In april-mei als de goudenregen vol in bloei staat, is deze boom spectaculair! Hij is dan overladen met diepgele bloemtrossen die fraai afhangen, vandaar de naam. Net als blauweregen – die in het voorjaar ook de show steelt met zijn lange, hangende bloemtrossen – behoort hij tot de vlinderbloemenfamilie wat je aan de afzonderlijke bloempjes van beide soorten duidelijk kunt zien; met een beetje fantasie hebben ze de vorm van een vlinder.

Heb je geen geschikte gevel, tuinmuur of pergola voor een blauweregen en wil je wel een in het oog springende voorjaarsbloeier dan is goudenregen een goede optie. Want of je nu een grote of kleine tuin hebt, een goudenregen kun je er altijd in kwijt; hij neemt namelijk niet veel ruimte in beslag. Dat deze bladverliezende, kleine boom amper onderhoud vraagt, is ook een pluspunt, net als het feit dat hij volledig winterhard is en niet gevoelig voor ziektes. Wel schijnen huisjesslakken er verzot op te zijn. Heb je veel van dit soort slakken in je tuin, dan heb je kans op flinke vraatschade aan het (anders zo fraaie) drietallige blad. Blijkbaar hebben ze er geen last van dat goudenregen giftig is. Alle delen bevatten namelijk het zeer giftige cytisine – een verbinding die wat wegheeft van nicotine -, vooral de zaadpeulen met de zwarte zaden erin. Met kinderen en huisdieren is het dan ook oppassen geblazen. Houd hier wel rekening mee als je een goudenregen wilt aanplanten.

goudenregen, tuinseizoen

Groeivorm goudenregen

Vanwege zijn spectaculaire bloei wordt Laburnum x watereri ’Vossii’ het meest toegepast. Deze kruising groeit langzaam, heeft een vaasvormige kroon en kan op den duur 5-8 m hoog worden. Meestal is de stam slechts 1,5 m hoog waarna de gesteltakken al beginnen; anders dus dan bij de meeste soorten bomen die immers een kroonhoogte van 2 m of meer hebben. Laburnum x watereri ’Vossii’ bloeit in mei met licht geurende bloemtrossen van soms wel 50 cm lang. Ook fijn: hij geeft minder (zeer giftige) zaadpeulen dan andere soorten goudenregen.

 

goudenregen, tuinseizoen

Waar planten?

Ook wat betreft standplaats is goudenregen niet moeilijk. Hij is geschikt voor zon en halfschaduw, en je kunt hem op elke grondsoort planten als deze maar niet te nat is. Goudenregen is erg mooi als solitair in een border. Plant hem echter niet in of vlak naast het terras, want hij kan niet goed tegen verharding. Vanwege zijn makkelijk buigbare takken is goudenregen ook geschikt om te leiden. Zo kun je er een prachtige berceau of prieel mee maken, wat je bijvoorbeeld in Engelse tuinen weleens ziet. Vooral in het voorjaar oogt dit heel romantisch!

Andere soorten en cultivars

Laburnum alpinum

De alpen-goudenregen is een kleine boom of een opgaande struik. De 30-40 cm lange bloemtrossen verschijnen pas eind mei-juni en geuren heerlijk. Hoogte: 4-5 m.

goudenregen

Laburnum alpinum ‘Pendulum’

Houd je van treurboompjes, dan is deze een aanrader. Meestal verkrijgbaar met een stamhoogte tot 2-2,5 m.

Laburnum anagyroides

De gewone goudenregen bloeit als eerste, in april-mei, met 10-20 cm lange bloemtrossen die niet geuren. Deze grillig groeiende soort zaait zich gemakkelijk uit, de zaailingen zijn erg variabel. Hoogte: tot 7 m.

goudenregen

 

Wat je misschien nog niet wist

* Hommels, bijen en vlinders zijn dol op de bloemen van goudenregen.

* Goudenregen kan niet goed tegen snoeien, doe dat dan ook zo min mogelijk. Is snoeien toch nodig (bijvoorbeeld om een jonge boom te vormen), snoei dan na de bloei, in juni of juli.

* De oudste goudenregen in Nederland staat bij de ingang van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij werd geplant in 1601 toen de beroemde arts en botanicus Carolus Clusius aan de hortus was verbonden. Dit exemplaar is dus ruim 400 jaar oud!

Bekijk ook: