Vogels die af en aan vliegen of lekker rondscharrelen op je terras, vrolijk kakelende kippen, en hardwerkende bijen en fladderende vlinders in de borders. Dieren geven leven aan je tuin  en dat niet alleen, het is ook op alle vlakken heel ecologisch! Daarom een paar handige tips voor een diervriendelijke tuin!

Diervriendelijke tuin aanleggen

In een diervriendelijke tuin wisselen verschillende soorten beplanting elkaar af. Van boompjes of struikjes met bessen en noten voor de vogels tot een vijver voor de vissen, en nectarrijke bloemen voor allerlei insecten. Maak dus van tevoren een goed plan bij het aanleggen van een diervriendelijke tuin.

Diervriendelijke tuin | vogels lokken

Vogels lokken

Vogels houden van beschutting, besjes en noten. Zorg voor wat hoge beplanting waarin vogels genoeg beschutting, maar ook nestgelegendheid kunnen vinden. Enkele vogelvriendelijke struiken en bomen:

  • Vroegbloeiende klimop (Hedera helix ’Arborescens’)
  • Gelderse roos (Viburnum opulus)
  • Vuurdoorn (Pyracantha coccinea)
  • Meidoorn (Crataegus monogyna)
  • Fruitbomen, zoals: appel-, peren- en kersenbomen.

Vogels lokken in de herfst

Vogels houden van rommelhoekjes waarin ze lekker kunnen scharrelen. Laat dus gerust wat herfstblad liggen. Snoei daarnaast zo weinig mogelijk planten, bomen en heesters. De vruchten en zaden dienen als natuurlijke voedselbron voor de vogels. Zo zorg je het hele jaar voor een vogelvriendelijke tuin.

Egels

Nu we het toch over de herfst hebben, mogen de egels natuurlijk niet ontbreken. Egels zijn nuttige dieren. Ze eten allerlei insecten zoals slakken, regenwormen, rupsen, kakkerlakken en pissebedden. Egels houden van schuilplaatsen; laat dus ook voor deze dieren hier en daar wat takken en bladeren liggen. Grote kans dat ze hier hun winterslaap houden en het in het voorjaar gebruiken als nestgelegenheid. Na de extreem droge zomer van 2018 zitten de insecten zo diep in de grond dat egels er niet bij kunnen, help ze een handje door ze wat kattenbrokjes in een schaaltje in de tuin te zetten.

Kippen in de tuin | tips voor een diervriendelijke tuin

Kippen

Kippen, ja of nee? Veel mensen twijfelen of ze wel of geen kippen in de tuin willen houden. Natuurlijk is het fijn als ze lekker rond kunnen scharrelen en genoeg ruimte hebben in je tuin. Maar twee kippen hebben toch al wel snel genoeg ruimte. Ze helpen je van je onkruid af en geven je er een vers eitje en waardevolle mest voor terug. Het tevreden getok zorgt er daarnaast voor dat je tuin echt leeft. Meer redenen nodig om overtuigd te worden? Lees hier nog 9 redenen voor het houden van kippen.

Een vijver voor diversiteit

Water in de tuin zorgt voor een diversiteit aan dieren. Het water lokt allerlei insecten, maar ook padden en kikkers voelen zich welkom. Daarnaast kan je vijver ook als drink- en badderplaats dienen voor vogels en andere dorstige dieren.

Diervriendelijke tuin

Mooie bijen- en vlinderplanten

Bijen en vlinders zijn belangrijk voor de bestuiving: zonder deze beestjes zal de fruitoogst bijvoorbeeld een stuk kleiner zijn. Lok bijen en vlinders naar je tuin met deze mooie nectarrijke bijen– en vlinderplanten. Je tuin wordt er alleen maar mooier van!

Ecologische tuin met dieren

Alle dieren dragen hun steentje bij aan een ecologische tuin, zo zorgen bijen voor bestuiving van allerlei planten en fruitbomen. En helpen kippen en vogels – maar ook schapen of geiten – je van overtollig gras, tuin- en keukenresten die ze vervolgens verwerken tot mest! En zo is de kringloop rond. Alma Huisken schrijft in Tuinseizoen oktober 2018 meer over nuttige dieren in de tuin.

Diervriendelijke tuin | giftige planten voor kat

Giftige planten in de tuin voor huisdieren

Naast alle dieren in de natuur, speelt je eigen kat of hond misschien ook regelmatig in je tuin. Let op dat ze niet eten van deze giftige planten.