Aan het eind van de winter ben je wel uitgekeken op de dorre stengels en kun je je siergrassen afknippen. Niet alle soorten hoeven echter gesnoeid te worden!
Eind februari/begin maart kun je de afstervende siergrassen afknippen. Wacht hier niet te lang mee want de nieuwe scheuten kunnen er al onder zitten en die wil je liever niet beschadigen. Siergrassen die je na de winter mag afknippen zijn onder andere:
Knip de siergrassen zo’n vijf tot vijfentwintig centimeter boven de grond af, afhankelijk van de grootte van de plant. Draag handschoenen want de stengels kunnen scherp zijn. Gebruik altijd een scherpe snoei- of heggenschaar. Je mag deze siergrassen ook voor de winter afknippen maar dan mis je het mooie winterbeeld van de wuivende, gele halmen.
Groenblijvende siergrassen
Siergrassen die wintergroen zijn, hoef je in de regel niet te snoeien. Verwijder aan het eind van de winter de beschadigde en lelijke bladeren. Sommige wintergroene siergrassen zoals Festuca, mag je eventueel wel helemaal afknippen.
Pol splitsen
Na het snoeien kun je eventueel je pol siergras splitsen. Neem een pol die een jaar of drie oud is en hak de plant met een scherpe spade in twee of drie stukken. Maak de stukken niet te klein want dan is de kans op succes kleiner. Is het hart van de plant kaal, dan kun je dit stuk weggooien. Plant de gedeelde pollen op enige afstand van elkaar opnieuw uit.
Hoeveel jaren kunnen siergrassen blijven dat ze niet hol worden in het midden.
Ik gebruik een oude zaag. Pol platleggen en doorzagen.
Ik wil een deel van het siergras verwijderen maar kom er met de spade niet in. Het is keihard. Wat kan ik daar aan doen?
Dat is een bekend probleem! Zorg dat de spade scherp is, dat werkt makkelijker dan een botte spade. Mocht het dan nog niet lukken dan kun je wellicht iemand met extra spierkracht vragen om deze klus te klaren… Dat kan soms ook veel schelen!
Wij branden het siergras altijd af,dat gaat goed,Het springt iedere keer weer uit