Een hortensia snoeien is niet moeilijk, maar je moet wel weten met welk soort je te maken hebt. Zo maakt het een verschil of een hortensia op nieuw hout (zoals de ‘Annabelle’) of oud hout (zoals de boerenhortensia) bloeit. Ik geef je in dit artikel duidelijke foto’s zodat je jouw hortensia kunt herkennen, met snoeitips per hortensiasoort.
Hortensia snoeien: wanneer precies?
Wanneer je een hortensia het beste kunt snoeien, hangt ook af van het type hortensia dat je hebt. Er zijn verschillende soorten en elke hortensia heeft een andere snoeiaanpak nodig, maar verreweg de meeste mensen hebben een ‘gewone’ hortensia in hun tuin staan. Deze boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) knip je het beste rond eind maart of in april.
Hoe snoei je een hortensia?
We blijven nog even bij de boerenhortensia die je hierboven op de foto ziet. Deze populaire boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op meerjarig, oud hout. De takken kun je daardoor beter niet jaarlijks snoeien. Zou je dat wel doen, dan geeft hij dat jaar geen of amper bloemen. Een uitzondering vormt de nieuwe generatie boerenhortensia’s, die namen hebben als ‘Forever & Ever’: die bloeien op oud en nieuw hout. Jaarlijks terugsnoeien kan bij deze hortensia’s geen kwaad.
Zo ga je te werk:
- Verdorde bloemen knip je eind maart – april uit de boerenhortensia.
- Snoei vlak boven een gezond bladpaar, schuin naar beneden.
- Snoei het eventuele zieke, dode hout uit de struik.
- Als de plant 3 à 4 jaar oud is, knip je ieder jaar wat oude scheuten diep terug (verjongen). Dit doe je door enkele van de oudste, dikste takken bij de grond af te knippen. Haal op deze manier elk jaar 25% van het totaal aantal takken weg, zodat je in 4 jaar de hele hortensia verjongt.
Tip: Direct na het snoeien is het goed om je hortensia’s te bemesten.
In bovenstaande video leg ik je uit hoe je de hortensia snoeit, in dit geval de boerenhortensia.
Berghortensia/ schermhortensia snoeien
De berghortensia of schermhortensia (Hydrangea serrata, hierboven) snoei je op dezelfde manier als boerenhortensia’s. Knip jaarlijks rond eind maart – april de verdorde bloemen uit de plant. Na 3 à 4 jaar is het tijd voor een verjongingssnoei, waarbij je ieder jaar 25% van de scheuten diep wegknipt. Na 4 jaar is je berghortensia dan helemaal verjongd.
De ‘Annabelle’ hortensia
De bekende ‘Annabelle’ hierboven is een van de hortensia’s die tot de Hydrangea arborescens behoren. Deze hortensia’s bloeien op éénjarig hout, dus op nieuw hout: takken die in datzelfde seizoen zijn gevormd. Hierdoor kun je de Annabelle in maart tot zo’n 30 cm boven de grond snoeien. Dit geeft grote bloemen. Heb je liever iets kleinere bolvormige bloemen en stevigere stengels, die je minder hoeft te steunen? Knip de plant dan slechts licht. Dus:
- Voor grote bloemen: knip stengels in maart tot 30 cm boven de grond
- Voor kleinere bloemen: geef de plant in maart alleen een lichte snoeibeurt
Wil je het precies weten? Bekijk mijn instructievideo van de hortensia ‘Annabelle’ snoeien.
Klimhortensia’s snoeien, moet dat?
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) hierboven, snoei je het best alleen wanneer de struik te groot of te breed wordt. De klimhortensia heeft verder geen snoei nodig. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur vlak na de winter.
De pluimhortensia: flink snoeien
- Snoei jaarlijks in februari – maart tot 15-20 cm boven de grond
- Voor stevige gesteltakken knip je de hortensia iets hoger af
De pluimhortensia hierboven, oftewel de Hydrangea paniculata, bloeit ook op eenjarig hout. Stevig een hortensia snoeien mag bij deze soort. Knip de planten in februari-maart terug tot zo’n 15-20 cm boven de grond. Wanneer je wilt dat hij stevige gesteltakken krijgt, snoei je de pluimortensia hoger af. In beide gevallen zal de hortensia krachtig uitlopen en grote bloemen geven. Heb je liever een hogere struik met kleinere bloemen? Knip de pluimhortensia dan helemaal niet.
