Een klimaatbestendige tuin die flinke hoosbuien kan bufferen en planten die om kunnen gaan met langdurige droogte. In ‘Zakboek voor de Sponstuin’ leggen Marc Verachtert en Bart Verelst uit hoe je je tuin, soms al met kleine ingrepen, kunt aanpassen aan het veranderende klimaat. Wij geven alvast een voorproefje!

Bomen werken als paraplu’s; ze vangen regenwater op met hun kruin, waardoor niet alle regen in één keer op de grond valt. Gemiddeld blijft 21 procent van de regen in de boom of het verdampt later vanaf de bladeren en de takken. Wat er in het groot bij bomen gebeurt, gebeurt ook bij struiken, vaste planten, siergrassen en kruiden. Alleen is de impact daarbij veel minder groot. Ze hebben minder bladmassa, maar stellen wel de waterdoorlatende zone in jouw tuin veilig. Combineer je borderplanten steeds met een laagje mulch. Het voorkomt dat de plekjes kale grond dichtslibben door een hevige regenbui en het stimuleert het bodemleven, dat gangen graaft en de grond ook op andere manieren luchtig houdt. Tegelijk fungeert het mulchmateriaal zelf ook weer als rem; het houdt een gedeelte van het water vast, waarna het kan verdampen. Maak van je tuin een spons.

Meer over het vochtig houden van je tuin, met tips over onder meer mulchen en het aanleggen van een buienborder, lees je in het mei nummer van TuinSeizoen.

Bestel nu het mei 2023 nummer van Tuinseizoen

Lees meer  De tuin in december