Jouw verkleurde hortensia’s weer blauw maken? Wij geven tips! En pssst… ook veel roze hortensia’s kun je blauw kleuren!

Hortensia’s blauw maken

Om jouw hortensia’s blauw te maken, geef je begin – half september een handje aluminiumsulfaat, kali-aluin of koop kant-en-klare hortensia blauwmaker. Strooi 20-100 gram rondom de plant en hark het goed door de grond. Aluminiumsulfaat of kali-aluin kun je eventueel ook oplossen in handwarm water en rondom de plant gieten. Voorkom dat het aluin het blad raakt.

 

Hortensia’s niet te veel bemesten

Bemest je hortensia’s niet te veel. Hoe minder mest, hoe blauwer de kleur zal zijn. Werk na het snoeien eind maart – april wat organische mest of speciale hortensia-mest door de grond en herhaal dit een enkele keer in het seizoen. Bemest na juli niet meer.

hortensia's blauw maken

Hortensia’s spontaan blauw door grondsoort

Worden je roze hortensia’s spontaan blauw? Dan staan ze waarschijnlijk in zure of heel arme grond. Blauwe hortensia’s houden namelijk van zure grond. Een pH-waarde van 5 of minder betekent dat je een zure grond hebt, die dus goed is voor blauwe hortensia’s. Deze grond bevat veel aluminium en ijzer. Een pH-waarde van 6 en hoger is te kalkrijk, daarin worden je blauwe hortensia’s waarschijnlijk roze.

 

Gebruik regenwater om te begieten

Water uit de kraan is kalkhoudend en dus niet goed voor de zuurtegraad van je bodem. Wil je je blauwe hortensia’s op kleur houden, giet ze dan alleen met regenwater want dit bevat geen kalk.

hortensia's blauw maken

Spijkers in de grond stoppen?

Soms wordt gezegd dat je roestige spijkers in de grond rondom je hortensia moet stoppen om ze mooi blauw te houden. Je kunt het natuurlijk proberen, maar wanneer je grond erg kalkrijk is, zullen alleen spijkers ook niet helpen. Zorg dus eerst voor een goede basis met de juiste grondsoort.

Lees meer  Kerstboom als deken voor vorstgevoelige planten

hortensia's blauw maken

Welke roze hortensia’s kun je blauw kleuren?

De meeste roze hortensia’s kun je met onze tips ook blauw kleuren. Alleen bij roze pluimhortensia’s is dit niet mogelijk.

 

Creatief met hortensia’s

Wil jij creatief aan de slag met hortensiabloemen? In het webblog ‘Creatief met hortensia’s’ vind je een  paar leuke ideetjes!