Mei is een van de mooiste tuinmaanden, seringen staan volop in bloei en clematissen en blauweregen sieren de pergola. Naast genieten kan er nu ook genoeg gebeuren! Plant bijvoorbeeld zomerbollen en leg nieuw gazon aan. Na half mei kunnen ook  alle vrolijke eenjarigen en perkplanten naar buiten. Kortom: Tuinklusjes in mei zijn er genoeg!

Dahlia's stekken, tuinklusjes in mei, tuinseizoen

Planten

  • Begin met het afharden van je (eenjarige) planten zodat ze kunnen wennen aan de wisselende omstandigheden in de tuin.
  • Zomerbloeiers voor het balkon of terras kunnen in potten worden geplaatst. Gebruik hierbij mestkorrels en zorg voor een goede drainage.
  • Ook zomerbollen en knollen, zoals Dahlia’s, kun je nu planten. Vanaf half eind april/begin mei mogen de knollen direct in de grond worden geplant, maar je kunt ze ook eerst oppotten. (Bekijk voor handige tips bij het oppotten deze vlog van Annemarie).
  • Borderplanten kunnen worden aangevuld: kwekers en tuincentra bieden nu volop keuze.
  • In mei kan het soms al aardig droog zijn. Geef daarom nieuwe borderplanten, bomen, heesters en hagen voldoende water.

gazononderhoud, tuinklusjes in mei, tuinseizoen

Gazon

Mei is een prima tijd om gras in te zaaien of gras zoden te leggen. Zorg ervoor dat je de grond goed voorbereid voordat je begint met zaaien/aanleggen van je gazon.
Heb je al een mooi gazon in de tuin? Geeft deze voldoende verzorging door op tijd te mesten, sproeien en maaien. Een speelgazon moet wekelijks gemaaid worden, een sierseizoen om de vier à vijf dagen.

Lees ook: Alles over gras en gazon onderhoud

tomaten, tuinklusjes in mei, moestuin, tuinseizoen

Moestuin

Vanaf half mei kun je verschillende groenten planten zoals paprika’s, komkommers, aubergines, witte kool, spruiten en prei buiten planten. Zorg ervoor dat je grond goed voorbereid is op het planten. Gebruik compost en bodemverbeteraar voor groenten en kruiden. Plant de planten even diep als toen ze in het potje groeiden. Tomaten kunnen dieper gepland worden, terwijl sla juist iets hoger gepland moet worden.

Lees meer  Van de Japanse esdoorn tot de meidoorn, deze planten boeien en bloeien in oktober!

Bekijk ook de vlog van Annemarie over zelf compost maken.

Houten tuinmeubels beschermen, tuinklusjes in mei, tuinseizoen

Andere tuinklusjes in mei:

Bescherm je houten tuinmeubelen met een laagje olie of beits. Houten tuinmeubelen vergrijzen door het weer, vind je dit niet mooi dan kun je een speciaal middeltje halen om dit tegen te gaan.
Door hoge temperaturen en regelmatige regenbuien groeit onkruid op topsnelheid. Als je het onkruid direct goed bijhoudt, scheelt het later in het jaar veel tijd. Veel planten vormen voor slakken een smakelijk hapje. Door een koperen ring of kopertape om de planten te plaatsen, worden slakken afgeschrikt. Bekijk ook de tips van Angelo Dorny tegen slakken. Bloemen uit eigen tuin, zoals een bosje lelietjes-van-dalen, zorgen voor een heerlijk parfum in je huis.

Download hieronder een handige checklist voor de maand mei:
onderhoudschecklist-mei

 

Tuinklusjes voor andere maanden:

januari
februari
maart
april
juni
juli 
augustus
september
oktober
november
december