In juni is er een regenboog van kleur in de tuin door uitbundig bloeiende borders. De wind voelt lekker warm aan, er vliegen bijen van bloem tot bloem en rozen verspreiden heerlijke geuren. De zon gaat pas laat onder zodat we heerlijk lang van de tuin kunnen genieten. Bekijk nu de tuinklusjes in juni. 

Planten terugknippen

Veel planten blijven langer mooi als je ze tussentijds een knipbeurt geeft. Sommige planten knip je het best voor de bloei terug en andere na de eerste bloei.

Voor de eerste bloei terugknippen:

Floxen, Monarda, Helenium, Veronica en Heliopsis.

Na de eerste bloei terugknippen:

Salvia’s, lupinen, riddersporen, Alchemilla, Nepeta, Linaria, Campanula en tuingeranium.

dahlia, tuinklusjes in juni, tuinseizoen

Dahlia’s toppen

Top dahlia’s vooral aan het begin van hun groei een keer of twee. De stengels die niet zijn ingekort worden hoger en bloeien eerder. De stengels die wel zijn teruggeknipt, maken eerst nog zijscheuten en vormen pas daarna knoppen. Deze stengels zullen dus later in bloei komen en bovendien lager blijven, waardoor ze ook minder snel omvallen. Een handige truc met veel voordelen. Knip bijvoorbeeld de stengels om en om terug, of kort alleen de voorzijde van de pol in.

Tweejarigen zaaien

In juni kunnen veel tweejarigen alvast gezaaid worden als voorbereiding op de volgende zomer. Deze tweejarigen kunnen in het najaar in een border geplaatst worden. Tweejarigen die je kunt zaaien zijn bijvoorbeeld vingerhoedskruid, toorts, groot kaasjeskruid, duizendschoon, stokrozen en muurbloem.

vergeet me nietjes, tuinklusjes in juni, tuinseizoen

Steunen

Zorg ervoor dat borderplanten voldoende steun hebben; bind ze eventueel nog extra aan of zet er een boogje voor als ze topzwaar worden.

Lees meer  Tuinklusjes september

Water geven

Geef potplanten voldoende water en kijk zeker hanging baskets dagelijks na. Ook zomerbollen als dahlia’s en canna’s zijn dorstige planten.

Hagen

In juni zijn de meeste hagen flink gegroeid, waardoor ze aan hun eerste snoeibeurt toe zijn. Dit geldt voor snelgroeiende hagen als liguster, haagbeuk, laurierkers en coniferen. Ook buxus kun je nu in model snoeien maar doe dit op een bewolkte dag. Snoei hagen van beneden naar boven, en gebruik een touwtje om de hagen mooi recht te knippen. Snoei zijkanten van boven wat smaller dan beneden, zo krijgen de onderste takken ook voldoende zonlicht.

tuinklusjes in juni, haag snoeien, tuinseizoen

Vogelnestjes

Let bij het snoeien van de hagen op vogelnestjes, vaak krijgen vogels een tweede leg, waardoor een leeg nestje toch nog in gebruik kan zijn.

 

Gazon

Het gras moet nu een- of tweemaal per week worden gemaaid; als het maaisel niet te lang is, mag het blijven liggen want het verteert nu snel.

Lees hier meer tips voor het maaien van je gazon.

Gras maaien, tuinklusjes in juni

Moestuin

Geef je maïsplanten regelmatig voeding, het zijn grote eters. Dit geldt ook voor tomaten, andijvie, pompoenen en courgettes.

Fruitbomen

Haal de kleinste vruchten van appel– en perenbomen weg, deze zitten alleen maar in de weg en veroorzaken vaak rot.

Nadat de vruchten gezet zijn kun je beginnen aan de zomersnoei. Haal waterloten met een scherp snoeimes weg.

tuinklusjes in juni

Andere klusjes in juni in en rond de tuin:

Bij het lekkere weer ligt een luizenplaag snel op de loer omdat de planten dan snel groeien. Luizen op rozen kun je gemakkelijk verwijderen door de knippen af te rissen. Bij een grote plaag kun je een middel op basis vetzuren of pyrethrum gebruiken. Gebruik pyrethrum alleen ‘s avonds omdat bijen en hommels hier ook gevoelig voor zijn. Kijk hier voor meer tips al je last heb van luizen bij je rozen.

Lees meer  Tuinklusjes augustus

Genieten!

Vergeet deze maand ook vooral niet te genieten van je tuin. Vooral de rozen en pioenen laten zich nu van hun mooiste kant zien. Geniet er van op een mooie zomeravond.

Download hieronder een handige checklist voor bij het tuinieren!
onderhoudschecklist-juni

 

Tuinklusjes voor andere maanden:

januari
februari
maart
april
mei
juli 
augustus
september
oktober
november
december