Er wordt komend weekend (16-18 maart 2018) nachtvorst voorspeld en op verschillende plekken in Nederland en België sneeuw verwacht. En dat terwijl je juist zo graag in de tuin aan de slag wilde gaan dit weekend. Wat je wel en niet doet in de tuin met nachtvorst? Wij geven tips!
Wacht met snoeien
Maart is dé maand waarin we normaal gesproken volop kunnen snoeien. Laat je snoeischaar nu toch maar beter met rust. Wacht met het snoeien van je boerenhortensia’s tot zeker eind deze maand. De vroeg uitlopende bladknoppen kunnen anders door de late nachtvorst beschadigen.
Hoe koud wordt het?
De temperaturen kunnen plaatselijk tot wel -9 worden. Vooral zondagnacht en maandagnacht gaat het landinwaarts hard vriezen.
Vrijdag en zaterdag sneeuw
Vrijdag en zaterdag kan het op verschillende plekken in Nederland en België gaan sneeuwen. Met deze sneeuw stroomt de koude lucht het land binnen en wordt het vrijdagnacht al -1 tot -5 graden. Zaterdag gaat het hard waaien, waardoor het kan aanvoelen als -12 graden!
Zondag: winters weer
Zondag wordt het stralend zonnig, maar koud winters weer en blijft het overwegend droog. De temperatuur wordt niet hoger dan 3 graden.
Planten afdekken
Dek matig winterharde planten (zoals wintergroene Euphorbia’s en camelia’s) maar weer even af tijdens de nachtvorst. Wat voor deze wintergroene (matig winterharde) planten wel scheelt, is dat de vorst nu alleen ’s nachts is, overdag zijn de temperaturen boven nul.
Fruitbomen
Vroegbloeiende fruitsoorten zoals pruimenbomen, kersenbomen, abrikozenbomen, perzikbomen, nectarinebomen en amandelbomen staan half maart al in bloei, waardoor de kans dat de bloesems bevriezen heel groot is. Kleine boompjes kun je eventueel afdekken met een doek.
Al gesnoeid
De gesnoeide planten, zoals rozen, kun je voor de zekerheid ’s nachts afdekken zodat de vorst de knoppen niet kan beschadigen. Maar doordat de temperatuur overdag boven 0 is, hopen we dat de schade meevalt.
Laat je tuin met rust
Laat dit weekend je tuin dus maar beter met rust en ga alleen aan de slag met het beschermen van vorstgevoelige planten. Geniet daarnaast van de vroegbloeiende narcissen én begin binnen met voorzaaien van allerlei bloemen, kruiden en groenten!
Volgende week stijgen de temperaturen weer langzaam maar zeker en kun je alsnog aan de slag met de tuinklussen van maart.
Bron: Weeronline
Dank u voor de nuttige tips
Echt snoeien in de boerenhortensia’s hoef ik niet, ze staan nog mooi. Voor het afknippen van de uitgebloeide bloemen/schermen wacht ik sowieso de ijsheiligen af. Mijn ervaring leert me dat dit prima werkt en de bloei in de zomer dan nog zo mooi is. De pluimhortensia’s (hydrangea paniculata) heb ik ondertussen wel gesnoeid, per vertakking op twee ogen van de vertakking. Je ziet ze nu al mooi schieten. Schieten ze nog niet, dan wacht ik nog even zodat ik goed kan zien waar ik snoei. De Annabelle snoei ik op kniehoogte. Daar hoef ik zo niet naar de knoppen te kijken. Die doen het altijd wel goed.
Dit is wat mij helpt. Misschien heeft iemand er wel iets aan.
Met dit advies ga ik weer ad slag. En hortensia’s die al grote knoppen hebben, ook afdekken??
Dag Margreet,
Bedankt voor je reactie en succes met de tips! Als je je hortensia’s nog niet hebt gesnoeid, hoeft dat niet. Maar wanneer het hard vriest kan afdekken nooit kwaad.
Groet van de redactie!
hartelijk dank voor de adviezen