Kuipplanten komen uit warmere streken, waardoor ze meestal geen nachtvorst verdragen. Wordt er nachtvorst verwacht? Bescherm de vorstgevoelige planten of zet ze voor de zekerheid binnen. Vergeet in het voorjaar ook je net gezaaide of geplanten groenten niet af te dekken!
Welke kuipplanten zijn vorstgevoelig?
Vooral soorten als bougainville en Brugmansia zijn zo vorstgevoelig dat je ze beter tot de IJsheiligen (11 t/m 15 mei) en vóór de eerste nachtvorst binnen haalt. Datzelfde geldt voor fuchsia’s, Lantana, witte en paarse Solanum en Tibouchina met zijn fluweelpaarse bloemen.
Minder vorstgevoelige kuipplanten
Er zijn ook kuipplanten die best een graadje nachtvorst verdragen, zoals olijfbomen en oleanders. Zeker als de temperatuur langzaam daalt, harden planten goed af en kunnen ze wel wat hebben. Met een plotselinge temperatuurschok hebben ze wel moeite, haal ze dan binnen.
Vorstgevoelige planten in de moestuin
Bescherm bij nachtvorst de kwetsbare plantjes die je net uitgeplant hebt, door er bijvoorbeeld vliesdoek overheen te leggen. Tuinbonen verdragen lichte nachtvorst maar sperziebonen bijvoorbeeld niet. Vorstgevoelige planten (denk aan tomaten en komkommers) die je in maart of april zaait, kun je het best binnen of onder glas voorzaaien en pas na de IJsheiligen buiten uitplanten.
Tip: knip een plastic fles doormidden en zet dit als een cloche over de jonge planten. Het is als het ware een klein tuinkastje. Je beschermt de planten op deze manier tegen lichte nachtvorst en ongedierte.
Buiten zaaien in het vroege voorjaar
Wil je direct in de vollegrond zaaien, let dan goed op dat je soorten kiest, die wel een graadje nachtvorst verdragen. Lees hier welke groenten je vanaf april buiten kunt zaaien.
Daglicht
Bij nachttemperaturen rond nul kunnen soorten als de echte laurier (Laurus nobilis), de oleander, Anisodontea en diverse struikachtige salvia’s nog even buiten blijven staan. Daar krijgen ze meer daglicht, blijven ze mooi compact en hebben ze minder last van plagen.
Kuipplanten overwinteren
Pas tegen de tijd dat het echt winter wordt, haal je die laatste bikkels ook naar binnen. Ideaal is een kasje of kamer met een temperatuur van 5 tot 12 °C en veel daglicht.
Zaaien en plukken in mei
Na de IJsheiligen kun je alle planten dag en nacht buiten laten staan. En kun je volop aan de slag met zaaien en plukken.