Overige hortensia’s snoeien: eikenbladhortensia, fluweelhortensia en waterstruik
Hortensia’s als de fluweelhortensia (Hydrangea aspera), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia, op de foto hierboven) en waterstruik (Hydrangea involucrata), hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is snoeien overbodig. Knip bij de jonge planten in de winter de zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten weg. Je krijgt dan een evenwichtig opgebouwde struik met sterke takken.
[…] https://tuinseizoen.com/hortensias-snoeien-doe-je-zo/ […]
Ik heb 23 hortensia’s (mijn lievelings planten) in de tuin staan, maar de meeste hebben wel erge dunnen stelen. Het zijn al oudere hortensia’s. Hoe krijgt een hortensia weer stevige/dikkere stelen? Wat moet ik dan doen? Graag uw advies.
Door de aanhoudende warmte en droogte van de afgelopen periode, hebben mijn hortensia’s flink te lijden gehad. Een aantal van de struiken is helemaal bruin geworden en een aantal gedeeltelijk. Het gaat om boerenhortensia’s (magical). Het is nu natuurlijk ook geen gezicht. Wat kan ik doen om de planten te redden of weer gezond te krijgen?
Als niet alleen de bladeren maar ook de takken verdord zijn, dan kun je het beste de takken terug knippen tot daar waar je nog leven in de struik ziet. Knip de takken dan vlak boven nog gezonde knoppen af. Zorg dat de hortensia’s daarna voldoende vocht krijgen, dan zullen ze wel weer uitlopen. Zijn alleen de bladeren verdord maar de takken niet dan is het beter om niets te doen. Tenzij je de aanblik van je verdorde hortenia’s al te erg vindt en toch besluit om ze terug te knippen.
Dag!
Ik heb van m’n buurmeisje een paar stekken van, denk ik, een fluweelhortensia gehad. Beetje grijs behaard blad. Bloeit met schermen met aan de rand grotere bloemen. Het zijn echter hele lange stelen met bovenaan een pruikje blad. Kan ik dat nu nog terug snoeien? Of beter wachten tot volgend voorjaar?
Mijn bolhortensias hebben bruine knoppen op de takken van onder tot boven, dit ten gevolge van de laate nachtvorst, mijn vraag hoe snoeien .
Dank voor antwoord
Zijn de knoppen helemaal bruin en uitgedroogd dan zullen ze niet meer uitlopen. Het enige dat je dan kunt doen is de takken terug knippen tot waar er mogelijk nog wel gezonde knoppen zitten. Of anders de takken zo diep mogelijk wegknippen; dit stimuleert de vorming van nieuwe scheuten die helaas pas volgend jaar weer bloemen geven. Zijn de knoppen nog niet helemaal uitgedroogd dan kun je het beste nog even afwachten of ze alsnog zullen uitlopen.
Ik heb mijn boerenhortensias in april gesnoeid. De bovenste takken hebben nu bruine bladeren, onderkant mooi groen. Wat doe ik hiermee en hoe komt het?
2 planten heb ik verplaatst en die hebben alle blad verloren. Komt dit nog goed?
De oorzaak van de bruine bladeren in je hortensia’s is de late nachtvorst van een paar weken geleden. Wat bruin is wordt helaas niet meer groen. Je kunt lelijke bladeren afknippen of eventueel de lelijke takken wat terug knippen; alleen knip je dan ook de bloemknoppen eruit. Als de bloemknoppen ook bruin zijn geworden dan geven deze trouwens sowieso geen bloemen meer. Je bent niet de enige met dit probleem. We krijgen veel reacties van mensen met bevroren hortensia’s!
