Mooie bloemen en planten lijken vaak onschuldig, toch kunnen er gevaarlijke exemplaren bij zitten voor je huisdieren. Loopt je hond of kat dus regelmatig alleen door de tuin, let er dan op dat ze geen hapje nemen van deze 4 giftige planten.

Goudenregen (Laburnum anagyroides)

Goudenregen is niet alleen voor dieren giftig, ook voor mensen is de stof cytisine giftig. Deze stof komt in alle delen van de plant voor, maar vooral in de peulen. Let er dus op dat je hond of kat niet al spelend iets van de giftige peul binnenkrijgt. En draag zelf handschoenen bij het snoeien van de plant.

Goudenregen

Hortensia (Hydrangea)

Hortensia’s sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.

Hortensia : giftig voor honden

Herfsttijloos (Colchicum autumnale)

Herfsttijloos was in 2014 veel in het nieuws, omdat een paard overleden zou zijn door vergiftiging door herfsttijloos in het gevoerde hooi. Het plantje is familie van de krokus. In Nederland en België zie je ze zelden in het wild, maar in het najaar kun je de vrolijke bolletjes wel kopen voor op je terras, tuin of in huis. Herfsttijloos is giftig voor vee, paarden, geiten, schapen en ook voor honden en katten.

Herfsttijloos | giftige planten

Lelies (Lilium)

Een lelie in de tuin steelt vaak de show met zijn opvallende bloemen. Toch is deze mooie plant enorm giftig voor katten.

Lelie : giftige planten

Cacaodoppen

Naast planten kunnen ook verschillende bodemverbeteraars giftig zijn voor je huisdier. Vooral cacaodoppen bevatten de giftige stof theobromine. Deze stof zit ook in de chocolade, waarvan we allemaal weten dat dit giftig is voor honden, katten en paarden.

Giftige kamerplanten

Ook een aantal kamerplanten is giftig voor huisdieren. Deze zet je dus beter op plekken waar dieren moeilijk bij kunnen. Met een lenige kat in huis is dit vaak niet zo makkelijk, en omdat katten ook nog eens echte kauwers zijn, kun je overwegen om voor hen speciaal gekweekt kattengras in huis te zetten. Hier kunnen katten met volle overgave aan kauwen zonder dat je bang hoeft te zijn voor vergiftiging. De overige planten in huis laten ze dan waarschijnlijk vanzelf met rust. Heeft je kat toch een hapje genomen van een plant, raak dan niet in paniek, meestal spugen ze dit vanzelf weer uit. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts.

Heb jij een kat? Bekijk dan dit complete lijstje met giftige planten voor katten.

Bekijk ook: 6 tips voor natuur in de tuin