Wil je het hele jaar door genieten van een sterk en groen gazon? Dan is het belangrijk dat je zorgt voor goed gazononderhoud. Maar hoe en wanneer doe je dat precies? Om je daarbij te helpen maakte ik een schema voor het onderhoud van je gazon per maand voor je. Van het eerste maaien in het voorjaar, tot het bemesten en herstellen van kale plekken. Zo heb je pas echt plezier van je gazon!

Een handig schema voor het onderhoud van je gazon

In veel tuinen is het gazon is een belangrijk element in de tuin en natuurlijk wil je dat het er mooi uitziet. Een vol, frisgroen gazon fleurt heel je tuin immers op. In dit schema voor gazononderhoud neem ik je maand voor maand mee langs alle belangrijke gazonklussen, zodat je gras er het hele jaar door prachtig uitziet.

Januari: geef je gazon de nodige rust

Deze eerste maand van het jaar is er nog weinig actie nodig in de tuin. Op het schema voor onderhoud van je gazon staat dan ook één ding bovenaan: rust. In januari wil je je gazon zo min mogelijk belasten. Loop niet onnodig over het gras, vooral als het vriest. Bevroren gras is kwetsbaar en kan beschadigd raken, waardoor je in het voorjaar kale plekken krijgt. Sneeuw mag je laten liggen, dat zorgt voor een fijne isolatielaag.

Februari: de eerste voorbereidingen

In februari begin je langzaamaan met de voorbereidingen op het nieuwe groeiseizoen. Dit is het moment om na te denken over de zuurgraad van de grond. Door kalk op het gazon te strooien, neutraliseer je de zuurgraad en zorgt het ervoor dat voedingsstoffen beter door het gras worden opgenomen. Dit helpt mosvorming tegen te gaan en bevordert een gezonde groei.

Maart: de eerste aandacht

In deze maand komt het gazon weer tot leven en kun je het gras al voor de eerste keer maaien. Gras begint namelijk al tussen de 5 en 8 graden Celsius te groeien. Stel de messen van je grasmaaier niet te laag af, dan beschadig je het gras misschien te veel. Maart is ook de ideale maand om de grond te beluchten, vooral als de bodem door regen en sneeuw erg compact is geworden. Prik met een riek of een speciale prikrol kleine gaten in de grond, zo krijgen de wortels van het gras weer voldoende zuurstof krijgen. Als er veel mos tussen het gras zit, kun je het gazon ook licht verticuteren. Als je dit nog niet hebt gedaan, kun je nu alsnog kalk op het gazon strooien.

April: je gazon bemesten en kale plekken herstellen

In april wordt het steeds warmer en schiet je gras ook omhoog. Het gazon heeft nu behoefte aan extra voedingsstoffen en april is dan ook de perfecte maand om het gazon te bemesten met organische meststoffen die rijk zijn aan stikstof. Zijn er kale plekken in je gazon ontstaan? Dan is dit een goed moment om gras opnieuw in te zaaien. Maak de grond op deze plekken eerst licht los met een hark en zaai vervolgens graszaad in. Dek de zaden af met een dun laagje compost om ze te beschermen tegen vogels en uitdroging.

Mei: maaien of niet maaien?

In mei kan het gras flink snel groeien. Voor een regulier gazon is het dan ook aan te raden om regelmatig, bijna wekelijks te maken. Maai je gras nooit te kort, zo houd je het gezond en sterk. Eventueel kun je een mulchmaaier gebruiken. Deze maakt het gemaaide gras erg fijn en laat het achter op het gazon, wat als natuurlijke bescherming dient. Houd je niet van onkruid? Dan kun je paardenbloemen, klaver en andere plantjes nu het beste verwijderen, anders kunnen ze zich gemakkelijk verspreiden.

Wil je de biodiversiteit in je tuin een beetje boosten? Dan kun je ervoor kiezen om de plantjes in je gazon te laten staan. Je kunt ook meedoen aan de Maai Mei Niet-maand. De naam van de actie zegt het al: deze maand laat je je grasmaaier in de schuur staan en laat je het gras lekker groeien. Zo kunnen jij en dieren en insecten genieten van allerlei verschillende bloemen en planten in je gazon.

schema onderhoud gazon

Juni: watergeven in droge periodes

We zijn alweer halverwege in het schema voor onderhoud van je gazon en de zomer gaat deze maand echt van start. Dat betekent dat je te maken kunt krijgen met felle zon en langere periodes van droogte. Je gazon heeft dan wat extra water nodig. Geef je gazon één of twee keer per week veel water, in plaats van elke dag een beetje. Door diep en intensief te bewateren ontwikkelen de wortels van het gras zich dieper en wordt je gazon sterker en beter bestand tegen droogte. Bewater ook in de vroege ochtend, of in de avond als de zon niet op het gras staat.

Juli: hittebestendig gras door slim onderhoud

In juli kan je gazon verzwakt raken door hoge temperaturen. Laat het gras deze maand wat langer, zodat het beter beschermd blijft tegen uitdroging. Maai wat minder frequent en zorg ook nu voor voldoende water.

Augustus: je gazon laten herstellen

Door de zomerhitte kunnen er kale plekken in je gazon zijn ontstaan. Augustus is een goed moment om opnieuw gras te zaaien. Houd het goed vochtig, zodat het gras zich goed kan herstellen voordat de herfst zijn intrede doet. Ook regelmatig maaien en onkruid verwijderen blijft in augustus nodig.

September: de tweede bemesting van je gazon

In september begint het gras zich voor te bereiden op de koudere maanden. Dit is een goed moment om het gazon nog een keer te bemesten. Kies nu voor meststof met minder stikstof en meer kalium. Dit helpt het gras om sterker de winter in te gaan en beter bestand te zijn tegen kou en vorst.

Oktober: de laatste maaibeurt

Het groeiseizoen van je gazon komt nu langzaam tot een einde. Het gras groeit minder snel en maaien is steeds minder nodig. In deze maand vind de laatste maaibeurt van je gazon plaats. Stel de maaimessen iets hoger af, zodat het gras niet te kort de winter in gaat.

November: het gazon schoonhouden

In november hoeft er niet veel meer te gebeuren, maar het is wel belangrijk om het gazon vrij te houden van gevallen bladeren. Een laag bladeren kan er namelijk voor zorgen dat er te weinig vocht bij het gras komt, of dat het gras verstikt en gaat rotten. Wil je in het voorjaar genieten van een kleurrijk gazon? Dan kun je bollen, zoals krokussen onder je gazon planten nu. Houd er dan wel rekening mee dat je in het voorjaar niet of wat minder maait, zodat je de uitschietende bollen niet beschadigd.

December: het gazon in winterrust

In december is er weinig onderhoud nodig, want het gazon is in rust. Loop niet te veel over het gras en houd het gazon schoon als er takken of bladeren op vallen.

schema onderhoud gazon