De verplaatste hortensia’s zijn waarschijnlijk niet dood maar hebben wel een flinke klap gehad. Ze zullen wel weer uitlopen maar het ziet er nu natuurlijk heel lelijk uit! En mocht er geen nieuw blad aankomen dan zullen ze nieuwe scheuten vanuit de grond maken en heb je volgend jaar weer bloemen.
Beste lezers,
Is het nodig bij lichte nachtvorst (aan de grond) hortensia’s (bloeien op oud hout) af te de dekken? Knoppen zijn redelijk ver uitgelopen.
Maak me een tikkie zorg gezien de voorspellingen komende week.
Om het zekere voor het onzekere te nemen is het inderdaad aan te raden om
bij late nachtvorst je boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla) te beschermen met een (vlies)doek of oud laken! Want als de knoppen bevriezen heb je minder of geen bloemen dit seizoen!
Hallo ,ik heb hortensia’s uit de serie endels love collectie. Nu staat er op het kaartje dat ik ze helemaal moet terug snoeien. Vorig jaar gedaan en heel laat in het najaar pas bloemen gehad. Wat moet ik doen??? Gr gerda
Hortensia’s uit de serie Endless Summer bloeien – in tegenstelling tot ‘gewone’ boerenhortensia’s – op zowel oud hout als eenjarig hout. Je hoeft bij deze hortensia’s eigenlijk alleen de uitgebloeide bloemen af te knippen. Doe dat pas eind maart- half april omdat de tere, pas uitgelopen bladknoppen anders meer kans lopen te bevriezen door late nachtvorst. Bij oude exemplaren van dit type hortensia’s kun je daarnaast ook jaarlijks een derde van het aantal takken bij de grond afknippen. Dit zorgt voor nieuwe, groeikrachtige scheuten waardoor de struik steeds wat wordt verjongd.
Ik woon in de Provence en mijn boerenhortensia’s staan in de schaduw. Kan ik de boerenhortensia’s hier ook in het najaar terugsnoeien? Ze zijn dit jaar namelijk te groot geworden.
Boerenhortensia’s bloeien op meerjarig hout. Als je de struik in de herfst flink terug snoeit, heb je volgend jaar amper tot geen bloemen. Beter is het om een deel van de takken in het voorjaar diep terug te knippen. Een jaar later knip je dan een ander deel van de struik terug. Zo kun je in drie of vier etappes de struik verjongen en geniet je toch elk jaar van de bloemen.
Redactie Tuinseizoen
Van enkele hortensia’s zijn de bloemen verbrand. Kan ik deze nu (eind juli) wegknippen?
hoe kan ik afgeknipte bloemen,in de huiskamer goedhouden?
af en toe water geven en in de zomer s.morgens indien het niet te koud is even de bloemen met gewoon water even nevelen. echter niet in de zon zetten
oude bloemen wegknippen in april lees ik, ik heb ook gehoord wachten tot na de ijsheiligen.
Wat is nu het beste?
Beste Sjoukje, je hoeft zeker niet te wachten tot half mei. In april mag je de oude bloemen voorzichtig verwijderen.
Redactie Tuinseizoen
Ik heb pluimhortensia’s op stam. Tot hoever moet ik de takken terug snoeien?
Je kunt de takken in het vroege voorjaar terug knippen tot zo’n 15 cm boven de stam.
als ik de bloemen gebruik voor kransen of in een vaas zet . wat gebeurd er dan met de struik????
Goeie vraag! Als je van een boerenhortensia alleen de bloemen knipt (voor een krans) dan heeft dat geen gevolgen voor de bloei van volgend jaar. Alleen hebben de onderliggende knoppen meer kans op schade door late nachtvorst in het vroege voorjaar. Maar knip je bloeiende takken af dan krijgt je hortensia volgend jaar minder bloemen. Knip daarom alleen takken voor in de vaas als je hortensia een overdaad een bloemen heeft.
Ik heb 3 hortensia’s in de tuin staan die ik afgelopen maart flink heb teruggesnoeid (tot ong. 20cm boven de grond), nu zijn ze inmiddels alweer ruim 1meter hoog, en (uiteraard) zonder bloemen. Als ik ze dit jaar niet terug snoei, groeien deze hortensia’s dan volgend jaar ook zo hard? Of gaan ze dan alleen hun groei op de bloemen richten?
