Als je het goed uitkient, kan je tuin vroeg in het seizoen al volop kleur geven. April is dé tijd van de voorjaarsbollen, zoals narcissen, blauwe druifjes en hyacinten, maar ook de eerste bloesembomen trekken bewonderende blikken.
Bloesemfeest
Wat is het voorjaar zonder één of meerdere bloesembomen in je tuin? Met hun uitbundige bloei laten ze weten dat het nu toch echt lente is!
Magnolia x soulangeana (gewone magnolia)
Zelfs op deze meest aangeplante magnolia raak je nooit uitgekeken. Wat een feest als de eerste roze-witte bloemen zich laten zien! Exemplaren op een zonnige, beschutte plek bloeien het eerst én het meest uitbundig.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 507 m
- Standplaats: zon
Cercis siliquastrum (Europese judasboom)
Nog voordat het blad van deze kleine boom (of forse struik) uitloopt, verschijnen de violet-roze bloempjes. Ze zitten dicht opeengepakt aan de oude takken en de stam, en ze lokken tal van bijen. Bijzonder en mooi!
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 6-10 m
- Standplaats: zon
Malus toringo ‘Scarlett’ (sierappel)
De pittige, roze-rode bloeikleur, gecombineerd met het donkere blad, maakt deze sierappel tot een opvallende verschijning. Later verschijnen dan nog de paarse mini-appeltjes die lang aan de takken blijven hangen. Ook schitterend zijn de felrode met paarse herfsttinten.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 6 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Pril geluk
Sommige van deze planten bloeien slechts een paar weken, andere luiden nu hun bijna eindeloze bloeiseizoen in. Ingetogen of meer op de voorgrond: er is voor elk wat wils!
Epimedium alpinum (elfenbloem)
Wat een snoepjes zijn deze tweekleurige elfenbloempjes! Je moet er wel voor door de knieën, want deze vaste plant wordt niet hoger dan 20 cm. Knip half februari eventueel het oude blad weg, zodat de bloei beter zichtbaar is. Voor een half beschaduwde plek in humeuze, voedzame, vochthoudende grond.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 20 cm
- Standplaats: halfschaduw
Darmera peltata (schildblad)
Deze oeverplant moet het vooral hebben van zijn grote, groene, schildvormige bladeren. In het najaar krijgen ze spectaculaire gele en oranje herfsttinten. Voordat het blad verschijnt, schieten de lange, rechte bloeistengels uit de grond. Zo groot en grof als de bladeren zijn, zo fijn en lieftallig zijn de afzonderlijke bloempjes!
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 90 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Doronicum orientale ‘Magnificum’ (Kaukasische voorjaarszonnebloem)
Deze vrolijke zonnetjes zorgen al vroeg voor een heerlijk zomergevoel. Voor voedzame, humeuze grond.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 40 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Euphorbia x martinii ‘Kolibri’ (wolfsmelk)
Deze vaste plant, met zijn bossige groei en grijsgroene bladeren, geeft een zuiderse sfeer aan je border. En dat het hele jaar door, want de plant is bladhoudend. Ook de bloei is fantastisch, de bloeiwijze blijft maandenlang mooi. Dat komt omdat de kleine, wijnrode bloempjes worden beschermd door groengele schutbladen; deze verdorren pas als de bloei al lang over is. Voorkeur voor volle zon en lichte, goed doorlatende grond.
- Bloei: april-juni
- Hoogte: 40 cm
- Standplaats: zon
Viburnum x burkwoodii (sneeuwbal)
De ‘sneeuwballen’ in deze halfwintergroene struik zijn het mooist als ze net beginnen te bloeien. De pas geopende, witte bloempjes combineren dan mooi met de roze bloemknoppen die nog open moeten gaan. Maar dé troef is de zwaarzoete geur van de bloemen. Passeer je deze Viburnum, dan word je er steeds aangenaam door verrast.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: tot 2 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Erysimum ‘Bowles Mauve’ (steenraket)
Deze plant weet van geen ophouden, van april tot in oktober geeft hij alsmaar nieuwe bloempjes. Deze verschijnen in de top van de bloeiaren, waardoor ze alsmaar langer worden. De bloeikleur is bijzonder mooi (mauve!) én de bloemen lokken vlinders, wat deze Erysimum erg populair maakt. Jammer dat hij slechts een paar jaar meegaat… Dek de wintergroene plant sowieso af bij strenge vorst.
- Bloei: april-oktober
- Hoogte: 50 cm
- Standplaats: zon
Ribes sanguineum (rode ribes)
Wellicht vind je deze struik uit grootmoeders tijd erg oubollig, maar je zou toch zomaar betoverd kunnen raken door de hangende, roze bloemtrosjes. Ze verspreiden wel een typische geur waar niet iedereen van gecharmeerd is. Houd je van een meer sprekende bloeikleur? Kies dan bijvoorbeeld voor de roze-rode ‘King Edward VII’. Ook erg mooi is de spierwitte ‘White Icicle’.
- Bloei: maart-april
- Hoogte: 2,5 m
- Standplaats: zon
Allium ursinum (daslook)
Wie ooit een tapijt van bloeiende daslook is tegengekomen, weet dat dit niet alleen feestelijk oogt, maar ook een sterke lookgeur verspreidt. Zowel de bloempjes als het blad zijn eetbaar, ze hebben een milde knoflooksmaak. Deze inheemse plant is beschermd, dus plukken mag alleen uit de tuin.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 30 cm
- Standplaats: halfschaduw-schaduw
Omphalodes verna (vroeg vergeet-mij-nietje)
Deze fraaie bodembedekker bloeit minder rijk dan het eenjarige vergeet-mij-nietje. Daarentegen wandelt deze betrouwbare vaste plant niet door de tuin en dat kan een voordeel zijn.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 15 cm
- Standplaats: halfschaduw-schaduw
Bont gezelschap
Met bloembollen kun je alle kanten op. Dus waarom niet eens uit je dak gaan met allerlei bonte kleuren?
Narcisses ‘Flower Drift’ (narcis)
Deze dubbele narcis is niet alleen een beauty, ze breidt zich spontaan uit waardoor het narcissenfeest in je tuin elk jaar groter wordt.
- Bloei: april
- Hoogte: 45 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Anemone coronaria ‘De Caen’ (ranonkelachtige anemoon)
Houd je van een mengsel in pittige kleuren, dan zijn deze anemoontjes echt wat voor jou. Rood, paars, blauw en wit bloeien vrolijk door elkaar heen. Je kunt de bolletjes planten van februari tot in juni.
- Bloei: april-juni
- Hoogte: 30 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Fritillaria imperialis ‘Rubra Maxima’ (keizerskroon)
De grote, hangende klokken bovenaan de forse bloeistengel maken de keizerskroon tot een van de meest imposante bolgewassen. De
nectarrijke bloemen zijn geliefd bij bijen en hommels.
- Bloei: april
- Hoogte: 80-100 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Hyacinthus ‘Pink Pearl’ en ‘Jan Bos’ (hyacint)
Voor een heerlijk zoet aroma plant je enkele hyacinten in je tuin zoals deze ‘Pink Pearl’. Hij combineert prachtig met de rozerode hyacint ‘Jan Bos’.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 25 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Muscari armeniacum (langbladige druifhyacint)
Ofwel, beter bekend als blauwe druifjes. Makkelijk, mooi en met veel andere voorjaarsbollen te combineren. Breidt zich gestaag uit.
- Bloei: april
- Hoogte: 15-20 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Foto’s: Iverde/Perennial Power, iBulb, Shutterstock