In januari niets te doen? Toch wel! Planten hebben juist nu bescherming nodig en bovendien is het al weer tijd voor de aanschaf van nieuwe bollen en zaden. We hebben 11 tuinklusjes voor januari op een rij gezet:

1. Planten beschermen

Pak vorstgevoelige planten in de tuin  in – als je dit nog niet had gedaan – met een beschermend laagje vliesdoek als er vorst wordt voorspeld.  Zo bescherm je ze optimaal tegen de koude temperaturen. En heb je nog kuipplanten buiten staan? Zet deze in de winter bij voorkeur binnen op een lichte plek, bijvoorbeeld in een koele serre of kas.

2. Langer laten bloeien

Verwijder de bloemen van winterbloeiende viooltjes als ze uitgebloeid zijn. Zo blijven ze langer bloeien.

3. Bestel nieuwe zomerbollen

Nu is de perfecte tijd om nieuwe zomerbollen te bestellen. De bollenhandelaren hebben hun voorraden optimaal op peil. De kans is dus groot dat de bollen van jouw keuze nog voorradig zijn.

gladiool bollen

4. Zaden bestellen

Ook zaden kun je nu goed bestellen. Altijd leuk om te bedenken wat je dit jaar in de tuin wilt zaaien.

5. Grasmaaier en snoeischaar slijpen

Om in het voorjaar je gras goed te kunnen maaien en gladde snoeiwonden te maken, slijp je in januari alvast de messen en scharen van je tuingereedschap. Zo begin je het tuinseizoen helemaal goed.

 

6. Vogels voeren

Vergeet in de winter de vogels niet. Voor hen is het nu extra moeilijk om geschikt voedsel te vinden. Kijk hier hoe je je tuin het hele jaar vogelvriendelijk maakt.

vogelvriendelijke tuin winter

7. Borders schoonmaken

Maak waar nodig borders alvast schoon en hark blad bij elkaar voordat de bollen alweer opkomen. Spit borders door en egaliseer ze indien nodig. Verwijder meteen wortelonkruiden met wortel en al. Strooi een laag compost over de border, rond heesters en langs de voet van hagen.

8. Bladeren weghalen

Verwijder regelmatig afgestorven bladeren van geraniums en andere planten in de winterberging.

9. Planten

Zolang het niet vriest kun je nog rozen en heesters planten

Roos verplanten, rozen, roos, planten

10. Stekken

Neem winterstek van kornoelje en andere heesters.

11. Knippen

Knip de topscheuten van stamrozen alvast wat terug om windschade te voorkomen. Hebben de aardbeienplanten en bramenstruiken door het zachte weer al bloemen gevormd? Knip deze, ter besparing van hun energie, dan ook af.

Lees ook: Vrolijke planten in januari – februari

Tuinklusjes voor andere maanden:

februari
maart
april
mei
juni 
juli 
augustus
september
oktober
november
december