Of je nu een beginnende tuinier bent of al ervaring hebt, er zijn altijd vragen over het onderhouden van een kruidentuin. Hier beantwoorden we vijf veelvoorkomende vragen en geven we handige tips voor je kruidentuin.
Een kruidentuin is niet alleen een lust voor het oog, maar biedt ook heerlijke verse kruiden voor diverse gerechten. Daarnaast is een kruidentuin een duurzame en praktische keuze. Verse kruiden uit eigen tuin zijn vaak smaakvoller dan gedroogde varianten uit de supermarkt en besparen je op lange termijn kosten. Bovendien trekken kruiden bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.
Eenjarige kruiden zoals dille, koriander en komkommerkruid plant je het beste in het voorjaar. Zodra de grond is opgewarmd en er geen kans meer is op nachtvorst, kun je beginnen met planten. Mediterrane vaste planten, zoals tijm, salie en lavendel, zijn minder winterhard en kun je daarom het beste in de lente planten.
Het voorjaar is ideaal om mediterrane en eenjarige kruiden te zaaien. Wil je inheemse soorten zoals engelwortel en roomse kervel kweken? Dan is de herfst een betere periode. Deze kruiden hebben namelijk een koude periode nodig om goed te kunnen kiemen.
Kruiden in potten hebben van de lente tot de herfst extra voeding nodig. Ook kruiden in de volle grond die vaak geplukt worden, profiteren van extra voedingsstoffen. Een algemene meststof volstaat om je kruiden gezond en sterk te houden.
Doorgeschoten planten kun je in het licht zetten, omdat een tekort aan licht vaak de oorzaak is. Knip de plant direct terug. Munt kun je tot 5 cm boven de grond snoeien. Bij wintergroene kruiden zoals rozemarijn knip je alleen de sterke scheuten terug.
Nee, niet alle kruiden mogen in de lente gesnoeid worden. Laurier en lavendel kunnen in het voorjaar een snoeibeurt krijgen, terwijl vroegbloeiende kruiden zoals rozemarijn beter met rust gelaten kunnen worden.
Met deze tips voor je kruidentuin kun je optimaal genieten van een gezonde en weelderige kruidenoogst!
Meldingen
Laat een reactie achter