Wat staat er deze maand al veel in bloei! Van voorjaarsbollen zoals vogelmelk en papegaaitulpen, tot vrolijke akeleien, Engels gras en de vroegste tuingeraniums. En wat te denken van de geurende seringen? Mei staat voor volop genieten!
Go wild
Een meer natuurlijke tuin geeft minder werk én veel verrassingen, planten mogen er immers (enigszins) hun eigen weg bewandelen. Dit drietal zorgt bovendien voor meer biodiversiteit.
Hyacinthoides hispanica (Spaanse hyacint, roze)
Net als de blauwe Spaanse hyacint is deze roze vorm heel geschikt voor verwildering onder bomen of hoge, bladverliezende struiken. Dit sterke bolgewas doet het ook goed in een bloemenweitje. Je lokt er ook veel bijen mee!
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 35 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Lamium album (witte dovenetel)
Deze inheemse plant lijkt erg op de brandnetel, maar heeft geen brandharen. Via zijn wortels en door uitzaaien breidt hij zich uit, maar wordt het teveel, dan trek je hem gemakkelijk uit de grond. De lipbloemen zijn in trek bij bijen en hommels. Kan zowel op vochtige als droge grond.
- Bloei: april-november
- Hoogte: 35 cm
- Standplaats: zon-schaduw
Aquilegia vulgaris (wilde akelei)
Met hun sprookjesachtige bloemen spreken akeleien tot de verbeelding, óók omdat ze zich rijkelijk uitzaaien. Heb je deze vaste plant in meerdere bloeitinten in je tuin? Dan is het steeds een verrassing welke kleur bloemen de zaailingen krijgen, want akeleien kruisen onderling erg makkelijk.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 40-70 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Van extravagant tot verfijnd
Je zou bloemen kunnen indelen naar karakter. Sommige trekken alle aandacht naar zich toe, andere zijn meer bescheiden. Beide types zijn onmisbaar en vormen samen een sterk team in de tuin.
Tulipa ‘Bright Parrot’ (papegaaitulp)
De grote, extravagante bloemen van papegaaitulpen zijn stuk voor stuk ware kunstwerkjes, vooral de meerkleurige types zoals deze ‘Bright Parrot’. Ze zorgen voor een vrolijke noot in de voorjaarsborder.
- Bloei: mei
- Hoogte: 50 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Allium ‘Purple Sensation’ (sierui)
Met zijn donkerpaarse, bolronde bloeiwijze steelt deze sierui de show in de border. Plant de bollen in het najaar, bij voorkeur tussen breed uitgroeiende vaste planten. Deze camoufleren het loof van de sieruien dat snel lelijk wordt, maar dat je pas mag verwijderen als het volledig is afgestorven. Geef sieruien in het voorjaar organische mest, dan bloeien ze het jaar daarna weer.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 70 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Lunaria rediviva (vaste judaspenning)
In tegenstelling tot de tweejarige Lunaria annua, komt Lunaria rediviva elk voorjaar weer terug, en wel met heerlijk geurende bloemen die vele bijen en vlinders aantrekken. Vanaf september zijn de platte zaaddozen, de judaspenningen, erg decoratief. Pluk ze niet allemaal zodat de plant zich kan uitzaaien. Een mooie schaduwplant die zelfs op droge grond standhoudt.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 90 cm
- Standplaats: halfschaduw-schaduw
Mertensia virginica (voorjaarsmertensia)
Deze bosplant is verwant aan gevlekt longkruid, wat goed te zien is aan de bloemen. De roze knoppen zetten je wellicht op het verkeerde been; voordat ze helemaal opengaan, verkleuren ze naar blauw. Mertensia virginica houdt van humeuze, niet te droge grond.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 50 cm
- Standplaats: halfschaduw-schaduw
Paeonia suffruticosa ‘Rinpo’ (boompioen)
De imposante, wulpse bloemen geven boompioenen een exotisch karakter, net zoals de diep ingesneden, grijsblauwe bladeren. ‘Rinpo’ springt daarbij nog eens extra in het oog door de intense bloeitint. Boompioenen vormen op den duur bossige heesters die de nodige ruimte vragen.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 1-1,5 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Ornithogalum umbellatum (gewone vogelmelk)
Een dankbare stinzenplant voor voedzame, vochthoudende grond zoals klei of leem, waar hij zich vanzelf zal uitbreiden. Plant de bolletjes in het najaar onder grote, bladverliezende struiken of bomen, waar ze ongestoord hun gang mogen gaan. Ook geschikt voor een bloemenweide.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 15 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Euphorbia griffithii ‘Fireglow’ (wolfsmelk)
De vurige gloed van deze vaste plant komt niet door de minieme bloempjes maar door de feloranje schutbladen eromheen. De warme tint lijkt af te stralen op de jonge, oranjerode stengels en op de jonge bladeren, met hun eveneens oranjerode gloed. Knip de uitgebloeide stengels pas af tegen de zomer, als ze lelijk worden. Doe dan wel handschoenen aan: het melksap kan irritatie aan de huid geven.
