Hoe verzorg je het gazon op zo’n manier dat je in het voorjaar weer mooi, sterk gras hebt?

Aan het eind van de winter ziet je gazon er waarschijnlijk niet op zijn best uit. Mos, kale plekken, onkruid…  Maar met deze werkkalender is je gazon zo weer in topconditie! Je kunt vanaf eind februari, begin maart met de eerste klus beginnen.

1.Verwijder dood blad en mos uit je gazon (eind februari / begin maart)
Gebruik een blad- of verticuteerhark om mos en dode bladeren en gras uit je gazon te harken. Je gazon gaat er dan eerst nog iets slechter uitzien, maar dat is tijdelijk. Op plekken waar veel mos groeit, kun je nog grondiger te werk gaan, door het bijvoorbeeld met een handharkje weg te schrapen.

2.Belucht de bodem van je gazon
De bodem kan gedurende de winter wat zijn dichtgeslibd. Voor een goed bodemleven en mooie grasmat is het nodig om de bodem te beluchten. Je kunt een speciale beluchter gebruiken, maar met een mestvork gaat het ook prima. Steek de vork enkele centimeters in de grond, schuif 10-15 cm op en herhaal dit tot het hele gazon belucht is.

3.Tijd voor de eerste maaibeurt
Het is tijd voor een eerste maaibeurt. Zorg dat de bladen van je maaier goed scherp zijn. De truc voor een gezond gazon is om vaak, maar niet te kort te maaien. Als je maximaal een derde van de totale lengte afmaait, krijg je heel sterk en robuust gras. Wacht je langer en maai je meer af, dan raakt gras gestrest en wordt het vatbaarder voor droogte of hitte. De ideale lengte is tussen de 5-9 cm hoog.

Lees meer  Kalk strooien voor een mooi gazon

4. Verwijder hardnekkig onkruid uit je gazon
Met het stijgen van de temperaturen, begint ook het onkruid in je gazon te groeien. Door het steeds uit te putten, verdwijnt het vanzelf. Sommige onkruiden, zoals weegbree, kruipende boterbloem of paardenbloem, zijn hardnekkiger. Deze vormen platte rozetten waar de maaier gewoon overheen maait. Verwijder uitsluitend dit soort onuitroeibare onkruiden zelf en laat de grasmaaier het overige ‘wiedwerk’ doen. Verwijder die lastige onkruiden met de hand en gebruik een onkruidsteker voor onkruid met een penwortel (zoals paardenbloem).

5.Geef het gazon wat extra’s
Gras kan alleen goed presteren als het voldoende voedingsstoffen krijgt. Het is misschien verleidelijk je gazon een boost te geven met een paar handjes kunstmest, maar dat is een korte-termijn oplossing. Een stikstofrijke, organische mest zoals compost of kippenmest (in korrelvorm) is ideaal. De beste tijd is april/mei. Gebruik je compost, strooi het dan royaal uit, borstel het met een zachte borstel in de grasmat en laat regen en het bodemleven de rest doen.

6.Zaai kale plekken in
Kale plekken kun je enkele dagen na het bemesten opnieuw inzaaien. Maak de bodem een beetje los met behulp van een handharkje. Zaai in met gazonzaad en bedek de zaden lichtjes met een dun laagje compost. Plekken die schraal zijn, kun je inzaaien zonder de bodem los te maken. Strooi een beetje compost op deze plekken, zaai ze in met gazonzaad, maar gebruik slechts de helft van wat op de verpakking wordt aangeraden. Hark de zaden licht in. Gebruik bamboestokken om de netten enkele centimeters van de grond te tillen.

Lees meer  Wat wist je allemaal nog niet over het madeliefje, de bellis perennis.

7.Geef water aan je gazon
In deze periode kan je gazon wel wat water gebruiken. Dit is nodig om voedingsstoffen bij de wortels te krijgen, om graszaden te laten kiemen en om het gras te laten groeien. Verwen je gazon niet te veel. Je kunt je gazon beter heel af en toe een paar uur sproeien dan steeds een beetje, want daar creëer je ‘lui’ gras van. Als het warm is, geef dan ’s ochtends vroeg water en niet midden op de dag.

8. Blijf maaien
Vanaf eind april groeit het zo hard, dat twee keer per week maaien de voorkeur heeft. Lukt dat niet, maai het gazon dan ten minste één keer per week. Maai ook nu nog steeds maximaal een derde van de totale lengte af. Alleen tijdens een droge, hete periode kun je het gras iets hoger laten. Gebruik bij voorkeur een mulch grasmaaier. Deze heeft extra messen die het maaisel zo klein maken dat het kan blijven liggen. Maai alleen op droge dagen.

9. Denk aan de afwerking van je gazon
Je hebt pas echt eer van je werk als het ook nog eens perfect is afgewerkt. Gebruik een graskantenschaar om overhangend gras af te knippen en hoekjes bij te werken die met de grasmaaier moeilijk bereikbaar zijn. Als het gras echt ‘ontsnapt’ is naar de border of het pad, gebruik je een graskantensteker om de lijnen weer mooi strak te maken. Als het gazon beschadigd raakt, werk het dan opnieuw bij. Ga met de bladhark over het gazon om platgedrukt gras weer open te ‘kammen’ en zaai kale plekken meteen in.

Lees meer  Gazon bij vorst: pas op en voorkom schade aan het gras

Klusjes voor de herfst en winter
10. Laatste maaibeurt
Rond half- eind oktober (afhankelijk van het weer) is het tijd voor de laatste maaibeurt. Stel je maaier iets hoger af, zodat het gras niet te kort wordt.

11. Gezonde voeding
Na de laatste maaibeurt bemest je het gazon nog een keer, zodat het voldoende voeding heeft voor de koude winter.

12. Verwijder gevallen blad
Verwijder gevallen blad in de herfst van je gazon, zo voorkom je dat de bladeren gaan rotten.

13. Spaar je gazon in koude dagen
Om je gazon te sparen, moet je voorkomen dat er met vorst over je gazon gelopen wordt.

En zo zijn we het hele jaar rond. In de lente begin je weer bij stap 1.