Straks is het weer december en breekt voor sommigen de mooiste tijd van het jaar aan. De kerstboom wordt opgetuigd en ook de rest van het huis wordt versierd met kerstgroen en lichtjes. Wij vertellen hoe je je kerstboom mooi houdt en geven je tips.

1
Kun je niet wachten tot Sinterklaas het land uit is om je kerstboom te zetten? Kies dan eentje mét kluit, zodat je tegen de tijd dat het Kerstmis is niet met een kale boom zit. Of je kan natuurlijk ook altijd een kunstkerstboom in huis halen.

2
Je kunt je eigen boom zagen op enkele plekken, waaronder Nationaal Park De Hoge Veluwe. (www.hogeveluwe.nl)
Zagen mag alleen in een door beheerders aangewezen gebied. Zo help je meteen mee met het natuurbeheer!

3
Ga je naar de winkel, dan is de gezone fijnspar (Picea abies) nog atlijd een van de meest verkochte kerstbomen. Hij is niet duur en verspreid een dennengeur. Nadeel: naaldjes zijn behoorlijk scherp én vallen al snel uit. Zet deze dus niet te vroeg op.

4
Wil je een kerstboom die lang goed blijft, dan kan je kiezen voor de Nordmann of de Douglas-spar. Deze soorten zijn wel wat duurder, maar hebben mooie volle takken met zachte, blauwgroene naalden. De Nordmann geurt helaas nauwelijks, in tegenstelling tot de Douglas met zijn fruitige citrus-ananasgeur.

5
Van een kerstboom met kluit kun je lang genieten, mits je hem goed verzorgt. Laat hem na aanschaf wel eerst een nachtje in de schuur acclimatiseren en zet hem pas de volgende dag in de woonkamer.

6
Zet je boom niet te dicht bij een kachel of verwarming. Met vloerverwarming blijken ze sneller uit te drogen. Water geven is dus belangrijk, en zeker met vloerverwarming. Je boom heeft een halve tot hele liter water per dag nodig.

7
Ook een boom zonder kluit, die je in een standaard (liefst met reservoir) plaatst, houdt met de juiste verzorging zijn naalden. Geadviseerd wordt voor het opzetten 3 cm van de stam te zagen. Ook een gezaagde boom heeft water nodig, dus ook hier geldt: zorg dat het reservoir altijd gevuld is.

8
Heb je gekozen voor een kerstboom in pot, dan heeft dit nog een voordeel: na de kerst kun je hem buiten in de tuin zetten. Hiervoor geldt hetzelfde als toen je hem naar binnen bracht. Laat hem eerst acclimatiseren, in dit geval dus weer aan de koude buitenlucht wennen.

9
Had je een boom zonder kluit – of met kluit, maar wil je hem niet in je tuin – gooi hem dan niet weg. De takken kunnen in de borders dienst doen als bescherming tegen vorst.

10
Wanneer de kerstboom je huis uit moet zijn? Volgens de ongeschreven regels moet de boom uiterlijk met Driekoningen weg zijn, op 6 januari. Volgens de overlevering haal je het ongeluk in huis als de boom dan nog staat.

11
Wil je tijdens kerst ook graag een den met lichtjes op je terras, balkon of bij de voordeur? Kies dan voor kleinblijvende dennen, zoals de stoppelden (Pinus aristata), grove den (P. sylvestris) of Siberische dwergden (P. pumila). Deze laatste krijgt ook mooie dennenappels.

12
Op eerste en tweede kerstdag is het ook in veel dierenparken feest. Zo vinden de apen in Safaripark Beekse Bergen met onder meer paprika’s versierde kerstbomen in hun verblijf, en krijgen de olifanten een kerstboomontbijt. Ze rissen de naalden van de takken en eten daarna de boom op… in een half uurtje.

Tip: tuig je boom buiten opnieuw op, maar dan met pindaslingers, vetbollen en ander lekkers voor de vogels.

Je kan ook een DIY- kerstboom maken: een boom van wilgentakken.