Met deze 9 bijenplanten verwelkom je gegarandeerd nuttige bijtjes in je tuin! Ook zorgen alle planten stuk voor stuk  voor een heerlijke geur en prachtige kleur.

1. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)

Niet alleen bijen, maar ook hommels en vlinders komen graag op rode zonnehoed (Echinacea purpurea) af. Zet de plant in de zon of in lichte schaduw.

Echinacea purpurea, zonnehoed, bijenplanten, tuinseizoen

2. IJzerhard (Verbena bonariensis)

De geweldige weefplant Verbena bonariensis trekt behalve bijen ook veel vlinders aan. De plant komt niet altijd goed terug, maar zaait zich zo rijkelijk uit dat je elk jaar toch volop bloemen hebt.

IJzerhard, mooie bijenplanten

3. Lathyrus

Met deze bijenplant, doe je de lathyrusbij een groot plezier! Deze bij nestelt graag in bijenhotels, dus als je lathyrus aanplant, bouw er dan meteen een bijenhotelletje bij.

lathyrus, bijenplanten, tuinseizoen

4. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Het tweejarige vingerhoedskruid Digitalis purpurea past perfect in een natuurlijke tuin. De plant zaait zich rijkelijk uit en houdt van een vochtige, humusrijke standplaats in halfschaduw.

Vingerhoedskruid, bijenplanten, tuinseizoen

5. Sedum

Diverse Sedumsoorten zoals Sedum spectabile trekken insecten aan. Omdat Sedum wat later in de zomer bloeit, verleng je het ‘nectarseizoen’ voor de bijen.

sedum, bijenplanten

 

6. Ezelsoor (Stachys byzantina)

Het zachte blad van ezelsoor of Stachys byzantina kun je bijvoorbeeld als randbeplanting toepassen. Ezelsoor bloeit roze en heeft graag een plekje in de zon of eventueel in halfschaduw.

Mooie planten in de winter, bijenplanten

 

7. Geranium

Diverse tuingeraniums zoals Geranium phaeum, G. endressi  en G. pratense zijn goed voor bijen. De mooie blauwe Geranium Rozanne is populair bij onder andere de grote klokjesbij en de behangersbij.

geranium - bijenplanten

 

8. Phacelia tanacetifolia

Niet voor niets heet deze plant ook wel bijenvoer. Phacelia tanacetifolia wordt veel aangeplant als groenbemester en met name als de plant voldoende vocht krijgt, produceert hij veel nectar.

phacelia moestuinklusjes-november, bijenplanten

 

9. Stokroos (Alcea rosea)

De prachtige, tweejarige stokroos (Alcea rosea) is geen gemakkelijke bijenplant. Op het blad verschijnen gemakkelijk roestplekjes. Geef Alcea een zonnig plekje uit de wind op voedselrijke, doorlatende grond.

stokroos - bijen- en vlinderplanten, bijenplanten

Bijen in elk seizoen!

Bijen zijn natuurlijk niet alleen in de zomer actief, dus als je ze echt een plezier wilt doen, zet je ook nectarplanten neer waar ze in andere seizoenen wat aan hebben. Voor de herfst zijn dat bijvoorbeeld herfstkrokus, asters en Japanse anemonen. In de lente zijn bijen blij met bolgewassen als sneeuwklokjes, krokusjes, sneeuwroem, blauwe druifjes en kievitsbloemen maar ook met bijvoorbeeld longkruid. Zelfs in de winter zijn er bijen actief en in die periode is de aanwezigheid van nectar helemaal schaars. Daar kun je wat aan doen met winterbloeiers als Mahonia, Helleborus, Sarcococca en winterakonietjes, stuk voor stuk ook nog eens aanwinsten voor je tuin.

helleborus - bijenplanten in de winter

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin: