Een kersenboom moet je regelmatig snoeien. Zo zorg je ervoor dat de boom gezond blijft en dat deze een rijke oogst oplevert. Door je kersenboom te snoeien kun je ziektes zoals gomziekte en loodglans voorkomen. Maar hoe moet je een kersenboom snoeien en wanneer doe je dat? In dit artikel deel ik mijn beste tips en adviezen, zodat jouw boom gezond blijft en je ieder jaar kunt genieten van heerlijke kersen!

Hoewel ik zelf helaas momenteel geen kersenboom heb, hadden mijn ouders toen ik nog klein was wel twee flinke kersenbomen in de tuin staan. Ieder jaar werd het gazon bedolven onder de prachtige, witte bloesem en in de zomer at ik dagelijks handenvol verse kersen. Ik vond ze zo lekker dat ik me er ziek aan kon eten. Nog steeds is de kers een van mijn favoriete zomervruchten. Gelukkig is een kersenboom helemaal niet lastig in de verzorging en is een kersenboom snoeien ook best makkelijk.

Wanneer moet je een kersenboom snoeien?

Kersenbomen snoei je, in tegenstelling tot veel andere bomen, niet in de winter. Omdat deze bomen gevoelig zijn voor gomziekte en loodglans, is de kans op infecties in de winter groter. De ideale tijd om een kersenboom te snoeien is tijdens de zomer of in de vroege nazomer, ongeveer één tot twee weken na de oogst. Waarom juist dan? In deze periode staat de boom nog volop in blad, wat ervoor zorgt dat de snoeiwonden sneller herstellen. Kies een droge dag voor het snoeien om de kans op schimmelvorming te verkleinen.

Hoe snoei je een kersenboom?

Het snoeien van een kersenboom hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel belangrijk om met beleid te werk te gaan. Heb je nog niet zo veel ervaring? Ga dan niet gelijk rigoureus te werk, maar begin klein en werk van buiten naar binnen. Ik heb een handig en kort stappenplan voor het snoeien van je kersenboom voor je:

1. Begin met het weghalen van takken die ziek, dood of beschadigd zijn. Dit voorkomt dat ziektes zich verspreiden naar gezonde delen van de boom.
2. Haal takken weg die door het hart van de boom groeien of elkaar kruisen. Hierdoor krijgt de boom meer licht en lucht, wat de vruchtvorming verbetert en schimmels voorkomt.
3. Snoei takken nooit helemaal tegen de stam weg. Laat een stompje van 1-2 cm staan, zodat de takkraag de snoeiwond sneller kan afsluiten.
4. Het snoeien van dikke takken moet je zoveel mogelijk vermijden. Als het toch nodig is, zorg er dan voor dat je de tak netjes afzaagt zonder de stam te beschadigen. Doe er ook niet te veel tegelijk, zodat de boom niet alle energie nodig heeft voor het helen van meerdere grote wonden.

Een verwaarloosde kersenboom snoeien

Een verwaarloosde kersenboom kan een uitdaging lijken, maar met geduld en een goede aanpak kun je hem weer in topvorm krijgen. Begin met het verwijderen van dood hout en takken die dicht op elkaar groeien. Werk vervolgens over meerdere seizoenen om de kroon geleidelijk uit te dunnen en de boom in balans te brengen. Doe dit niet in één keer, dat kan een te grote schok voor de boom zijn, waardoor deze verzwakt en ziek kan worden.

 

Waarom is zomersnoei belangrijk?

Net als andere steenfruitsoorten, zoals pruimenbomen, profiteren kersenbomen van een snoei tijdens de zomer. Dit voorkomt dat er in het voorjaar veel waterlot ontstaat: steil groeiende scheuten die geen vrucht dragen. Door tijdens de zomer te snoeien, stimuleer je de boom om meer energie te steken in het ontwikkelen van vruchtknoppen voor het volgende seizoen.

Veelgestelde vragen over kersenboom snoeien

1. Hoe herken ik takken die ik moet verwijderen?

Verwijder takken die ziek, dood, beschadigd of door het hart van de boom groeien. Takken die elkaar kruisen of weinig licht toelaten, snoei je ook weg.

2. Kan ik mijn kersenboom ook in de winter snoeien?

Dat kun je beter niet doen, omdat kersenbomen gevoelig zijn voor schimmels zoals loodglans. Die slaan gemakkelijk toe in de winter en kunnen je boom flink toetakelen.

3. Hoe voorkom ik waterlot bij mijn kersenboom?

Waterlot ontstaat vaak na een te rigoureuze snoei of wanneer de boom in een groeifase zit met overmatige energie. Deze steil groeiende, dunne scheuten dragen geen vruchten en kunnen de kroon van je boom dicht en chaotisch maken. Om waterlot te voorkomen, is het belangrijk om je kersenboom in de juiste periode en met beleid te snoeien.

Als er toch waterlot ontstaat, kun je deze scheuten in de zomer verwijderen door ze met de hand of een snoeischaar dicht bij de takbasis weg te knippen. Het is makkelijker om waterlot jong te verwijderen, omdat het dan nog niet veel energie heeft gekost voor de boom. Regelmatig onderhoud en een lichte snoei helpen waterlot in de toekomst te beperken.

Verwante fruitbomen snoeien

Kersenbomen zijn niet de enige steenfruitsoorten die baat hebben bij een zomersnoei. Ook pruimenbomen en abrikozenbomen snoei je bij voorkeur in de zomer vanwege hun gevoeligheid voor schimmels en ziekten. Voor andere fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, is een wintersnoei juist ideaal om de groei en vruchtvorming te stimuleren. Het onderhoud verschilt per soort, maar een regelmatige snoei zorgt altijd voor een gezondere en productieve boom.