- Bloei: april-juni
- Hoogte: 70 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Armeria maritima (Engels gras)
Klein maar fijn zijn de bloempjes van het Engels gras, dat overigens geen gras is maar een vaste plant. Leuk voor in een stapelmuurtje of tussen de flagstones van het terras.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 15 cm
- Standplaats: zon-halfschaduw
Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ (Japanse berberis)
Wie de doodgewone berberis niet als haag knipt, maar als struik in zijn tuin heeft staan, weet hoe prachtig de bloemtrosjes zijn. Bovendien bieden ze nectar en stuifmeel aan bijen.
- Bloei: mei
- Hoogte: 1,5-2 m
- Standplaats: zon
O zo lieflijk
Pastelroze, maagdelijk wit of fijn geaderd… Sommige bloemen ogen zo charmant, dat je er de hele dag wel naar kunt blijven kijken.
Papaver orientale ‘Karina’ (Oosterse papaver)
Als de grote, ronde knoppen van de Oosterse papaver zich openen, lijken de dan nog gekreukelde bloembladen wel van crêpepapier. Imposant is ook het hart van deze papaver. ‘Karina’ heeft plattere, kleinere bloemen dan andere cultivars, maar deze zijn minstens zo charmant.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 70 cm
- Standplaats: zon
Exochorda x macrantha ‘The Bride’ (parelstruik)
De talrijke witte bloemknopjes doen denken aan parels, vandaar de naam parelstruik. Dankzij de overhangende takken ontstaat er tijdens de bloei een waterval aan zuiverwitte bloemen. Ook geschikt als leiplant. Houdt niet van kalkrijke grond.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 1,5 m
- Standplaats: zon
Tulipa ‘China Pink’ (leliebloemige tulp)
Pas als de bloemen geopend zijn, zie je hoe verfijnd deze tulpen zijn, met hun puntige, naar buiten gebogen bloembladen. De kleur is zachtroze met een donkerroze streep in het midden.
- Bloei: april-mei
- Hoogte: 45 cm
- Standplaats: zon
Geranium renardii (ooievaarsbek)
De paarse aders op de bloembladen maken deze zonaanbidder heel schilderachtig. Ook de paarse meeldraden en het grijsgroene, fluweelachtige blad zijn erg mooi.
- Bloei: mei-juni
- Hoogte: 35 cm
- Standplaats: zon
Syringa meyeri ‘Palibin’ (dwergsering)
Deze dwergsering is veel verfijnder dan de ‘gewone’ sering. De kleine bloempjes verspreiden echter net zo’n heerlijk zoete geur.
- Bloei: mei
- Hoogte: 1,5 m
- Standplaats: zon-halfschaduw
Foto’s: Iverde/Perennial Power, iBulb, Shutterstock