Deze showtuin stelt een daktuin voor bij een residentieel appartementencomplex in de stad. Een luxueuze plek om te loungen te midden van prachtige beplanting! Het vele groen draagt bovendien bij aan een beter stadsklimaat.
Foto’s: Georgina Viney
De tuin is ontworpen door de Zuid-Koreaanse Hay Jong Hwang, die in 2006 naar Engeland kwam om er een studie tuinontwerp te volgen. Vervolgens studeerde ze voor landschapsarchitect waarna ze in 2015 haar eigen bureau Hay Designs begon. “Mijn filosofie achter elk project is om traditioneel en modern met elkaar te combineren”, vertelt ze in de gids van de Chelsea Flower Show. “Deze Eco City Garden bevat innovatieve technologie, die zich richt op milieuproblematiek veroorzaakt door een eigentijdse leefstijl. De tuin is vooral gericht op het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden door onder meer zonne-energie, en planten die helpen om luchtvervuiling en fijnstof te verminderen. Het tuinontwerp laat zien dat een royaal terrasgedeelte naadloos aansluit bij een schitterend ontworpen keukengedeelte.”
De toepassing van allerlei technologische snufjes is logisch; een dergelijke showtuin kan niet worden gemaakt zonder diverse sponsoren en de hoofdsponsor hier is LG Electronics. Vandaar dat het imposante paviljoen bijvoorbeeld een hi tech keuken bevat én dat er bij het loungegedeelte digitale kunst wordt getoond op een groot tv-scherm.
Hitte-eiland effect
Hoewel de tuin een luxueuze en eigentijdse uitstraling heeft, is het ontwerp eenvoudig en formeel, met een verdiept zitgedeelte in het midden dat ruimte biedt aan een groot gezelschap. Dankzij de hagen, de meerstammige bomen en de natuurlijk ogende bloemenborders vormt deze daktuin een weldadige oase. Waarbij het groen rustgevend werkt en de harde lijnen van de architectuur verzacht.
Behalve dat de bomen en de overige beplanting luchtzuiverend werken, helpen ze ook om het hitte-eiland effect in de stad te verminderen. In een stenige omgeving zonder veel groen is de temperatuur op warme zomerdagen namelijk beduidend hoger dan op het platteland of in de natuur, en ook koelt het er ’s nachts veel minder af. Hoe meer bomen en ander groen, hoe koeler het ’s zomers blijft. Deze showtuin – die meer dan veertig soorten planten herbergt – is dan ook bedoeld als voorbeeld voor een aantrekkelijke daktuin om de stad te vergroenen. De Eco City Garden werd door de jury bekroond met Silver Gilt ofwel verguld zilver.
Sfeervolle verlichting
Een uitgekiend verlichtingsplan zorgt ervoor dat de eigenaren ook ’s avonds volop van hun dakterras kunnen genieten. En zo is het dakterras ook tijdens donkere winteravonden een plaatje om te zien.
Zonnige tinten
Als bloeitinten is gekozen voor wit, geel en oranje wat een heel zonnig effect geeft. Er zijn gele en witte lupinen te zien, en ook wit vingerhoedskruid en witte akeleien. Onder meer de licht oranje Geum ’Totally Tangerine’ (nagelkruid) en de kanariegele Trollius ’Lemon Queen’ geven pit aan het geheel.
Digitale kunst
Ter hoogte van het verdiepte loungegedeelte wordt de lange haagbeukenhaag (Carpinus betulus) onderbroken door een strakke wand waar digitale kunst wordt getoond op een uiterst dun tv-scherm. Door de fraaie omlijsting en de twee meerstammige bomen wordt het scherm mooi in het ontwerp geïntegreerd. De wand is gemaakt van HI-MACS®, net zoals het paviljoen, het waterelement en de banken in het loungegedeelte. HI-MACS® is een eigentijds materiaal dat bestaat uit 75% natuurlijk mineraal en zuiver acryl, en is verkrijgbaar in diverse tinten, zoals deze nieuwe beton kleuren.
Stijlvol waterelement
De achterkant van het paviljoen kijkt uit op een stijlvol waterelement dat ’s avonds sfeervol is verlicht. Vanwege hun luchtzuiverende werking zijn op diverse plekken mossen, varens en bomen toegepast, zoals hier bij het keukengedeelte. De bomen absorberen daarnaast het stadsgeruis, net zoals het stromende water van het waterelement.
Heerlijk buitengevoel
Aan weerszijden van het keukengedeelte is een grote glazen schuifpui. Net zoals het lange dakraam zorgen deze binnen voor veel licht en een heerlijk buitengevoel.
Innovatieve kruidenwand
Wie wil dat nou niet: een wand vol verse kruiden in de keuken waar je tijdens het koken zo van kunt oogsten? Dit is geen ‘gewone’ kruidenwand, maar een geavanceerd aquaponics systeem. Hierbij staan de planten op hydrocultuur, dus in kleikorrels met water. Dit is gecombineerd met aquacultuur – het kweken van bijvoorbeeld vissen of waterslakken – waarbij de plantenwortels het water zuiveren en waarbij de uitwerpselen van de vissen of slakken als voeding voor de kruiden dienen. Led-verlichting op zonne-energie zorgt ervoor, dat de kruiden voldoende licht krijgen om te groeien.
Geurende roos
Heerlijk geurende bloemen mogen ook bij een daktuin niet ontbreken. Deze zalmkleurige roos is behalve erg mooi ook heel welriekend.
Stapstenen met spotjes
Het loungegedeelte wordt met het paviljoen verbonden door stapstenen in het water. Doordat de lange, smalle stroken verspringen vormen ze een boeiend ritme. De ledlampjes in de stapstenen zorgen ’s avonds voor extra sfeer en voorkomen dat je mis stapt…
Echt bloemeneiland
Op elke hoek van het verdiepte loungegedeelte ligt een vierkante border vol kleurige vaste planten. Voor een natuurlijk effect zijn de planten niet in groepen, maar door elkaar heen geplant, waardoor het geheel oogt als een vrolijk boeket. De twee borders bij het paviljoen zijn omringd door water; echte bloemeneilanden dus!
Ontwerp: Hay Joung Hwang
Aanleg: Randle Siddeley
Timmerwerk: Alan Hayward Joinery Ltd
Bekijk ook eens deze traditioneel Engelse tuin