Doe dat dan, en verwerk ze decoratief in een met een dikke laag mos beklede hanging basket. De sneeuwklokjes zet je in een vaasje dat je tussen het mos plaatst. Hang de mand ergens waar je er vanuit huis goed zicht op hebt, zodat je constant van de schoonheid van de bloempjes kunt genieten.
Winterviooltjes
Wil je kleur in je tuin, plant eens wat winterviooltjes. Deze trekken zich weinig aan van het winterse weer in januari-februari en een paar graden vorst doet ze niet veel. Viola Endurio® is helemaal een doorbijter. Bij hevige vorst gaan de bloemen weliswaar allemaal plat, maar als het maar even beter wordt, bloeit deze viool weer vrolijk door. Ook leuk voor in een pot.
In vorm
Bolbomen als bolcatalpa’s en bolesdoorns wil je natuurlijk mooi in vorm houden. Dat is een prima klusje voor eind februari, als het tenminste niet vriest. Je kunt de takken van deze bomen met een gerust hart rigoureus terugknippen, want al na enkele weken is de knot weer uitgelopen voor een nieuw seizoen met mooi, fris groen blad.