Omdat je je (boeren)hortensia’s zo flink hebt teruggesnoeid zijn ze dan ook heel hard gegroeid; snoeien doet immers groeien! Volgend jaar zal de struik aanmerkelijk minder hard groeien en zullen de scheuten die zich nu hebben gevormd bloemen geven. Pas na een jaar of vier hoef je je hortensia’s overigens pas weer te snoeien. Haal dan elk voorjaar – als de knoppen beginnen te zwellen – eenvierde van de dikste takken weg om de vorming van nieuwe scheuten te stimuleren. Zo blijven je hortensia’s altijd mooi. Je doet er daarnaast goed aan om elk voorjaar dode en zwakke scheuten diep weg te knippen.
Wij hebben 2 hortensias. Naam mij onbekend.1 normale met een bloem ahw uit 1 stuk en 1 met bloemen die uit 2 delen (ander hart) bestaaan.
Staan voor ons voorraam . Zijn inmiddels c.as. 2 mtr hoog en belemmeren lichtinval en uitzicht.(heeft afgelopen periode overigens schitterend en volop gebloeid)
Ik lees dat er pas in het voorjaar gesnoeid mag worden, maar daar kan ik niet op wachten planten zijn dus te enorm !
Als ik alles tot c.a 1 mtr terug snoei krijg ik volgend jaar blijkbaar geen bloemen meer. Nieuwe kleine planten kopen en deze (helaas) weggooien Graag advies.
Bij voorbaat dank.
Het lijkt erop alsof het gaat om twee boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla). De meeste van deze hortensia’s bloeien op tweejarig hout, als je ze nu terug knipt zullen ze volgend jaar inderdaad niet bloeien. Aangezien je meer licht in huis wilt, raden we aan de hortensia’s nu tot de helft terug te knippen. Snoei ze in het voorjaar tot 50 cm boven de grond terug en pas meteen ook wortelsnoei toe om de groei van de plant wat af te remmen. Steek hiervoor met een scherpe spade – ongeveer 40 cm – rondom de voet van de planten. Door elk voorjaar wortelsnoei toe te passen hou je de hoogte van de hortensia’s binnen de perken.
Er zitten op dit moment al heel veel knoppen in mijn hortensia, terwijl het nog maar net maart is….Ik heb gewacht tot de winter voorbij is…..nou ja winter……………Mijn vraag: kun je nu nog een aantal takken er tussenuit snoeien?
Moeten Hortensia’s in de volle zon geplaatst worden?
Ik wil een paar hortensia’s in bakken, langs de zijkant van mijn overdekt terras plaatsen. Regen komt er wel bij, maar weinig zon.
Ja, hoe meer zon, hoe mooier de bloemen.Wel veel water geven.
Wij zijn verhuisd naar een huis waar grote oude hortensia’s staan ik wil ze kort snoeien om zo weer frisse planten te krijgen, dit jaar bloeien ze niet kan ik ze dan nu snoeien?
Ik was erop voorbereid om mijn hortensias in het voorjaar te snoeien. Er staan nu echter reeds opengekomen knoppen in mijn struiken. Wat moet ik nu doen? Mogen die reeds open knoppen nog afgesneden worden? Het is wel een soort die bloemen op de nieuwe takken krijgt. Moet ik nu onmiddellijk snoeien of nog wachten tot bvb. maart. En wat dan als het nog begint te vriezen? Bedankt voor uw hulp. Willy Palmans
Zoals boven staat; als je nu gaat snoeien, vriezen de snijwonden in.
Omdat de afgelopen weken zo lekker warm is geweest zijn er tuinplanten die hun knoppen al gaan maken. Helaas niets aan te doen. Gewoon wachten tot de vorst geweest is, dus in Maart/April.
Wat doe ik bij hevige sneeuwval op de bloemen i.v.m afbreken van de takken
Schud de sneeuw er tijdig af om afbreken te voorkomen!