In juli valt het erg mee met klusjes in de tuin. Met een paar kleine ingrepen tussendoor zorg je ervoor dat je tuin er mooi uit blijft zien. Houd vooral het weer in de gaten; in juli worden droge periodes vaak afgewisseld met een zomerse regenbui. Hier vind je een overzichtje van tuinklusjes in juli:

Planten

Verwelkte bloemen uitknippen: het meeste werk in juli bestaat uit het uitknippen van verwelkte bloemen zoals rozen. Houd het wekelijks bij om je border mooi te houden en de doorbloei te bevorderen.

Luizencontrole: controleer of de planten geen luis hebben op de topjes of onder het blad. In deze tijd van het jaar ontstaan vaak gevleugelde generaties, die zich op de wind laten meedrijven. Spuit ze weg met een harde waterstraal, gebruik een zeep/spiritusoplossing of een spray op basis van vetzuren.

tuinslang, luizen, sproeien, tuinklusjes in juli, tuinseizoen

Tweede bemesting: de border heeft in juni of juli behoefte aan een tweede bemesting. De meststoffen van de lente zijn inmiddels op terwijl de zomerbloeiers doorgaan met het vormen van knoppen en bloemen. Strooi daarom nog wat (organische) mest tussen de planten.

Sproeien: in droge periodes is sproeien nodig om de planten mooi te houden. Hier lees je meer tips over het sproeien van de tuin.

Zomersnoei druif: in het groeiseizoen worden er nieuwe zijscheuten gevormd en dit kost de druif veel energie. Kort de zijscheuten daarom stelselmatig in tot op één blad om de vorming van de trossen te stimuleren.

Gazon

Sproeien: Geef het gazon bij droogte voldoende water om te voorkomen dat het gras geel wordt. Sproei niet midden op de dag omdat het water dan snel verdampt.

Lees meer  Tuinklusjes september

sproeier, tuinklusjes in juli, tuinseizoen

Moestuin

Oogsten: juli is één van de eerste grote oogstmaanden. Je kunt nu onder andere courgettes, sperziebonen, peultjes, tuinbonen, worteltjes, kruiden, zomerkooltjes, sla en andijvie oogsten!

Bessen oogsten: oogst bessen op een zonnige morgen als de dauw is opgedroogd. Zorg ervoor dat je voldoende vrieszakjes klaar hebt liggen om een overschot in te vriezen. Blijven je bessen klein dit jaar? Kijk hier voor tips.

Zaaien: je kunt in juli nog bladgroenten zaaien om in augustus tot en met oktober te kunnen oogsten. Denk bijvoorbeeld aan sla en andijvie.

sla zaaien, tuinklusjes in juli, moestuin, tuinseizoen

Andere klusjes in en rondom de tuin

Installeer een regenton onder de dakgoot, dan heb je altijd zacht gietwater bij de hand. Tip: zet hem op een verhoging zodat je gemakkelijk kunt tappen.

Nu alle zomerplantjes naar buiten zijn is het tijd om de kas een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Klaar voor vertrek: zorg ervoor dat je tuin in orde is voordat je op vakantie gaat. Zet bijvoorbeeld terraspotten in de schaduw en sproei je tuin bij droog weer alvast goed.

Haal een eventueel overschot aan draadalg uit de vijver. 

Download hier een handige checklist voor de maand juli!

Meer tips per maand:
januari
februari
maart
april
mei
juni 
augustus
september
oktober
november
december