Ook in november, als we richting de winter gaan is er nog genoeg te doen in de (moest)tuin. Van bloembollen planten en herfstblad opruimen tot snoeien en voor de laatste keer het gazon maaien.  Maak ook je rozemarijn winterklaar en blijf uit de moestuin nog even oogsten!

Bloembollen planten

Plant nu voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Wat inspiratie nodig? Er is genoeg keus!

Bloembollen planten

Vaste planten snoeien?

Lang werd er gezegd dat je je tuin in november winterklaar moest maken; waarbij het snoeien van vaste planten een vast onderdeel was. De laatste jaren wordt dit echter afgeraden. De afgestorven plantendelen zorgen in de winter  nog voor beschutting voor egels, padden, vogels en allerlei insecten. En daarnaast ziet je tuin er ook niet zo kaal uit en geeft het de planten winterbescherming. Hortensia’s snoei je dus pas in het voorjaar.

Hortensia snoeien

Fruitbomen snoeien

Pitvruchtbomen snoei je in de winter, steenvruchten niet! Lees hier meer tips bij het snoeien van deze pitvruchtbomen zoals appel- en perenbomen.

fruitbomen-snoeien

Bessen snoeien

Ook bessen zoals bramen en frambozen snoei je in de winter. Druiven en kiwi’s snoei je het best deze maand of in december nog. De sapstroom van deze planten komt al vroeg op gang. Dit laatste geldt ook voor bomen en heesters zoals esdoorn, berk en haagbeuk. Snoei je ze later, dan kunnen de wonden gaan bloeden waardoor de boom verzwakt. Andere bladverliezende bomen kun je nog tot en met februari snoeien. Snoei altijd op een vorstvrije dag.

Herfstblad opruimen

In de herfst kan je tuin soms helemaal vol liggen met herfstblad. Wat je met dit blad kunt doen en waar het zelfs heel nuttig voor is, legt groenredacteur Annemarie Görts uit in haar vlog: herfstblad verwijderen!

Lees meer  Tuinklusjes december

herfstblad verwijderen

Kool oogsten

Op dit moment is je kool in topvorm, oogst deze regelmatig. De buitenste bladen, die er vaak wat minder mooi uit zien, kun je prima aan de kippen kwijt. Ze zijn net zo vitaminerijk als de rest van de kool en de kippen zijn er dol op. Heb je in jouw moestuin zwaardere kolen als savooiekool en rodekool? Zorg dan dat deze stevig staan en goed aangeaard zijn, zodat ze tijdens een storm niet omwiebelen.

Kool oogsten in november

Rozemarijn goed inpakken

Heb jij een kleine rozemarijn in je tuin staan? Dan kun je deze eenvoudig naar binnen brengen, maar heb je een grote plant dan gaat dit niet. In dat geval zal je hem  stevig moeten inpakken tegen de kou. Je doet dit door rondom de struik bamboestokken in de grond te prikken en deze met touw te verbinden. Vul de ruimte tussen de plant en de stokken met droge bladeren of hooi. Bedek de plant eventueel met droge bladeren en dek deze af met een vliesdoek. Zo zal je plant de winter gemakkelijker doorkomen.

Zomerbollen rooien

Wanneer de nachten kouder worden, is het tijd om je zomerbollen in veiligheid te brengen. Sommige soorten rooi je op en bewaar je droog in cocopeat, andere kun je met pot en al overwinteren. Lees hier meer tips bij zomerbollen overwinteren.

Fotografeer de herfst en win

Genieten van de wintertuin

De maand november vliegt, zo voor de feestdagen vaak voorbij. Zorg ervoor dat je deze klusjes gedaan hebt, zodat je tijdens de winterse feestdagen ook kunt genieten van een mooie wintertuin!

Lees meer  Van siergras tot asters, dit bloeit er in september!