Een border aanleggen doe je het best in september – oktober, als de grond weer wat vochtiger is. Het is alsof je met de mooiste kleuren mag schilderen. Je maakt als het ware een kunstwerk in verschillende dimensies! Rijk bloeiende vaste planten, sierlijke grassen en bonte eenjarigen; alles in de juiste verhouding en op de juiste plaats. Een mooie border ontwerpen doe je zo!

cosmea met rozen

Border in mooie vorm

Denk eerst goed na over de grootte en vorm bij een border ontwerpen. De mogelijkheden hierin hangen natuurlijk af van de grootte van je tuin. Ook de hoogte van de plant en hoe lang een plant bloeit, speelt mee. Vervolgens ga je kijken wat je wilt. Met rechte randen creëer je een modern en rustig beeld en met een border met golvende lijnen ontstaat er een natuurlijke vorm.

border aanleggen

Kies je kleur

De keuze van de tinten hangt uiteraard af van de eigen smaak. De één houdt van kakelbont en mengt moeiteloos geel, oranje, rood, blauw, wit en paars door elkaar. Terwijl de ander meer houdt van een elegante, rustgevende uitstraling en kiest voor  één hoofdkleur in combinatie met één andere kleur.

Bladplanten

Bladplanten hebben vooral een vormgevende rol. Maar met hun verschillende groene tinten hebben ze ook invloed op de kleur. Zo zullen tegen donkergroene bladeren de bloemkleuren sterker uitkomen, terwijl zilverkleurige of witbonte bladeren het geheel verzachten. Siergrassen geven met hun groene, en later vaak bruine tot strogele halmen een rustige, luchtige toets.

border aanleggen

Past het?

Markeer de beoogde omtrek van de border met wat licht zand, zo kun je goed beoordelen of de vorm en afmetingen bij de tuin passen.

Tip: Is de border maar via één kant bereikbaar, omdat een haag of muur de achterste begrenzing vormt, maak hem dan niet dieper dan 1,5 meter, zo kun je vanaf de rand redelijk goed bij de planten. Kies je voor diepere borders? Ga dan voor stapstenen tussen de planten.

border aanleggen

Splitsen

Maak een splitsing tussen blikvangers en begeleidende planten. Blikvangers zijn vaak hoge, opgaande planten zoals ridderspoor (Delphinium), zonnehoed (Echinacea), duizendknoop (Persicaria) of ereprijs (Veronicastrum). Deze planten trekken direct de aandacht. Zet ze in groepen en laat ze op meerdere plaatsen in de border terugkomen. Vergeet niet dat deze planten in de winter verdwijnen. Het is dus belangrijk om te zorgen voor structuurplanten, die je border ook in de winter overeind houden. Kies bijvoorbeeld voor groenblijvende buxus en enkele mooie heesters of siergrassen.

ridderspoor

Begeleidende planten vormen de decoratieve omlijsting. Plant ze in groepen van drie, vijf of zeven stuks rondom de structuurplanten, bijvoorbeeld vaste planten als kattenkruid (Nepeta), vrouwenmantel (Alchemilla) of duizendblad (Achillea), maar ook eenjarigen, zoals zinnia, zonnebloemen en siertabak (Nicotiana).

Tip: 
Houd naast de bloemkleuren en groeihoogte ook rekening met de vorm van de bloemen, de bloeitijd, de tint, structuur van de bladeren en de breedte van de planten.

border aanleggen

Tekenen maar!

Weet je niet waar je moet beginnen? Pak dan maar een papier en potlood:
Teken op schaal je border uit. Teken hierin eerst de structuurplanten en blikvangers; duid ze aan met een rondje in de kleur van de bloeikleur.
Teken vervolgens de begeleidende planten, eveneens in de kleur van de bloemen. Hoe hoog en breed de planten uitgroeien, kun je opzoeken in tuinboeken of op internet.
Bewaar deze opzet, dan kun je later makkelijker je keuzes bijstellen als het niet uitpakt zoals je had bedacht.

Probeer ook eens: ontwerpen met een matrix

border tekenen

Al planten gekocht?

Zet ze eerst met pot en al volgens je ontwerp uit in de border. Begin pas met planten, als je de samenstelling vanaf meerdere kanten kritisch hebt bekeken. Komt de border de eerste jaren nog wat leeg over, vul de gaten met eenjarige zomerbloemen.

Ontwerp klaar? Dan kun je nu je border aanleggen

Meer informatie en inspiratie over het ontwerpen van je eigen tuin vind je in onze jaarlijkse special Tuintontwerp.