Een hortensia snoeien is niet moeilijk, maar je moet wel weten met welk soort je te maken hebt. Zo maakt het een verschil of een hortensia op nieuw hout (zoals de ‘Annabelle’) of oud hout (zoals de boerenhortensia) bloeit. Ik geef je in dit artikel duidelijke foto’s zodat je jouw hortensia kunt herkennen, met snoeitips per hortensiasoort.

Hortensia snoeien: wanneer precies?

Wanneer je een hortensia het beste kunt snoeien, hangt ook af van het type hortensia dat je hebt. Er zijn verschillende soorten en elke hortensia heeft een andere snoeiaanpak nodig, maar verreweg de meeste mensen hebben een ‘gewone’ hortensia in hun tuin staan. Deze boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) knip je het beste rond eind maart of in april.

boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

Hoe snoei je een hortensia?

We blijven nog even bij de boerenhortensia die je hierboven op de foto ziet. Deze populaire boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op meerjarig, oud hout. De takken kun je daardoor beter niet jaarlijks snoeien. Zou je dat wel doen, dan geeft hij dat jaar geen of amper bloemen. Een uitzondering vormt de nieuwe generatie boerenhortensia’s, die namen hebben als ‘Forever & Ever’: die bloeien op oud en nieuw hout. Jaarlijks terugsnoeien kan bij deze hortensia’s geen kwaad.

Zo ga je te werk:

  • Verdorde bloemen knip je eind maart – april uit de boerenhortensia.
  • Snoei vlak boven een gezond bladpaar, schuin naar beneden.
  • Snoei het eventuele zieke, dode hout uit de struik.
  • Als de plant 3 à 4 jaar oud is, knip je ieder jaar wat oude scheuten diep terug (verjongen). Dit doe je door enkele van de oudste, dikste takken bij de grond af te knippen. Haal op deze manier elk jaar 25% van het totaal aantal takken weg, zodat je in 4 jaar de hele hortensia verjongt.

Tip: Direct na het snoeien is het goed om je hortensia’s te bemesten

In bovenstaande video leg ik je uit hoe je de hortensia snoeit, in dit geval de boerenhortensia.

berghortensia of schermhortensia (Hydrangea serrata)

Berghortensia/ schermhortensia snoeien

De berghortensia of schermhortensia (Hydrangea serrata, hierboven) snoei je op dezelfde manier als boerenhortensia’s. Knip jaarlijks rond eind maart – april de verdorde bloemen uit de plant. Na 3 à 4 jaar is het tijd voor een verjongingssnoei, waarbij je ieder jaar 25% van de scheuten diep wegknipt. Na 4 jaar is je berghortensia dan helemaal verjongd.

Hortensia 'Annabelle', Hydrangea arborescens

De ‘Annabelle’ hortensia 

De bekende ‘Annabelle’ hierboven is een van de hortensia’s die tot de Hydrangea arborescens behoren. Deze hortensia’s bloeien op éénjarig hout, dus op nieuw hout: takken die in datzelfde seizoen zijn gevormd. Hierdoor kun je de Annabelle in maart tot zo’n 30 cm boven de grond snoeien. Dit geeft grote bloemen. Heb je liever iets kleinere bolvormige bloemen en stevigere stengels, die je minder hoeft te steunen? Knip de plant dan slechts licht. Dus:

  • Voor grote bloemen: knip stengels in maart tot 30 cm boven de grond
  • Voor kleinere bloemen: geef de plant in maart alleen een lichte snoeibeurt

Wil je het precies weten? Bekijk mijn instructievideo van de hortensia ‘Annabelle’ snoeien.

klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris)

Klimhortensia’s snoeien, moet dat?

De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) hierboven, snoei je het best alleen wanneer de struik te groot of te breed wordt. De klimhortensia heeft verder geen snoei nodig. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur vlak na de winter.

pluimhortensia Hydrangea paniculata

De pluimhortensia: flink snoeien 

  • Snoei jaarlijks in februari – maart tot 15-20 cm boven de grond
  • Voor stevige gesteltakken knip je de hortensia iets hoger af

De pluimhortensia hierboven, oftewel de Hydrangea paniculata, bloeit ook op eenjarig hout. Stevig een hortensia snoeien mag bij deze soort. Knip de planten in februari-maart terug tot zo’n 15-20 cm boven de grond. Wanneer je wilt dat hij stevige gesteltakken krijgt, snoei je de pluimortensia hoger af. In beide gevallen zal de hortensia krachtig uitlopen en grote bloemen geven. Heb je liever een hogere struik met kleinere bloemen? Knip de pluimhortensia dan helemaal niet.

eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Overige hortensia’s snoeien: eikenbladhortensia, fluweelhortensia en waterstruik

Hortensia’s als de fluweelhortensia (Hydrangea aspera), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia, op de foto hierboven) en waterstruik (Hydrangea involucrata), hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is snoeien overbodig. Knip bij de jonge planten in de winter de zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten weg. Je krijgt dan een evenwichtig opgebouwde struik met sterke takken.