Een mooi groen gazon is de trots van veel tuiniers, maar zonder goed onderhoud kan het gras er snel achteruit gaan. Mos kan een gazon bijvoorbeeld flink doen verstikken, waardoor het minder goed water en voedingsstoffen op kan nemen. Door je gras te verticuteren, kun je verstikking door mos voorkomen. In dit blog leg ik je uit wat verticuteren precies is, wanneer je moet verticuteren en hoe je dat het beste aanpakt.

Je heb het misschien al eens gezien: een gazon met een doffe, futloze uitstraling en een ongelijkmatige groei. Je ziet vooral veel geelbruine plekken en dunne, verzwakte graspolletjes, maar geen fris groen gazon. De grasmat voelt waarschijnlijk ook sponsachtig, door de dikke laag mos die er tussen het gras zit. Herken je dit? Dan is het hoog tijd om je gazon te verticuteren! Verticuteren is gelukkig helemaal niet moeilijk. Ik neem je mee door de belangrijkste stappen.

Wat is verticuteren en waarom is het goed voor je gazon?

Wat is verticuteren eigenlijk? Bij het gras verticuteren verwijder je de viltlaag die zich in de loop van de tijd ophoopt tussen het gras. Dit laagje bestaat uit mos, dode grasresten en ander organisch materiaal. Als deze laag te dik wordt, kunnen lucht, water en voedingsstoffen het gras niet goed meer bereiken. Hierdoor groeit je gras minder goed en krijgen mossen en onkruid de kans om het gazon over te nemen. Het is belangrijk dus om het mos uit je gras te verwijderen.

Door gras te verticuteren haal je die verstikkende viltlaag weg. Daarbij snijd je ook de grond licht in, waardoor de wortels van het gras beter toegang krijgen tot zuurstof, vocht en voedingsstoffen.

Gras verticuteren, mos uit gazon verwijderen

Wanneer is de beste tijd om je gazon te verticuteren?

Je kunt je gazon het beste verticuteren in het voor- en najaar. In het voorjaar kun je het beste tussen maart en april verticuteren. Dan begint het gras weer te groeien en kan het zich snel herstellen. Omdat het groeiseizoen nu net van start gaat, kan het gras goed gebruik maken van de extra voedingstoffen die de grond in stromen na het verticuteren. Ga je je gazon verticuteren in het najaar, rond september of oktober, dan kan je gazon rustig de winter in. Zo voorkom je dat mos en vilt zich in de koude maanden ophopen, waardoor het gras erg beschadigd is in het voorjaar. Wil je weten welk onderhoud je het beste wanneer kunt uitvoeren? Check dan ons onderhoudsschema voor het gazon.

Je kunt je gras beter niet verticuteren in de zomer of winter. In de zomer kan het gras door de hitte en droogte vaak niet goed herstellen en in de winter is de groei te traag, waardoor het gazon kwetsbaar blijft.

Hoe moet je gras verticuteren?

Gras verticuteren kan handmatig of machinaal. Bij een klein gazon kun je een verticuteerhark gebruiken. Dit is een hark met scherpe messen die de viltlaag uit het gazon trekt. Het gazon verticuteren met een verticuteerhark is wel een redelijk intensieve klus, dus houd daar rekening mee. Heb je een wat groter gazon? Dan kun je het beste aan de slag met een verticuteermachine. Deze machine werkt ongeveer hetzelfde als een verticuteerhark, maar werkt automatisch.

Ga je je gras verticuteren, dan maai je eerst het gras goed kort. Ongeveer tot 3-4 centimeter. Dit zorgt ervoor dat de messen van de verticuteermachine of –hark beter bij de viltlaag kunnen komen. Vervolgens verticuteer je het gazon in twee richtingen: eerst in de lengte en daarna in de breedte. Op deze manier wordt de viltlaag optimaal verwijderd en krijgt het gras de beste kans om zich te herstellen. Om zich te herstellen.

Het is belangrijk om na het gras verticuteren de losgekomen mos en grasresten op te ruimen. Dat kan simpelweg met een bladhark. Soms ontstaan er kale plekken in je gazon, voornamelijk op plekken waar veel mos is verwijderd. Dat is niet erg, die plekken kun je snel en gemakkelijk herstellen door je gras wat bij te zaaien.

Gras verticuteren

Wat moet je doen na het verticuteren?

Na het verticuteren heeft je gazon tijd en energie nodig om te herstellen, goed onderhoud is dan ook erg belangrijk. Het is dan ook slim om je gazon te bemesten na het verticuteren. Doe dat met een organische meststof. Verder is het erg belangrijk dat je het gazon voldoende bewaterd na het verticuteren. Is het erg regenachtig, dan hoef je geen extra water te geven, maar als het al een tijdje niet heeft geregend, is bewateren ontzettend belangrijk, ook als de temperatuur nog niet zo hoog ligt.

Extra tip: je gazon beluchten voor een nog beter resultaat

Wil je je gazon echt in topconditie houden? Combineer het gras verticuteren dan met je gazon beluchten. Als je merkt dat er veel water op het gazon blijft staan, of dat de grond erg compact is, dan is beluchten een goede aanvulling. Dit doe je door met een spitvork of prikrol kleine gaatjes te maken in de grond. Hierdoor wordt de afwatering verbeterd en kunnen lucht en voedingsstoffen beter doordringen tot de wortels van het gras.

Streef je naar een biodivers gazon, waar ook bloemen en andere plantensoorten tussen groeien? Dan kun je je gras beter niet verticuteren. Je verstoort dan immers ook de bodem en alle andere planten die er groeien.